Ondřej Kočka, Oliver Malý a Matěj Pavlíček: Zlatí medailisté U18 se ohlíží za MS v Liberci

Na Mistrovství světa v Liberci se stali mistři světa poprvé v historii hráči do 18 let. Zlaté medaile si z mečounů přivezli Ondřej Kočka, Oliver Malý a Matěj Pavlíček. Po nevydařeném vstupu se všichni podíleli na první výhře, poté už na šampionátu neprohráli a před domácími fanoušky mohli slavit zlato. FOTO: Markéta Křížová / eSports.cz

Ondřej Kočka: Takové pocity nejde jen tak popsat, to musíte zažít

Ondro, s reprezentací do 18 let jste na mistrovství získali historicky první titul v této kategorii. Jak probíhaly oslavy tohoto úspěchu?
Oslavy titulu proběhly bezprostředně po zápasu na hřišti s trenéry, fanoušky a rodinami. Po focení jsme slavili v kabině, nějaké pivko a pizza od trenérů. Potom se většina hráčů rozjela domů, protože jako mne je čekala naplánovaná dovolená.

Na šampionátu jsi odchytal dvě utkání, nejprve jsi nastoupil proti Spojeným státům americkým, pak proti Švýcarsku. Jak těžký byl první zápas se zámořským soupeřem?
Se zámořským soupeřem to byl jak herně, tak výsledkově nepovedený zápas. Nic nám nešlo, také nás více než soupeře potrápil kluzký povrch. Soupeř hrál svoji hru a byl všude dříve než my a zaslouženě vyhrál.

První body jste vybojovali druhý den, přispěl jsi vychytanou výhrou. Co se změnilo oproti prvnímu dni, který se vám nevydařil?
Druhý den v zápase se Švýcarskem nám šlo doslova o všechno. Pouze výhra nás mohla udržet v boji o nejcennější kovy v turnaji. Začátek proti houževnatému soupeři se nám nevydařil, ale pak se vše postupně s našimi vstřelenými góly začalo obracet v dobré. Více jsme si věřili a naše hra se zlepšovala, stále to ale nebylo úplně ono, to co jsme natrénovali. Soupeř navíc hrozil z brejků a do poslední minuty to bylo těžké utkání.

Další utkání už jste zvládli a došli až do finále, kde jste porazili Slovensko 3:2. Jak si vybavuješ první momenty po zisku zlaté medaile?
Takové pocity nejde jen tak popsat, to musíte zažít! Obrovská radost, euforie, úleva, hrdost na celý tým a to vše před domácím publikem, věřte opravdu nepopsatelné.

Bylo to pro tebe první mistrovství světa v hokejbale. Jaké jsou tvoje tři největší vzpomínky na šampionát?
1. úžasná atmosféra – skvělí fanoušci, kteří nás i v těžkých chvílích podporovali a hnali dopředu. Za to jim patří velké poděkování. 2. výborný tým. 3. vítězství a získání titulu mistra světa.

Oliver Malý: Byl to opravdu neskutečný zážitek, na který budu hrdý do konce života

Olivere, s týmem jsi také vybojoval první zlatou medaili reprezentace U18. Jak probíhaly oslavy tohoto úspěchu?
Po zápase byla na hřišti a také poté v kabině vidět obrovská euforie všech mých spoluhráčů včetně mě a trenérů. Byl to opravdu neskutečný zážitek, na který budu hrdý do konce života. Hlavně po vyhraném utkání se Slováky, které bylo vyrovnané a o to větší byla radost z titulu.

Po pomalém začátku se vám na turnaji dařilo. Kde byla silná stránka týmu?
Po prohraném dni jsme si uvědomili, že je třeba něco podniknout, proto jsme udělali teambuilding i s trenéry, kde jsme si ujasnili, co chceme a co pro to uděláme. Rozhodně nás to stmelilo a naší nejsinější stránkou byla tudíž naše parta a týmovost. Nicméně se musím přiznat, že už jsem opravdu nevěřil, že bychom se mohli dostat až do finále.

V utkání proti Švýcarsku ses blýskl gólem, výhru jsi pojistil pátou trefou. Jaké jste měli pocity po prvním vítězném utkání?
Dát gól na mistrovství světa je pro mě něco neskutečného a jsem za to hrozně rád. Vítězství nad Švýcary byl podle mě klíčový okamžik, kvůli kterému jsme se dostali na vítěznou vlnu a výhra nad Kanadou to poté potvrdila.

Na mistrovství jste měli podmínky, které v tomto sportu nejsou běžné. Co se Ti nejvíce na této akci líbilo?
Zorganizované to bylo opravdu pěkně, ubytování bylo hned v areálu, samozřejmě stánek s výbornými klobásami musím zmínit také. Jediné co bych mohl vyčíst, byl povrch, na kterém se hrálo, jsem z Plzně zvyklý na plast a leštěný beton je za mě horší variantou.

Také pro tebe to bylo první mistrovství světa v hokejbale. Jaké jsou tvoje tři největší vzpomínky na šampionát?
Tak rozhodně gól proti Švýcarsku. Na oslavu po finále. A na nejlepší partu, která snad mohla být.

Matěj Pavlíček: Atmosféra byla úžasná, jsem rád, že se přišlo podívat tolik lidí

Matěji, k historickému úspěchu na Mistrovství světa v Liberci jsi také hodně přispěl. Jak probíhaly oslavy tohoto úspěchu?
Po zápase jsme slavili už na hřišti a poté taky v kabině. Myslím si, že se ještě s klukama sejdeme a pořádně to oslavíme.

Na prvním vítězství ses výrazně podílel, vsítil jsi první dva góly, pak jsi nahrával také na vítěznou branku. Bylo to pro tebe nejpovedenější utkání na mistrovství?
Myslím si, že utkání se mi povedlo, byl jsem rád, že jsem se konečně taky prosadil mezi střelci a mohl jsem pomoct týmu. Ale myslím si, že takové výsledky už jsem měl předvádět v prvním dnu.

Prosadil ses také v semifinále proti Spojeným státům americkým. V úvodním utkání jste s tímto soupeřem těsně prohráli. Co jste si říkali před zápasem play off?
V kabině jsme si řekli, že jim určitě máme co vracet. A nechtěli jsme dopustit druhé prohry se stejným týmem na mistrovství.

Všechny souboje jste odehráli ve Svijanské aréně, kde vás podporovalo hodně fanoušků. Jak bys popsal atmosféru?
Tak atmosféra byla úžasná, jsem rád, že se přišlo podívat tolik lidí a celkově nás hnali dopředu. Určitě chci poděkovat všem fanouškům, kteří přišli a podporovali náš tým.

Kvůli covidu ses nyní zúčastnil prvního mistrovství. Jaké jsou tvoje tři největší vzpomínky na šampionát?
1. úžasná atmosféra. 2. neskutečná parta. 3. výhra celého mistrovství.