Každý zápas byl náročný, hodnotí výhru na Memoriálu Libora Topolánka Jan Kraus

Plzeňští dorostenci o víkendu zvítězili na Memoriálu Libora Topolánka. Na turnaji na Lužinách neprohráli žádné utkání a získali nejcennější kov. Přispěl k tomu také Jan Kraus, který v sezóně povede tým jako kapitán. Juniorský mistr světa do 16 let se ohlíží nejen za turnajem, rozpovídal se také o přípravě nebo cílech v další sezóně.

Honzo, o víkendu jste se představili na Memoriálu Libora Topolánka, kde jste vyhráli všechny zápasy a turnaj ovládli. Jak se za ním ohlížíš?
Turnaj byl skvělý, ale také nám ukázal spoustu věcí, na kterých musíme zapracovat.

Na turnaji jste bojovali se Svítkovem, Kert Parkem, Hradcem Králové a Ústím nad Labem. Byl podle Tebe nějaký zápas těžší nebo každý byl něčím jiný?
Každý zápas byl náročný, obsazení hráčů v týmech bylo velice kvalitní. Myslím, že jsme odehráli dobrá utkání. V neděli nás potrápil celodenní déšť a kluzký povrch, ale vyrovnali jsme se s tím dobře a podmínky jsme měli všichni stejné.

Třikrát jste zvítězili vyšším rozdílem, dvakrát jste udrželi čisté konto. Kde byly silné stránky týmu?
Nedávali jsme prostor klíčovým hráčům soupeře a nepouštěli je do útočných akcí a také jsme se drželi pokynů trenéra.

Mezi hráči bylo hodně reprezentantů, se kterými ses stal mistrem světa na šampionátu v Liberci. Jaké to bylo si proti sobě zahrát?
Z reprezentace U16 mám spoustu kamarádů a zahrát si proti nim zápas bylo skvělé. V každém týmu na turnaji byl minimálně jeden hráč ze šampionátu a ať zápas dopadl jakkoliv, na konci jsme si podali přátelsky ruku. Bylo fajn je po dvou měsících opět vidět, oživily se nám všem vzpomínky na šampionát.

Před turnajem už jste odehráli přípravné utkání v Písku proti Prachaticím, které jste porazili 7:1. Do zápasu jste vyběhli po delší době. Jaké jsi z něho měl pocity?
Před zápasem jsme měli za sebou jeden trénink s hokejkou, takže se od zápasu nedalo tolik očekávat. Bylo tam spoustu nepřesností a málo pohybu, také jsme nebyli úplně sehraní.

Nyní už se příprava blíží ke konci, zanedlouho vstoupíte do soutěžních zápasů. Jak celou letní přípravu hodnotíš?
Celou letní přípravu hodnotím pozitivně, jednou týdně jsme chodili do CrossFitu, kde jsme si zlepšovali fyzickou kondici. Pro některé hráče to bylo náročnější, ale já jsem za takovou přípravu velmi rád. Ve hře máme co zlepšovat, přece jenom s hokejkou proběhlo zatím jen pár tréninků.

V nové sezóně povedeš tým jako kapitán. Těšíš se na tuto zkušenost? Co od toho očekáváš?
Moc se na to těším, bude to pro mě něco nového než v loňské sezóně a hlavně zajímavá zkušenost. Budu se snažit, abych byl dobrým kapitánem.

V dorostu budeš patřit k nejzkušenějším. Čeho bys chtěl s týmem dosáhnout?
Můj cíl je jako vždy jediný, vyhrát základní skupinu Extraligy dorostu a poté se probojovat přes nadstavbu a play off na finálový turnaj a bojovat o zlato.