Hodnocení víkendu: Dorost má finálový turnaj, Céčko finále 2. ligy

Hned dva postupy do finálové fáze mají za sebou celky HBC Plzeň. Těžký úkol zvládli dorostenci. Na horké půdě ústecké Elby nezaváhali a díky výhře s čistým kontem mají místenku na finálový turnaj. Ve dvou zápasech zvládlo semifinále plzeňské Céčko, které si poradilo s Liticemi. Žákovská družstva sehrála dramatické duely s týmy z jihu Čech. Mladší žáci nakonec zvládli gólovou přestřelku, starší žáci pak samostatná střílení.

C-tým

V úvodním duelu semifinálového klání 2. Ligy skupiny Západ ve Štruncových Sadech mečouni inkasovali jako první. Dalo by se říci, že poprvé a naposledy. Další míčky si našly cestu pouze do litické sítě. Ve zbylých čtyřiceti minutách nasázeli mečouni hned sedm branek. Na konečných 7:1 uzavřel v 37. minutě Marek Forejt, autor čtyř přesných tref.

Domácí odvetu o den později začal lépe C-tým HBC Plzeň. Přesto byl zhruba do poloviny utkání zápas otevřený, když Plzeňané nad Liticemi vedli 3:2. Dvě trefy do litické branky v rozmezí 17 sekund na konci druhé třetiny ale definitivně zlomily odpor soupeře. Ve třetí třetině se mečouni trefili ještě třikrát. Hattrick zkompletoval David Slezák. Díky konečné výhře 8:2 míří plzeňský C-tým do finále, kde se utká s dobřanským Béčkem.

Komentář vedoucího týmu a brankáře Vlastimila Lokajíčka: O uplynulém víkendu jsme odehráli semifinálová utkání s favorizovaným týmem Litic. Oba zápasy měly podobný průběh, kdy byly do své poloviny vyrovnané, ale pak jsme soupeři gólově utekli a vyhráli výrazným rozdílem. Zásadní bylo, že jsme dodržovali stanovenou taktiku, kdy všichni podali zodpovědný výkon, plnili přesně to, co měli a zároveň hráli na 100%. Rozhodujícím faktorem však byly posily z juniorky, které oba zápasy v podstatě rozhodly. Pro soupeře jsou výsledky možná až krutě vysoké.

Dorost

Plzeňský dorost čekal náročný duel v Ústí nad Labem. Pouze tříbodové vítězství mu dávalo jistotu přímého postupu na finálový turnaj. Zápas pro mečouny začal velmi dobře, když se v páté minutě prosadil Kraus. Plzeňané po vstřeleném gólu polevili a více ze hry měl soupeř, na góly se ale muselo čekat. Zhruba v polovině zápasu přežili Plzeňané přes 40 sekund trvající dvojnásobné oslabení, které se zřejmě stalo zlomovým momentem utkání. Na začátku třetí části totiž hosté odskočili přesilovkovým zásahem na rozdíl dvou branek. Tečku za zápasem udělal ve 44. minutě svým druhým gólem Kraus. Po závěrečném hvizdu tak mohli mladí Plzeňané slavit, a to nejen cenné vítězství 3:0.

Komentář trenéra Stanislava Kastnera: V neděli nás v Ústí nad Labem čekalo velice důležité utkání, které v případě výhry za 3 body znamenalo přímý postup na finálový turnaj do Svitav. Přestože jsme se snažili na utkání co nejlépe připravit a nabudit, tak první třetina tomu bohužel vůbec neodpovídala. Sice jsme dali první a trochu šťastný gól, ale to od nás bylo první třetinu vše. Měli jsme problém dostat se z vlastní třetiny a nebyli jsme vůbec nebezpeční. Ve druhé třetině jsme sice měli několik nadějných brejkových situací, ale hru stále diktoval soupeř, kterému jsme vlastní chybou nabídli přesilovku 5 na 3. Všechny krizové situace jsme však dokázali zvládnout a stále jsme po dvou třetinách drželi těsné vedení. Do třetí části jsme výrazně zamíchali se sestavou a najednou jsem viděl tým, který jsem sledoval většinu jarní části. Hned v úvodu jsme využili přesilovou hru a celý zbytek zápasu jsme to najednou byli my, kdo diktoval tempo hry. Přidali jsme pak ještě jednu branku a zápas úspěšně dohráli. Přestože náš výkon nebyl dvě třetiny optimální, cíl jsme splnili a postoupili přímo na finálový turnaj. Ne něj se musíme co nejlépe připravit, jelikož pouhou účastí pro nás sezóna nekončí!

Neděle 28. května: Elba DDM Ústí nad Labem – HBC Plzeň 0:3 (0:1, 0:0, 0:2)
Podrobnosti o utkání

Starší žáci

Rozlučka s Precol Arénou v soutěžním ročníku 2022/23 přinesla pro starší žáky pořádnou prověrku. Prachatice v Plzni předvedly nebojácný výkon, o čemž svědčí téměř vyrovnaný počet střel a více potrestaných hráčů na straně domácích. V první části se dokonce ujali vedení. Gólová odpověď mečounů ale přišla hned po šesti sekundách. Do konce zápasu se každý z týmů prosadil ještě jednou. Rozuzlení přinesly až samostatná střílení. Plzeňané v nich byly o jednoho střelce úspěšnější a na závěr nadstavbové části získali dva body.

Komentář trenéra Josefa Kadaněho: Ztratili jsme první a jediný bod za celou soutěž. Nemuselo tomu tak být, ale třeba je dobře, že víme že ani ve skupině nejsme tak neochvějní. Nadstavba přinesla dobré zápasy. Teď nás čeká příprava na finálový turnaj. Kádr na tuto akci trochu zeštíhlí.

Sobota 27. května: HBC Plzeň – HBC Prachatice 4:3ss (2:2, 1:0, 0:1 - 0:0)
Podrobnosti o utkání

Mladší žáci

Závěrečný zápas základní části mladších žáků nabídl perfektní podívanou, ke které přispěl také soupeř z Blatné. V Precol Aréně platilo, že „každý chvilku – tahal pilku“. Oba celky byly úspěšnější směrem do ofenzivy. Brankáři mečounů často čelili neobsazeným hráčům. Do kabin se tak šlo po druhé třetině za stavu 4:4. V poslední dvanáctiminutovce byli úspěšnější přeci jen domácí, kteří zvítězili 7:5. Hned šest bodů zapsal kapitán Matěj Šplíchal (5+1).

Komentář trenéra Michala Samce: Doufal jsem, že si poslední soutěžní zápas užijeme a že to bude konec vítězný, což se nakonec obojí potvrdilo, i když cesta za vítězstvím byla velice náročná. Se soupeřem jsme se tahali o každou branku, zatímco směrem dopředu jsme hráli velice dobře, v obraně jsme dělali hloupé chyby a měli jsme obrovský problém s obsazováním a osobním bráněním hráčů, z čehož jsme dostali naprostou většinu gólů. Za nepříznivého stavu ve třetí třetině to vzal symbolicky na sebe kapitán Matěj Šplíchal, proměnil dva samostatné úniky a svým dominantním výkonem dotáhl tým k poslednímu vítězství v této sezóně. Celému týmu bych chtěl poděkovat za nasazení, práci a úžasné sportovní momenty, které jsme tuto sezónu na hřišti zažili a doufám, že všichni hráči budou mít z našeho sportu radost i nadále a čeká je v budoucnu ještě mnoho vítězných okamžiků.

Neděle 28. května: HBC Plzeň – TJ Blatná Datels 7:5 (2:1, 2:3, 3:1)
Podrobnosti o utkání

Program příštího víkendu:

Sobota 3. června

  • C-tým, 1. finále play-off 2. ligy (Západ): Litice - Plzeň (18:30)

Neděle 4. června

  • C-tým, 2. finále play-off 2. ligy (Západ): Plzeň – Dobřany B (18:00)