Juniorské mistrovství světa je za dveřmi, o medaile budou bojovat také mečouni

Mistrovství světa v Liberci odstartuje už ve středu třemi kategoriemi, dvě do něj vstoupí příští týden. Na šampionátu se představí také plzeňští hokejbalisté, oba týmy reprezentace U16 vedou plzeňští trenéři, na hřišti bude o cenné kovy bojovat i několik hráčů. Všichni už turnaj vyhlížejí a věří, že se jim v severních Čechách bude dařit.

Reprezentace U16

Reprezentace do 16 let nastoupí na mistrovství světa s dvěma týmy. Výběr Red povede jako hlavní trenér Vít Čapek st. Z plzeňských hráčů se tam představí Pavel Novák, Martin Král a Jan Kraus. Hlavním trenérem v týmu White je Michal Edl, z mečounů v dresu tohoto celku budou bojovat Jindřich Hošek, Filip Kotrouš a Jan Meiner. „Velmi se těším. Bude to zajímavá zkušenost. Jsem hodně nervózní, ale to každý z nás, kdo dostal tu možnost reprezentovat ČR na MS v Liberci. Je to příjemná nervozita, moc si toho vážím,“ nezastírá Jan Meiner.

Kategorie do 16 let je na šampionátu rozdělena do dvou skupin. Bílý tým bude bojovat ve skupině A, červený ve skupině B. „Sen se mi splnil a rád bych s týmem dosáhl co nejlepších výsledků. Vím, nebude to nic lehkého, ale věříme si. Jsme dobrý tým a máme skvělé trenéry,“ říká Meiner, který se s bílým týmem bude snažit dojít co nejdále.

Reprezentace U18

Na posledním mistrovství se reprezentačním hráčům do 18 let dařilo, přivezli si stříbro. Nyní si zase budou chtít zahrát o medaile. Z plzeňských hokejbalistů byli nominovaní Oliver Malý, Matěj Pavlíček a Ondřej Kočka. „Na mistrovství se moc těším. Teď jsem se spolužáky na dvoudenním školním turistickém výletu a odpočívám,“ prozrazuje Kočka, který s reprezentací vstoupí do zápasů příští týden.

Plzeňský brankář už má zkušenosti s reprezentačními zápasy z mladší kategorie z minulého roku. „Pro mne to premiéra nebude, protože jsem se loni účastnil Evropského poháru za reprezentaci U16. Od letošního šampionátu očekávám výrazně těžší zápasy, hlavně se soupeři ze zámoří. V každém zápasu musíme hrát na maximum,“ vyhlíží těžké souboje Kočka. „Určitě budeme rádi, když nás půjdete podpořit do Liberce, děkujeme!“ zve fanoušky Kočka.

Reprezentace U20

Zlaté medaile se na šampionátu v Liberci pokusí obhájit reprezentace do 20 let. Do finální nominace se probojovali Daniel Pavlík, Michal Matoušek a Tomáš Krejčí. „Těším se velmi, všechny zápasy budou jistě velice atraktivní, neumím vybrat jeden konkrétní,“ prozrazuje Tomáš Krejčí. S mužstvem ho čeká nabitý program, první den odehrají dvě utkání.

Šampionát zahájí ve Svijanské aréně, kde je jiný povrch, než na který jsou hráči zvyklí z českých soutěží. „Leštěný beton v Turnově docela klouže, ale snad bude ve Svijanské aréně lepší. Na velkém zimáku už bude plast, takže by snad neměl být problém,“ hlásí plzeňský obránce. S týmem ještě od neděle absolvoval závěrečný kemp v Turnově. „Ladíme systémové věci, máme ještě pár tréninků na to, abychom si všechno vštípili,“ popisuje program na soustředění Krejčí, kterého už ve středu čekají zápasy na turnaji. „Očekávám dobrou atmosféru před domácím publikem,“ dodává.

Reprezentace U23

Premiéru si na mistrovství světa odbyde reprezentace U23. Hráči si tak nahradí šampionáty, o které kvůli covidové pandemii přišli. Na domácím mistrovství se objeví také Tomáš Chramosta. „Těším se moc, stejně jako všichni co tu jsme. Je to pro nás všechny vrchol mládežnické kariéry, takže jsme všichni natěšení,“ říká Chramosta, jenž od neděle zakončoval s reprezentací přípravy také v Turnově.

Reprezentační hokejbalisté tak byli spolu už pár dní před šampionátem „Pocity mám dobré, už dolaďujeme přesilovky, oslabení, založení útoku a podobné věci k tomu, abychom byli co nejvíce připravení na středu,“ má jasno plzeňský obránce. „Očekávání máme všichni stejné, a to takové že v neděli večer budeme mistři světa,“ neskrývá vysoké cíle Chramosta.