Plzeňští hokejbalisté se v závěru sezóny utkali s kanadskými reprezentacemi

V neděli si mečouni zpestřili závěr sezóny a nastoupili do soubojů s kanadskými reprezentacemi, které se představí na juniorském mistrovství světa v Liberci. Kanada bude na šampionátu patřit k favoritům a pro plzeňské hráče to byla zajímavá zkušenost. Na hřišti se představili junioři s dvěma kanadskými reprezentacemi U16, poté muži proti reprezentačním hráčům do 23 a 20 let.

Myslím, že všichni na ploše jsme zahráli nejlépe, jak šlo

Přípravné zápasy začaly souboji mezi plzeňskými juniory a kanadskými reprezentacemi U16. „Určitě to byly velké zkušenosti, kluci byli šikovní, rychlí, silní, chytří a bylo vidět, že jsou sehraní a byli připravení maximálně,“ ohlíží se za soupeři David Němčák. „My jsme s kluky neměli moc velkou šanci se připravit, ale myslím si, že i když jsme do druhého zápasu nastoupili unavení, tak jsme v obou nechali dost a myslím, že všichni na ploše jsme zahráli nejlépe, jak šlo a zkušenosti do budoucna určitě super,“ uvědomuje si hokejbalový útočník, který v letošní sezóně nastupoval za plzeňský B-tým v 1. Lize.

Mečouni nejprve poměřili síly s týmem U16 West. V první části se dvakrát prosadila Kanada, v úvodu druhé poloviny skóre navýšila. Plzeňským hráčům se pak podařilo rychle odpovědět, o chvíli později snížil na rozdíl jedné branky Martin Král. „Jakmile padly dva góly, tak jsme si věřili, že bude soupeř pod tlakem, bude nervózní a že z toho zkusíme vytěžit nějakou poslední branku, abychom se dostali na remízu, ale bohužel padl nám tam smolný gól a už se nepodařilo vyrovnat. Pak už jsme viděli, jak odskočili na dva góly, že už šance moc nejsou,“ hodnotí úvodní utkání Němčák, kde Plzeň prohrála 2:4.

Ve druhém duelu se plzeňští hokejbalisté potkali s reprezentací U16 East. Kanadští hráči byli v první části zase přesní dvakrát. Mečounům se kanadského gólmana nedařilo překonat. „Myslím si, že jsme tam také šance měli, bohužel jsme je nevyužili. Nevím, jestli to bylo už nedostatkem síly nebo čistě tím, že se nám nedařilo, ale šance jsme měli, byli jsme i kolikrát sami před bránou, bohužel góly z toho nepadly,“ říká Němčák. Kanada ve druhé patnáctiminutovce přidala na své konto ještě dvě branky a vyhrála podruhé. „Myslím si, že soupeř proti nám nechal opravdu hodně. Bylo vidět, že už nás ve většině případů i přehrával, takže opravdu jsme si zápas užili, ale soupeř byl ve druhém zápase minimálně ve druhé půlce lepší,“ dodává Němčák.

Komentář trenéra Josefa Kadaněho: Bylo velmi příjemné zakončit letošní sezonu takovýmto způsobem. Tým poskládaný z ročníků 08 - 05 (výjimkou byla dvojice David Němčák a Denis Hrabák) se s kvalitní hrou popasoval docela dobře. V prvním utkání jsme sahali ještě po lepším výsledku, ale plány na power play a možnost remízy překazil čtvrtý obdržený gól. Do druhého jsme šli po krátké pauze a čerstvý soupeř měl pohybově navrch. Nebyli jsme vepředu už tak kousaví, a když už, zastavila naší střelu tyčka. Parádní závěr sezony, zkušenosti a zážitky kluků ze souboje s Kanaďany - jsem za to moc rád.

Jsem rád, že se to povedlo domluvit a že jsme měli takovou příležitost

Plzeňský mužský celek poté nastoupil proti reprezentaci do 23 a 20 let. „Je to super zkušenost, myslím si, že taková možnost se neobjevuje moc často, takže jsem rád, že se to povedlo domluvit a že jsme měli takovou příležitost si proti kanadským výběrům zahrát,“ prozrazuje Jakub Vobruba, který před pěti lety získal s reprezentací hráčů do 20 let na juniorském mistrovství světa zlato. Nyní s plzeňským týmem vstoupil do zápasů po delší době. Mužstvo v utkáních s Kanadou navíc vedl jako trenér Vít Čapek st., který na Mistrovství světa v Liberci bude v roli hlavního trenéra bojovat o cenné kovy s červeným týmem reprezentace U16.

Kanadští hráči z nejstarší juniorské kategorie vstoupili do zápasu lépe a už po 25 vteřinách se radovali. Plzeňští pak mohli zareagovat v přesilových hrách, ale o chvíli později ve hře 4 na 4 na rozdíl dvou gólů odskočili hosté. Na začátku druhé části snížil Davídek, po něm využil rychle přesilovou hru Roušal. „Po dvou měsících jsme měli pomalejší začátek, tam jsme se trochu v první třetině ještě hledali, ale ve druhé už to bylo o něco lepší a pak z toho pramenily i dva góly, kterými jsme vyrovnali,“ hlásí Vobruba. Kanada si ale zanedlouho vzala vedení zpět. „Bohužel jsme si to v oslabení zase nechali utéct a pak už i přes tlak na konci jsme to nedotáhli, takže je to škoda,“ mrzí plzeňského útočníka, že už se mečounům nepodařilo využít šance ve hře bez brankáře.

Také vstup do druhého souboje se lépe vydařil kanadské reprezentaci U20, která v osmé minutě otevřela skóre. O necelých pět minut později se ujala dvoubrankového vedení. „Bylo vidět, že proti dvacítkám, které jsou živější a dost běhali, jsme občas předržovali balonek, neměli takovou rychlost v rozhodování a spoustu míčků jsme kvůli tomu ztráceli buď v obranném nebo ve středním pásmu, protože se dobře vraceli a snažili se po ztrátě míčku ho hned získat zpět a s tím jsme měli trochu problém,“ neskrývá Vobruba. Kanada ve druhé části rozvlnila síť ještě jednou a zvládla tak všechny zápasy.

Komentář trenéra Víta Čapka: Utkání s týmem do 23 let bylo z naší strany lepší, víc se nám vydařilo. Druhý zápas byl z naší strany slabý, ukázalo se, že Kanada umí hrát ve velkém pohybu, v klidu, i když jsou pod tlakem, tak se míčku nezbavují, což chybí našim hráčům. To samé proměňování gólových příležitostí, které si myslím, že jsme měli v prvním utkání a neproměnili. Ve druhém nám nešly tolik nohy a už jsme byli všude druzí a spíš z naší strany to byl špatný výkon.