Série se přesouvá do Prachatic. Dotáhne Plzeň záchranářské boje do konce?

Prvním květnovým víkendem pokračuje série 1. kola play-down mezi Plzní a Prachaticemi. Dějištěm dalšího zápasu bude prachatické Highlanders Aréna. V případě sobotní výhry mečounům zdárně skončí sezóna, v opačném případě se oba soupeři potkají v neděli znovu. Dorostenci zavítají na půdu silných Keltů, starší žáci hned dvěma zápasy vkročí do nadstavbové části.

PLAY-DOWN extraligy hokejbalu: HBC Prachatice – HBC Plzeň

Sobota 6. května 2023 od 11:00

(?)Neděle 7. května 2023 od 11:00

První dvě klání série mečouni zvládli. Potvrdili výhodu domácího hřiště a nyní budou útočit na co nejkratší průběh série, znamenající vítězné zakončení sezóny a udržení extraligové příslušnosti také pro příští ročník. Plzeňané v prvních dvou utkání vyhráli vysoko 8:1 a 7:2. Nyní se vše maže a tým pod vedením Michala Edla bude čelit Horalům, kteří nemají co ztratit.

První duel rozhodly přesilové hry. Mečouni využili rovnou pět z deseti nabídnutých příležitostí. V neděli rozhodčí nechali volnější metr, Plzeňané hráli jedinou početní výhodu, Prachatice tři. Nedělní vítězství se ale nerodilo vůbec lehce. Západočeši od první minuty prohrávali, skóre otáčeli až ve druhé třetině. Prachatice poté zlomily až dva slepené góly z hole Chramosty, který překonal jinak velmi dobře chytajícího Jana Holuba. Prachatický gólman vystřídal v prvním duelu Tomáše Pixu, který byl střídaný rovněž v prvním vzájemném utkání obou týmů na podzim. Dostane tedy Jan Holub příležitost od začátku podruhé v řadě?

Plzeňané budou samozřejmě chtít sérii ukončit již v sobotu. Pokud se tak nestane, do Prachatic se vydají o den později znovu. Mečouni budou muset předvést o několik stupňů lepší výkon, než z březnového duelu na jihu Čech, který prohráli 1:3. Výkony plzeňského celku šly ovšem od té doby nahoru, ve prospěch Plzně navíc mluví tvrdá zkušenost ze záchranářských bojů z loňského ročníku, kterou úspěšně zvládli.

Trenéři Edl a Kadaně mohli být spokojeni s tím, že pod vstřelené branky se před týdnem postaraly všechny tři formace, které pravidelně naskakovaly. Ve statistikách přesto vyčnívají zkušení Jiří Benedikt (1+5) a Marek Švarc (4+1). Z hlediska gólmanů si duo Kráčina, Čapek rozdělilo zápasy dle zaběhnutého zvyku. Ani jeden nečelil velkému množství střel, přesto oba museli předvést důležité zákroky. Kdo dostane důvěru nyní?

Sečteno a podtrženo, mečouny čeká tvrdý boj o třetí vítězství v sérii. Bude rozhodnuto již po sobotním duelu?

Program víkendu:

Sobota 6. května

  • A-tým: Prachatice - Plzeň (11:00)
  • Starší žáci: České Budějovice - Plzeň (12:30)

Neděle 7. května

  • případně A-tým: Prachatice - Plzeň (11:00)
  • Dorost: Beroun – Plzeň (12:00)

Pondělí 8. května

  • Starší žáci: Plzeň - Suchdol nad Lužnicí (12:00)