Áčko se připravuje na extraligové boje. Přípravu zpestřilo soustředění v Písku

Příprava extraligového A-týmu nabírá v srpnu na obrátkách. Svěřenci Michala Edla začali s pestrou kondiční přípravou již na konci července. Jen co vyzkoušeli nový povrch, vydali se mečouni do Písku, kde trávili čas od pátku do neděle. Trénink systémových věcí a herních dovednostní doplnily specializované kondiční a brankářské tréninky. Plzeňané měli také exkluzivní přístup ke sportovištím v areálu, a to díky konexím nového kolegy trenéra Edla.

Na trenérské lavičce se v ročníku 2023/24 postaví spolu s Michalem Edlem trenér mistrů světa do 16 let Vít Čapek, úspěšná spolupráce z mládežnické reprezentace se tak přesouvá také na klubovou úroveň. Čapek loni zakončoval sezónu v pozici hlavního trenéra prvoligového plzeňského B-týmu. Plzeňské prostředí a řadu hráčů tak již dobře zná. Vzhledem k tomu, že roky působil v nejvyšších strukturách píseckého klubu, domluva s místním oddílem ohledně využití zázemí a sportovišť byla o to lehčí.

Ačkoliv letní příprava již směřuje do závěrečné fáze, trenéři nemohli v Písku pracovat s kompletním kádrem. Šanci tak dostala řada juniorů, kteří si o patro výše nevedli vůbec zle a se staršími spoluhráči drželi krok i co se týče fyzické kondice. Jejich zapojení jsme měli od začátku v plánu, v budoucnu je chceme do týmu zapojit. Chtěli jsme juniorům ukázat, že tréninkový proces v A-týmu je přeci jen náročnější, aby věděli, co je čeká. Rozhodně se na soustředění neztratili. Nadále na sobě musejí pracovat, mám ale pocit, že všichni přítomní pochopili, že bez tvrdé práce to nepůjde." odkrývá karty trenér týmu Michal Edl.

Podmínky pro trénink měli mečouni ideální. Místní hokejbalové hřiště s povrchem Sport Court, který ještě v minulé sezóně byl součástí domácí Precol Arény, dále měli přístup na atletický areál. Snad jen teploměr ukazující teploty přes 30 °C byl mírnou výstrahou. „Samozřejmě, že ideálem by bylo o mít o pár stupňů méně. Na druhou stranu, pořád lepší, než déšť," tvrdí trenér Edl. Ten jako hráč i trenér zažil řadu soustředění v Sušici, kam plzeňský klub a A-tým pravidelně jezdil. Sušice ovšem pro letošní ročník nevyšla skrz termínové kolize. Uspořádat soustředění v Písku se tedy přímo nabízelo, vzhledem k tomu, jak má zdejší prostředí zmapované trenérský kolega Čapek.

Po dvou pátečních tréninkových jednotkách v hokejbalovém ústrojí si hráče vzal do parády trenér Jiří Mergl na kondiční přípravu. S Merglem také mečouni soustředění zakončili silovým tréninkem v prostorech písecké Loděnice. Dalším odborníkem, který se do přípravy hokejbalistů HBC Plzeň zapojil, byl Václav Pipek. Brankářský specialista, který působil například v Kometě Brno, u hokejové reprezentace U18 dlouhé roky spolupracuje s píseckým rodákem Jakubem Kovářem. Nyní cepoval brankářské dvojice A-týmu a juniorů.

Mezi specificky zaměřené tréninky se "vklínil" přípravný zápas proti Prachaticím. Mečouni v něm zvítězili 3:1 po dvou gólech Matěje Pavlíčka a přesném zásahu Romana Poláčka. Výsledek je ovšem vedlejší, důležité bylo pro hráče i trenéry to, že si mohli natrénované prvky přenést do zápasových situací. Další přípravný zápas, který odehrají mečouni ve čtvrtek 24. srpna od 19 hodin na půdě mistrovského Kert Parku, by měla být poslední přípravou před podzimní částí, do které Plzeň vstoupí 2. září v Ústí nad Labem.

Soustředění v Písku bylo jedním z hlavních bodů letní přípravy. Plzeňané dosud primárně nabírali kondici v Crossfit Plzeň, či tréninky v Lobezkém parku či v okolí Boleveckých rybníků. Jaký pohled má Michal Edl na skončené soustředění a na přípravu celkově? Soustředění hodnotím pozitivně. Myslím si, že po organizační stránce se nám podařilo sestavit vhodný program a nic nám nechybělo. Pro kluky je letošní příprava určitě náročnější. Zastávám ale názor, že to k našemu sportu patří, pokud chceme být úspěšnější. Příprava je každopádně jasný signál vůči hráčům, že to myslíme vážně a že úspěšnější být chceme. Snad nás veškeré tréninky na sezónu dobře připraví. Ani dobrá příprava, kdy budeme mít natrénováno, nám ale nezaručí, že zápasy zvládneme," uzavírá Michal Edl.