Nejúspěšnější MS pro české barvy! Mečouni součástí tří zlatých týmů

Hokejbalové MS juniorů v Liberci je u konce. Na severu Čech se soutěžilo hned v pěti kategoriích. Domácí šampionát se stal nejúspěšnější mládežnickou akcí pro české barvy. V kategoriích U16, U18 a U23 brala domácí reprezentace zlato. Výběry U20 a dívky U21 získaly bronzový kov. Vyjma dívčího výběru měli mečouni na šampionátu početnou kolonii. Osm zástupců plzeňského klubu vkročí do následující sezóny jako úřadující mistři světa! FOTO: Markéta Křízová / eSports

Jako první se ze zlaté medaile radovali hokejbalisté České republiky U16 Red. Na turnaji nepoznali hořkost porážky. Diváky mohl zaujmout zejména semifinálový boj proti Slovensku. V něm Češi vedli 2:0, aby soupeř otočil vývoj utkání. Domácí reprezentanti ale srovnali a v prodloužení rozhodl gólem na 4:3 plzeňský Jan Kraus, který dovršil hattrick. Ve finále Češi porazili Kanadu West 2:1 a výběr pod vedením trenéra Víta Čapka se stal prvním českým výběrem U16, který získal zlaté medaile. Spolu s Krausem byli ve zlatém celku obránci Martin Král a Pavel Novák. Ve druhém výběru, Česká republika White, který skončil na 6. příčce nastoupili pod vedením Michala Edla Jindřich Hošek, Filip Kotrouš a Jan Meiner.

Také reprezentanti do dvaceti let dokráčeli do semifinále proti Slovensku, které bylo ještě více strhující. Češi ve 42. minutě vedli 5:3, Slováci ale zmrazili Home Credit Arénu vyrovnávací brankou sedm sekund před koncem základní hrací doby a v samostatných stříleních překlopilo zápas na svoji stranu. Zklamaní Češi tak nastoupili v boji o bronz, kde mužstvo s plzeňskou trojicí obránců Tomášem Krejčím, Michalem Matouškem a Danielem Pavlíkem porazilo USA 6:4.

Specifickou kategorii na šampionátu vytvořili hráči U23, ročníky, kterým světový šampionát sebrala covidová pandemie, se přeci jen dočkali v Liberci. Plzeňský klub v této kategorii reprezentoval Tomáš Chramosta. Češi ukázali sílu, když dramatické souboje proti Švýcarům a USA ovládli o jednu branku, aby pak Kanadu rozstříleli 7:2. První místo potvrdili výhrou nad Slovenskem, se kterým se opět utkali ve finále. Jak bylo v Liberci zvykem, rozhodující boje "federálního" derby se rozhodovaly nad rámec základní hrací doby. Ve 52. minutě Češi zlatým gólem na 2:1 ovládli liberecký šampionát a získali tak druhé zlato.

V pondělí 3. července se rozběhl šampionát juniorů U18 a juniorek U21. Českému týmu U18 se začátek nepovedl. Během prvního dne prohráli Češi s USA a se Slovenskem. Těžký start pak dolehl na domácí hokejbalisty v duelu se Švýcarskem. V něm češi prohrávali 0:2. Vítězným obratem na 5:3, kde dva góly vstřelil Matěj Pavlíček ale nastartovali neuvěřitelný obrat. Dále porazili postupně Kanadu, USA a ve finále 3:2 Slovensko. Spolu s Pavlíčkem světový titul mohli oslavit také Ondřej Kočka a Oliver Malý. Českou osmnáctku k prvnímu historickému triumfu dovedl explzeňský trenér Martin Davídek.

Gratulujeme všem novopečeným mistrům světa! K MS se s plzeňskými zástupci vrátíme v sérii rozhovorů.