Plzeňané ovládli 2. ligu skupiny Západ! C-tým porazil Dobřany

O víkendu se završila druholigová sezóna ve skupině Západ. Boj o prvenství mezi sebou svedlo dobřanské Béčko a C-tým HBC Plzeň. Ve dvou zápasech se na obou stranách představili zkušení, extraligou protřelí, mazáci a dravé mládí. Plzeňané se na boje o zlato dokázali lépe naladit a díky vítězstvím 6:1 a 7:2 završili skvělou cestu play-off, kde v šesti utkáních neztratili ani bod. Za finálovou sérií, ale celým play-off se ohlédl jeden z nejzkušenějších borců plzeňského C-týmu, brankář Vlastimil Lokajíček.

1. finále: TJ Snack Dobřany B – HBC Plzeň C 2:7 (0:2, 2:2, 0:3)

První finále začalo pro Plzeň velmi dobře. V rozmezí dvou minut a jedné sekundy poslal Plzeň do vedení Matěj Pavlíček, který hned při nástupu do druhé části zkompletoval hattrick. Dobřany poté využily první nabídnutou přesilovku a snížily na rozdíl dvou branek. Každý z týmů přidal ještě po jedné brance a třetí třetina tak zůstávala stále otevřená. Jenže tu byl opět Matěj Pavlíček, který po jedenácti sekundách třetí části zvýšil na 5:2, a díky dalším dvěma gólům si mečouni došli pro vysokou výhru. Tři asistence v první fázi zápasu stihl zaznamenat Marek Forejt, než musel odstoupit pro svalové zranění.

Podrobnosti o utkání

2. finále: HBC Plzeň C – TJ Snack Dobřany B 6:1 (1:0, 3:1, 2:0)

Také ve druhém duelu se Plzeňanům podařilo zajistit si vedení zásluhou Forejta. V 18. minutě zvýšil Peroutka. Následně mečouni ukázali herní odolnost, když na inkasovanou branku ještě v téže minutě zareagoval Kavalír a plzeňské Céčko vedlo opět o dvě branky. Téměř definitivně přiblížil Plzni druholigový triumf svými dvěma zásahy dorostenec David Štulc. Poslední gólový zápis druholigové sezóny 2022/23 skupiny Západ měl na svědomí Milan Polák. Mečouni tak prošli bez ztráty zápasu celým play-off a v domácí Preco Aréně oslavili triumf v soutěži!

Podrobnosti o utkání

Vlastimil Lokajíček: Letošní vítězství řadím vysoko, bylo to vítězství týmovosti

Mečouni cestou k prvenství prošli přes Stříbro a Litice. V obou sériích do jednoho zápasu zasáhl brankář Vlastimil Lokajíček, který si zápasy play-off rozdělil s dorostencem Ondřejem Kočkou. „Věděli jsme, že to proti Dobřanům bude náročné, a taky bylo. Hrály se zápasy plné nasazení, tvrdých soubojů, rychlosti, ale i taktiky-prostě plnohodnotné finále play-off,“ hodnotí finálový boj třiačtyřicetiletý brankář.

Zatímco semifinálová série byla vždy do poloviny zápasu vyrovnaná, proti Dobřanům v obou duelech tahala Plzeň za delší konec lana. „Klíčem opět byl poctivý výkon všech hráčů založený na obraně středního pásma, kde jsme chtěli soupeři vzít prostor pro jeho kombinační hru a zároveň zachytávat náběhy jeho rychlých hráčů. A jelikož, stejně jako v semifinále, opět všichni stanovenou taktiku dodržovali, nepouštěli jsme dobřanské do šancí a v obou zápasech jsme postupně přidávali góly do jejich sítě.“ Plzeňský C-tým ve finále nasadil mix dlouholetých zkušeností extraligových medailistů, doplněný o dravé mládí, který se ukázal jako velmi úspěšný. „V sobotu se blýskl Matěj Pavlíček, který svými čtyřmi góly a dvěma asistencemi zápas v podstatě rozhodl. V neděli dal zase důležitý čtvrtý a pátý gól dorostenec David Štulc. Skvěle si také vedl v bráně další dorostenec Ondřej Kočka. A protože se všechno popsané sešlo se zkušeností starých harcovníků a nadstandardními výkony, a také maximální vůlí po vítězství u všech hráčů, výsledkem je vítězství v letošním play-off druhé ligy,“ pochválil své spoluhráče Vlastimil Lokajíček, který na pozici vedoucího družstva působí také u mladších žáků a přípravky.

Zkušený brankář v rezervním týmu působí řadu let. Letošního titulu si ovšem velmi považuje. Což krásně podtrhnuje jeho závěrečný pohled na letošní play-off 2. ligy skupiny Západ. „Upřímně: Pokud by mi někdo před měsícem, kdy jsme vlastní vinou ztratili výborně rozehraný zápas s Horní Břízou, který byl přímým soubojem o 3. místo v tabulce, řekl, že vyhrajeme celou ligu, významně bych si klepal na čelo. Když se ale zpětně ohlédnu za play-off, tak kromě prvního čtvrtfinále se Stříbrem, kdy jsme i přes herní převahu zvítězili až v prodloužení, jsme odehráli skvělé zápasy, kde si tým prostě šel za výhrou. Přestože jsme v celém play-off žádný zápas nedohráli v plné sestavě a zranění přibývala, zbývající hráči vždy dokázali mezery zacelit. Všechny série jsme vyhráli 2:0, takže jsme v play-off neztratili ani zápas a vyhráli tou nejpřímější cestou, která vedla k vítězství. Myslím si tedy, že medaile a pohár jsou zaslouženou odměnou pro všechny hráče, z nich si většina odnesla modřiny, naraženiny a odřeniny, někdo svalová zranění a někdo dokonce i sádru na noze...Za ta léta v rezervním týmu mužů HBC Plzeň již několik vítězství pamatuji, ale to letošní řadím vzhledem k okolnostem, za nichž se rodilo, hodně vysoko. Nazval bych ho vítězstvím týmovosti. Díky moc, kluci!“ uzavřel letošní sezónu C-týmu spokojený Vlastimil Lokajíček.