Hodnocení víkendu: Vítězný konec A-týmu, úspěšný vstup SŽ do nadstavby

Plzeňský extraligový A-tým zůstává extraligový i pro příští ročník. Mečouni v Prachaticích zakončili sérii prvního kola play-down a záchranářské bitvy na dřeň letos přenechají jiným. Bitvu z opačného pólu, tedy o čelo tabulky, mají za sebou dorostenci. Zápas na půdě berounských Keltů muselo rozlousknout až prodloužení. Starší žáci mají za sebou vstup do nadstavbové soutěže. Nutno dodat, že úspěšný. Během dvou duelů nastříleli 21 branek. Dva týmy nejmladších Plzeňanů zápolily na turnaji minipřípravek. Mladých mečounů bylo sice tentokrát o něco méně, přesto se se vším popasovali se ctí.

A-tým

Mečouni v Prachaticích zvládli úvod utkání a jako první skórovali. Na přesilovkovou trefu Matouška hned v další minutě navázal Miksan a mečouni po první části vedli o dvě branky. Prachaticím pak darovali dlouhou přesilovku pěti proti třem, kterou Horalové využili. Plzeňané si ale brzy vzali dvoubrankové vedení zpět a poté ukrajovali drahocenný čas. Na jihu Čech navíc zvládli další dvojnásobné oslabení. Ve 40. minutě využil chyby domácích Poláček a výrazně přiblížil Plzeňany úspěšné záchraně. Na konečných 5:1 pak při power-play zvýšil svým druhým zásahem Miksan. Mečouni tak ukončili sérii play-down v nejkratším možném čase a uhájili extraligovou příslušnost pro další ročník.

Komentář trenéra Michala Edla: Věděli jsme, že nás nečeká jednoduchý zápas. Obzvlášť při tom, že zápas začínal v 11 hodin, což s ohledem na dojezd není ideální. Byla to ovšem soupeřova volba a nám nezbývalo, než ji respektovat. Do zápasu jsme měli dobrý vstup. Vytvořili jsme si gólovou šanci, kterou jsme neproměnili. Potom jsme odskočili o dva góly a pouze naším nesmyslným vyloučením jsme soupeři darovali gól. V podobném duchu jsme pokračovali, naše disciplína určitě měla být lepší. Přestože si nemyslím, že bychom byli nedisciplinovaný tým, sobotní zápas byl trochu opak jara, kdy jsme disciplínu herní i trestovou zlepšili. Jsem rád, že jsme i ve třetím zápase protočili hráče, kteří toho měli odehráno méně. Vždy to pro mě bylo náročné, ale s ohledem na to, že jsme hráli o sestup, jsme tým postavili na nejkušenějších hráčích, které jsme měli k dispozici. Doufám, že tato nesmyslná část (play-down, pozn. redaktora) už nikdy nebude. Se sportovní soutěží nemá nic společného.

Sobota 6. května: HBC Prachatice - HBC Plzeň 1:5 (0:2, 1:1, 0:2)
Podrobnosti o utkání

Dorost

Plzeňský dorost se v Berouně střetl s místními Kelty o první příčku v divizi Západ. V první třetině diváci branku neviděli. Mečouni šli v 18. minutě do vedení, soupeř měl ale připravenou gólovou odpověď. Ve druhé části poslal Plzeň podruhé do vedení Král. Na rozdíl dvou branek mohli mečouni odskočit z trestného střílení, bohužel se tak nestalo a zanedlouho Kelti využili dvojnásobnou přesilovou hru. Scénář plzeňského vedení a následného srovnání se ještě jednou opakoval a šlo se tak do prodloužení. Bod navíc nakonec zůstal v Berouně. Mečouni tak na vyrovnaném čele tabulky drží druhou příčku.

Komentář trenéra Stanislava Kastnera: O víkendu nás v Berouně s místními Kelty čekalo velice těžké utkání o první místo v tabulce a reálné přiblížení se přímé účasti na finálovém turnaji. V první třetině měl soupeř optickou převahu, ale troufnu si říci, že my jsme byli z brejkových situací nebezpečnější. Bohužel se nám však nepovedlo žádnou takovou využít. Ve druhé třetině jsme naopak aktivnější byli my a všechny naše formace si dokázali vytvořit tlak. Po zásluze jsme šli také do vedení. Bohužel jsme po chvíli šli do tří a soupeř vyrovnal. Pak jsme sice také využili přesilovou hru, ale v závěru třetiny opět v oslabení inkasovali. Ve třetí třetině jsme hned na začátku šli do opět do vedení, ale stejně jako v předešlé části jsme opět inkasovali ve dvojnásobném oslabení. Co naplat, že v rovnovážném stavu jsme byli lepší. Když pustíme takhle kvalitního soupeře do dvou dvouminutových přesilovek 5 na 3, k tomu přidáme ještě spoustu dalších oslabení, včetně osobního trestu, tak si prostě vyhrát nezasloužíme. Bohužel se to pak v prodloužení projevilo a odjíždíme pouze s bodem. Do dalších utkání musíme zlepšit především disciplínu a uvědomit si osobní odpovědnost za výsledek u každého z nás.

Neděle 7. května: SK Kelti 2008 - HBC Plzeň 4:3pp (0:0, 2:2, 1:1 – 1:0)
Podrobnosti o utkání

Starší žáci

Také starší žáci měli v Českých Budějovicích úspěšný nástup. Již v čase 2:11 se radovali z druhé vstřelené branky. Až do konce druhé části padaly góly jen do sítě Pedagogu. Domácí hokejbalisté korigovali, až když mečouni vedli 5:0. Uznání od svých spoluhráčů si vysloužil několika důležitými zákroky brankář Hošek. Plzeňané si nakonec odvezli vítězství 10:3 (ačkoliv poměr střel byl vyrovnaný - 26:24). Hattrick vstřelil Zelinger, u poloviny branek plzeňského týmu byl kapitán Kořínek (4+1).

Sobota 6. května: SK Pedagog České Budějovice - HBC Plzeň 3:10 (0:3, 2:2, 1:5)
Podrobnosti o utkání

Pondělní utkání proti Suchdolu odehráli mečouni na domácí půdě. Start zápasu přinesl podobný scénář, jaký měl sobotní duel. Za pět minut si hokejbalisté Plzně vydobili dvoubrankové vedení a lépe se jim dýchalo. Skóre do konce zápasu úměrně navyšovali. Mečouni navázali na závěr zápasu v Českých Budějovicích a s chutí si došli pro vítězství 11:1. Druhý hattrick během tří dnů zapsal Zelinger.

Komentář trenéra Josefa Kadaněho: Čekal nás hned víkendový dvojzápas. Utkání v Českých Budějovicích nebylo tak snadné, jak by se zdálo podle výsledku. V první i druhé třetině měli domácí řadu nepříjemných situací, které dobře vyřešil Jindra Hošek v brance. My byli gólově efektivnější , zejména pak v úvodu zápasu. Třetí třetina byla herně z naší strany nejpovedenější. V pondělí přijel Suchdol s okleštěnou sestavou, nicméně i tak ukázal, že jeho hráči hokejbal umí. Naši kluci navázali na poslední třetinu s Pedagogem a byli zejména vzadu preciznější. Celkově se dá říct, že herně to byly docela povedené zápasy.

Pondělí 8. května: HBC Plzeň - SK Suchdol nad Lužnicí 11:1 (3:0, 4:0, 4:1)
Podrobnosti o utkání

Minipřípravka

Plzeňská minipřípravka absolvovala domácí turnaj. Do zápasů proti Dobřanům, Třemošné a Blovicím naskočili hned dva plzeňské týmy - bílý a zelený. Trenéři čelili komplikacím v podobě nenadálých omluvenek, plzeňských hokejbalistů tak bylo v týmech méně, než obvykle. Přesto se s turnajem popasovali na výbornou.

Komentář trenéra Petra Lakó: Tentokrát nám do plánu trochu zasáhli nepředvídané zranění a nemoci na poslední chvíli a jelikož jsme měli nahlášené dva týmy, museli to kluci odehrát v menším počtu. Ale musím jako trenér pochválit všechny hráče v zeleném i bílém týmu za předvedenou hru. Výsledkově to trochu lépe zvládl tým zelených, který prošel turnaj bez zaváhání..

Program příštího víkendu:

Sobota 13. května

  • Starší žáci: Jindřichův Hradec - Plzeň (12:30)

Neděle 14. května

  • Mladší žáci: Plzeň – České Budějovice (12:00)