PREVIEW PLAY-DOWN: První možnost k záchraně, mečouny čeká série proti Prachaticím

Systém hokejbalové extraligy je nemilosrdný. Poslední čtveřice ze základní části si musí uhájit extraligovou příslušnost. Trojice týmů z loňska si zopakuje záchranářské boje, mezi nimi také mečouni, kteří vyzvou extraligového nováčka z Prachatic. Série začne dvěma zápasy v Precol Aréně. Na Košutce bude obecně živo, zejména v neděli, kdy po sobě nastoupí A-tým, B-tým v předkole play-off první ligy a dorost.

PLAY-DOWN EXTRALIGY HOKEJBALU: HBC Plzeň – HBC Prachatice

Sobota 29. dubna 2023 od 14:00
Neděle 30. dubna 2023 od 11:00

Hokejbalisté Plzně se opět po roce podívají do vod play-down. Jdou do něj ovšem v lepší výchozí pozici, navíc zoceleni zkušeností z loňských záchranářských bojů. Vloni si si mečouni vylámali zuby na Hradci Králové a museli do druhé série play-down proti pražskému Kovu. Plzeňané navíc prohráli úvodní zápas série na domácí ploše, těžkou situaci ovšem ustáli a díky třem výhrám v řadě si zajistili extraligu také pro ročník 2022/23.

Na podzim se mečounům nedařilo. Zisk osmi bodů ze čtrnácti duelů nelze nijak pojmenovat. Na jaře se ovšem počty obrátili. Čtrnáct vybojovaných bodů z osmi utkání znamenalo, že Plzeňané si splnili dílčí cíl. Dostat se na 10. příčku v tabulce a začínat záchranářské boje doma. Mečouni tak přeskočili svého nynějšího soupeře, se kterým je čekají minimálně tři zápasy. Nováček soutěže, prachatičtí Horalové, mají barometr sezónní formy přesně obrácený. Na slibný podzim navázalo nepovedené jaro. Prachatičtí získali pouze tři body, paradoxně v domácím zápase proti Plzni.

Plzeňští hokejbalisté v Prachaticích nepředvedli vůbec dobrý výkon, ve zbylých pěti duelech ale zabrali a základní část zakončili vítězným obratem v západočeském derby, když zvítězili 3:1. Právě schopnost zvrátit vývoj duelu byla charakteristickým rysem Plzně v jarní části. Vítězné obraty mečouni předvedli postupně proti Ústí nad Labem, Hradci Králové, Kladnu a naposledy proti Dobřanům.

Naopak v Prachaticích by na závěr základní části nejraději zapomněli. Za posledních čtyři kola Highlanders inkasovali 36 branek. Pravdou zůstává, že na hřiště Pardubic nebo Ústí nad Labem vyjeli Jihočeši v oslabené sestavě. Týdenní pauza mezi koncem základní části a play-down tak přišla svěřencům trenéra Kafky opravdu vhod. Horalům navíc hraje do karet, že o víkendu teoreticky mohou využít střídavých startů z první ligy. Jelikož týmy Blatné a Suchdola mají o víkendu volno. Mečouni by si v tomto případě měli dát velký pozor na Davida Brauna, který v první lize za utkání nasbíral 55 bodů (32+23)! Suchdolské útočné duo Kalát, Tácha se rovněž nenechalo zahanbit a skončilo v první desítce bodování soutěže. Dorazí Horalové na Košutku i s těmito posilami?

Nejproduktivnějším hráčem Prachatic v základní části byl Pavel Šilhán, který ovšem naposledy nastoupil před měsícem. Po něm se Prachatice mohli opřít o kapitána Radka Sittera (7+7), který si rovněž pamatuje tíhu zápasů play-down z dresu pražského Kova. Jihočeši budou rovněž spoléhat na odchovance a reprezentačního beka Jaromíra Markytána (4+6).

Týmovou produktivitu plzeňských ovládl Vít Lokajíček (8+12), který byl jedním z pouhých tří hráčů, kteří zvládli odehrát kompletní porci zápasů v základní části. Na to konto může trenéra Edla těšit, že se mu na jaře vrátili do kádru zkušení hráči. Například bratři Benediktové, Marek Švarc nebo kapitán Martin Kunzmann, který se vrátil po komplikovaném zranění oka a o víkendu povede svůj tým do boje. Cíl je jasný, uhájit extraligovou příslušnost i pro ročník 2023/24!

Obě utkání budou přenášena v textovém online přenosu na serveru Onlajny.com

Program nadcházejícího víkendu:

Sobota 29. dubna

  • A-tým: Plzeň – Prachatice (14:00)
  • B-tým: Vlčí Smečka Ústí nad Labem – Plzeň (13:00)

Neděle 30. dubna

  • A-tým: Plzeň – Prachatice (11:00)
  • B-tým: Plzeň – Vlčí Smečka Ústí nad Labem (13:30)
  • Dorost: Plzeň – Třemošná (16:00)
  • Mladší žáci: Prachatice - Plzeň (12:00)