Martin Král, Jan Kraus a Pavel Novák: Mistři světa U16 se vrací k libereckému MS

Zhruba v polovině července kousala trojice plzeňských dorostenců neúspěch na finálovém turnaji. Uběhly ale pouhé tři týdny a Martin, Král, Jan Kraus a Pavel Novák byli součástí historického úspěchu. Česká reprezentace do 16 let totiž poprvé získala na juniorském šampionátu zlaté medaile. Plzeňané se ve zlatém celku rozhodně neztratili. Kraus tým hattrickem poslal do finále. Král a Novák spolu vytvořili skvěle fungující obrannou dvojici. Společně se nyní ohlížejí za libereckým šampionátem. V závěru článku navíc mluví jeden o druhém. FOTO: Markéta Křížová / eSports.cz

Martin Král: Zápasy z Home Credit Arény jsou obrovským zážitkem, ze semifinále jsme se poučili

Martine, gratuluji k titulu mistrů světa. Jak v tvém případě probíhaly oslavy, od těch týmových po soukromé?
Po každém zápase jsme slavili s týmem v šatně. Po semifinále a finále byly oslavy samozřejmě jiné, protože jsme s klukama nikdy takovou atmosféru nezažili. Doma jsme oslavovali s rodinou, ale spíše klidněji, protože jsem ještě nebyl úplně ready.

Vaše cesta turnajem byla bez porážky. Pouze semifinálový zápas se protáhl do prodloužení. Trenér Čapek v jednom z rozhovorů ale přiznal, že první dva tréninky v Liberci nebyly ideální, přesto do turnaje vstoupil tým skvěle. Můžeš prozradit, kde ty vidíš onen zlomový moment? Co jste si v kabině museli vyříkat?
S klukama jsme se první dny moc nebavili, proto jsme se sešli na hotelu a promluvili jsme si všichni, co musíme udělat pro to abychom vítězili, nikdy jsem takový zlom nezažil a bylo to neuvěřitelné.

Šampionát v Liberci nabízel dle všech referencí výborné zázemí. Jaké máš největší zážitky z tohoto pohledu? Jsou to poslední dva zápasy v Home Credit Aréně nebo něco jiného?
Když jsme přijeli, tak jsme nebyli moc nadšeni ze Svijanské arény, ale po tréninku jsme si zvykli a naštěstí jsme zvládli všechny zápasy. Poslední dva zápasy z Home Credit arény jsou obrovským zážitkem, protože tam byla neskutečná atmosféra a vynikající hřiště a samozřejmě jsme tam také zvedli pohár za 1. místo.

Pojďmě probrat finálový zápas s Kanadou West (2:1). Byl více nervózní začátek zápasu nebo jeho konec? Měnili jste ke konci zápasu styl hry nebo jste se drželi svého? Jaké bys viděl klíčové momenty finálového boje, kromě dvou vašich gólů?
Tak určitě, začátek i konec zápasu byl nervózní. Na začátku většina kluků nevěděla co čekat, ale začátek jsme podle mě zvládli dobře. A ke konci hry jsme si přáli, abychom udrželi vedení 2:1. Ke konci hry jsme se snažili hrát svoji hru, která nám celý turnaj fungovala. Klíčové bylo, že jsme se poučili ze semifinále a lépe jsme se vraceli a drželi hráče, díky tomu jsme dostali jen jeden gól a udrželi vedení.

Pokud bys měl vybrat tři nejsilnější momenty ze zlatého šampionátu v Liberci, které bys vyjmenoval?
Jedny z nejsilnějších momentů byly po prvním a druhém zápase, protože jsme nevěděli, co čekat od zámořských soupeřů, ale naštěstí jsme vyhráli oba zápasy. Další silný moment byl v semifinále, když jsme otočili zápas se Slovenskem. A samozřejmě nejsilnější moment byl, když jsme vyhráli finále. Byl to opravdu neskutečný pocit.

Jan Kraus: Na semifinálový zápas nikdy nezapomenu

Honzo, gratuluji k titulu mistrů světa. Jak v tvém případě probíhaly oslavy, od těch týmových po soukromé?
Po finálovém zápase jsem trávil čas s kluky v kabině, kde jsme společně slavili. Bohužel jsme tam nemohli zůstat dlouho, všichni jsme odjížděli domů. Doma jsem pak oslavoval s rodinou. S týmem ještě slavit budeme, společně i s trenéry se domluvíme a oslavíme to dodatečně.

V turnaji jste se prezentovali útočným hokejbalem. Všechny soupeře jste přestříleli. Jaké pokyny jste měli od trenérů, jakým stylem jstě měli hrát? Měl jsi ty osobně nějaké speciální úkoly?
Já osobně jsem žádný úkol neměl. Všichni hráči jsme od trenérů měli za úkol nevymýšlet složité věci, ale hrát jednoduchý hokejbal. Dostávat se do útočného pásma a chytře napadat.

Tvůj velký zápas přišel proti Slovensku. Zápas jsi rozhodl hattrickem, který jsi zkompletoval vítězným gólem v prodloužení. Pojďme shrnout gólové situace, šlo o nacvičené prvky nebo momentální situace?
Při prvním góle to bylo nacvičené, že si budu hledat volné místo na křižnou přihrávku a střílet do prázdné brány. Druhý gól vyplynul ze hry, když chtěl obránce vystřelit balónek, ale od prvního slovenského hráče se balón odrazil mezi kruhy, kde jsem si ho sebral a vystřelil. A třetí gól byl možná i nacvičený, protože z této pozice často v zápasech střílím.

Dostalo se ti také mediální pozornosti. Pozápasový rozhovor, článek na webu šampionátu. Jak jsi vnímal tuhle pozornost? Přišlo mi, že s naprostým klidem. Bylo tomu opravdu tak?
Při pozápasovém rozhovoru jsem byl lehce nervózní, ale i šťastný, že se nám podařilo postoupit do finále. Když mi k hattricku přáli lidé a přátelé tak jsem to teprve začal vnímat, ale druhý den ráno jsem se probudil s čistou hlavou a nastavenou tak, abych ve finálovém zápase o zlato podal nejlepší výkon.

Pokud bys měl vybrat tři nejsilnější momenty ze zlatého šampionátu v Liberci, které bys vyjmenoval?
Tak jako první je můj úspěch v semifinále, protože na ten zápas osobně nikdy nezapomenu. Určitě jako druhý moment je celý tým, byli jsme skvělá parta kluků a trenérů. A třetí, že jsem mohl nad hlavou zvednout pohár pro vítěze šampionátu. Jsem nesmírně hrdý na to, že jsem se mohl reprezentovat ČR a zažít tu vítěznou atmosféru.

Pavel Novák: Měli jsme sílu v útoku a v přesilových hrách, chtěli jsme více, než ostatní

Pavle, gratuluji k titulu mistrů světa. Jak v tvém případě probíhaly oslavy, od těch týmových po soukromé?
Ještě teď přijímám gratulace od rodiny a známých, ale velká týmová oslava je teprve v plánu.

Měli jste skvělý vstup do turnaje. Na úvod jste porazili Kanadu East a USA. V čem vám nejvíce pomohly tyto dva zápasy, co jste si dokázali?
Porazit tyto dva velké týmy na úvod bylo rozhodně skvělé, jelikož nám to dalo jistotu semifinále. Těmito dvěma zápasy jsme si dokázali, že když podáváme dobrý týmový výkon, můžeme porazit kohokoliv.

Pro vaše ročníky šlo o první konfrontaci se zámořským hokejbalem. Překvapily tě v něčem zámořské celky? Kdybys měl srovnat útočníky USA a Kanady, ve kterých činnostech bylo obtížné je bránit?
Hřiště bylo větší a celková hra byla o něco rychlejší, běhavější a přímočařejší než naše domácí soutěže. Takže zejména na začátku turnaje jsem měl problém s dostupováním hráčů a s jejich obsazováním v obranném pásmu.

V čem zpětně vidíš největší sílu vašeho zlatého týmu. Kde jsou příčiny historického úspěchu?
Měli jsme sílu v útoku a zejména v přesilových hrách. Historický úspěch přišel především díky tomu, že jsme byli jedním týmem a chtěli jsme to zlato víc než ostatní týmy, což podle mého názoru rozhodlo.

Pokud bys měl vybrat tři nejsilnější momenty ze zlatého šampionátu v Liberci, které bys vyjmenoval?
Ten první okamžik, kdy Honza vyrovnal na 3:3, mě dojal, protože jsme od druhé třetiny tlačili a pořád se nám nedařilo skórovat. Druhý okamžik byl, když Kuba Chán v přesilovce dal gól ve finále na 2:1, protože jsem doufal, že to je konečně ten zlatý gól. A ten třetí okamžik přišel, když zazněla siréna ve finále a mohli jsme se společně radovat.

Mistři světa jeden o druhém…(a zlatých trenérech)

Martin Král

O Janu Krausovi: „Honza Kraus jako útočník svoji roli plnil výborně, zvlášť v semifinále, když vstřelil hattrick a poslal náš tým do finále. Jeho výhodou byla rychlost a tvrdost střely díky tomu procházel přes obránce soupeře.“

O Pavlu Novákovi: „Pavel Novák hrál se mnou v obraně a myslím si, že nám to klapalo výborně, protože jsme v celém turnaji nedostali gól.

O realizačním týmu a hlavním trenérovi Vítu Čapkovi: „Trenér Čapek s naším týmovým výkonem nebyl ze začátku spokojený, protože jsme neplnili jeho požadavky. Když ale začal první zápas, tak nastala jiná atmosféra a vše bylo v pořádku. V každém zápase nám trenér říkal, jak se zlepšit a díky němu se náš výkon zápas od zápasu zvedal.

Jan Kraus

O Martinu Královi: „Martin je univerzální hráč dokáže hrát výborně v útoku, ale i v obraně. Je skvělý kamarád a hodně mě celý rok podporoval a pomáhal. Při přesilových hrách měl Martin za úkol řídit celou lajnu. Jako hráči se mi s ním dobře hraje v jedné lajně. Je to velmi šikovný a nadaný hokejbalista.“

O Pavlu Novákovi: „Pavel je skvělý obránce, vzhledem k jeho výšce a zkušenostem se soupeři přes něj špatně prochází do útoku. Je velmi šikovný a jako obránce má výborný přehled o hře. Je to skvělý kamarád a spolubydlící, je s ním vždy spoustu srandy.“

O realizačním týmu a hlavním trenérovi Vítu Čapkovi: „Realizační tým byl na šampionátu výborný, skvěle se o nás hráče staral a dosti nás motivoval a podporoval. Od hlavního trenéra Víta Čapka jsem se přiučil spoustu nových věcí do hry a jsem rád, že jsem mohl hrát pod jeho vedením. Je to výborný a zkušený trenér.“

Pavel Novák

O Martinu Královi: „Hráč se skvělou rychlostí, střelbou, nahrávkou a prací s hokejkou. Spolu jsme na světovém šampionátu v Liberci tvořili obrannou dvojici a musím říct, že lepšího obránce jsem vedle sebe neměl. Kde jsem chyběl já, tam byl on. Skvěle jsme se doplňovali a vzešlo z toho, že naše obraná dvojice na světovém šampionátu nedostala ani jeden gól.

O Janu Krausovi: „Honza Kraus se do užší nominace dostal až ke konci přípravných kempů, kdy se mu povedl přípravný kemp v České Třebové, kde se ukázal jako skvělý útočník s perfektním pohybem a skvělou střelbou. Tyto atributy ukazoval i na světovém poháru v Liberci. Vše potom završil svým hattrickem v semifinále proti Slovensku a poslal tak českou reprezentaci do finále.

O realizačním týmu: hlavním trenérovi Vítu Čapkovi „Realizační tým v čele s Vítem Čapkem se o nás skvěle staral. Na každý zápas nás dokázal výborně takticky připravit.“