Hodnocení víkendu: Úspěšný mládežnický trojboj s Blatnou, debakl Áčka

První listopadový víkend přinesl mužskému Áčku tvrdý direkt na Kladně. Junioři porazili doma pražské Rebely. Hned ve třech kategoriích jsme tento víkend viděli vzájemný souboj mezi Plzní a Blatnou, při čemž se vždy z vítězství radovali Plzeňané. Dorost opět zvítězil s čistým kontem, starší žáci nasázeli devět gólů. Nejvýraznější postavou víkendu se stal útočník Jan Kraus, který během dvou dnů zapsal dva hattricky ve dvou kategoriích!

A-tým

Prvních patnáct minut extraligového duelu na Kladně nabídlo vyrovnaný souboj. Druhá třetina ale chvílemi vypadala, jako kdyby Plzeňané hráli s otočenými holemi. Kladenští se dvěma využitými přesilovkami během jedné minuty dostali na koně a do konce zápasu z něj neslezli. Po šesté inkasované brance opustil plzeňské brankoviště bezmocný Čapek a první minuty v extralize odchytal juniorský mistr světa Kočka. Hráči v poli gólmanům vůbec nepomohli a mečouni si odvezli drtivou porážku 1:9.

Komentář trenéra Michala Edla: Vlastně nevím, proč hokejbal naši kluci hrají a proč my je trénujeme…Po kvalitní první třetině, kde jsme měli dobré pasáže a kvalitní backchecking, což se nám v předchozích zápasech nestávalo, si zápas s prominutím posereme sami mezi sebou. To je pro mě nepochopitelné. Za stavu 2:0 se v podstatě složíme, nevím proč. Pořád máme spoustu času a dá se hrát dál. My toho ale nejsme schopní.

Sobota 4. listopadu 2023: HBC Kladno - HBC Plzeň 9:1 (0:0, 6:0, 3:1)
Podrobnosti o utkání

Junioři

Plzeň se ujala rychlého vedení. Na konci druhé minuty se prosadil dorostenec Kraus, pro kterého to byl debut v juniorské kategorii. V 15. minutě potom zvýšil Matoušek. Ve druhé části se prosadili také Rebelové, kteří dvakrát zredukovali plzeňský náskok na dva góly. Mečouni sice mířili za vítězstvím, ale Rebelové se rozhodně nevzdávali. Pod závěrečnou výhrou 6:2 se významně podepsal zmíněný útočník Jan Kraus, který v juniorské premiéře nastřílel hattrick. Do branky se dostal také jeho spoluhráč z dorostu Tobiáš Sýkora.

Komentář trenéra Stanislava Kastnera: V sobotním utkání proti Rebelům jsem sice vyhráli 6:2 a získali tři body, víc pozitiv ale budu hledat těžko. Soupeř hrál běhavý a agresivní hokejbal a měl několik pasáží ve kterých nás zamknul u nás ve třetině a my nebyli schopni se dostat z obranného pásma. Pokud nepochopíme, že kombinace a přímočarost je lepší než přidržování míčků a kličkování po rohách, tak proti týmům ze špičky úspěšní nebudeme.

Sobota 4. listopadu 2023: HBC Plzeň - SK Rebel Praha 6:2 (2:0, 3:2, 1:0)
Podrobnosti o utkání

Dorost

V Blatné se mečouni ujali brzy vedení, a to ve čtvrté minutě. Zápas znal do 18. minuty jediného střelce. Druhý den po sobě se z hattricku, tentokrát z čistého, radoval Jan Kraus. Tou dobou byli v permanenci především rozhodčí, kteří posílali na trestnou lavici jednoho hráče za druhým. V plném počtu hráčů se od deváté minuty odehrálo velmi málo času. Blatná si dokázala vytvořit příležitosti ke korekci skóre, duo plzeňských gólmanů Hošek-Sýkora ale opět zavřelo svoji klec. Mečouni naopak na začátku třetí části zvyšovali na konečných 4:0.

Komentář trenéra Josefa Kadaněho: Výsledek je slušný a zápas bez obdržené branky je vždycky fajn. Ale nenavázali jsme na výkon z minulého týdne. K úspěchu nás táhla zejména čtveřice hráčů. Honza Kraus, který potvrdil střeleckou formu, Matěj Kořínek a oba bezchybní brankáři. Jsme docela úspěšní v oslabení, ale bude dobré zapracovat na tom, abychom měli podstatně méně vylučovaných hráčů. Tým, který většinu zápasů vyhrává a je ve hře dominantní má na můj vkus příliš trestů.

Neděle 5. listopadu 2023: TJ Blatná Datels - HBC Plzeň 0:4 (0:2, 0:1, 0:1)
Podrobnosti o utkání

Starší žáci

V zápase starších žáků měli mečouni nad soupeřem navrch. Díky dvěma zásahům v druhé části první třetiny si vytvořili komfortní pozici, kterou po zbytek zápasu jen a jen vylepšovali. Po většinu času se hrálo okolo blatenského brankoviště, naopak Datels zaměstnali brankáře domácího celku Šebka jen osmi pokusy. Výsledkem je konečné vítězství 9:1. O čtyři plzeňské trefy se postaral Matěj Šplíchal.

Komentář trenéra Michala Samce: Náš zápas po dlouhé době snesl slušná měřítka nejen, co se týče přístupu, ale i předvedené kvality. Většinu času se náš výkon blížil tomu, co od hráčů chceme a očekáváme. Dokázal bych si představit ještě více dravosti, aktivity a tlaku do nebezpečného prostoru. Máme určitě na čem stavět, jsem rád, že hráči začínají chápat, že žádný soupeř se neporazí sám a musejí pracovat neustále na maximum.

Sobota 4. listopadu 2023: HBC Plzeň - TJ Blatná Datels 9:1 (2:0, 3:0, 4:1)
Podrobnosti o utkání

Mladší žáci

Trojboj mezi Plzní a Blatnou završili mladší žáci. V nedělním utkání předvedli hráči Plzně povedený výkon, jak směrem do defenzivy, tak do ofenzivy. Vypracovávali si více střeleckých příležitostí, než soupeř a s tím také přicházeli plzeňské branky. Před koncem druhé části vedli 3:0, Blatná ale dokázala snížit rozdíl na jednu branku. Dvě závěrečné trefy Kryštofa Matějky ale znamenaly potvrzení plzeňské výhry a také dokončení hattricku plzeňského útočníka.

Komentář trenéra Marka Štrunce: Na domácí půdě mladé mečouny prověřil velmi houževnatý tým Blatná Datels. Kluci si šli za svým a hostujícím Datlům byli rovnocenným soupeřem. Drželi se plánu hry, velmi rychle přistupovali k soupeřům, nedovolili jim, aby se rozvinula jejich hra. Přidala se také střelba a souhra mezi obránci. Navic se začínají herně zlepšovat i nováčci v týmu. Zlepšila se i disciplína hráčů, v zápase jsme neměli žádný zbytečný faul. Celý tým mečounů zajišťoval výborně chytající gólman, který měl i několik těžkých zákroků. Náš tým navíc hnal dopředu pěkně řvoucí kotel.

Neděle 5. listopadu 2023: HBC Plzeň – TJ Blatná Datels 5:2 (1:0, 2:1, 2:1)
Podrobnosti o utkání

B-tým

Plzeňský B-tým čekal dohrávaný zápas druhého kola Českého poháru proti Dobřanům. Plzeňané nastoupili s řadou juniorských hráčů, kterou podpořily zkušenosti Zemana, Jaroslava Kejře či Ondřeje Benedikta. Mečounům se výsledkově nepovedla první třetina. Po vyrovnání na 1:1 mečouni inkasovali při vlastní přesilovce a nedlouho poté také v oslabení. Jinak se hrála vyrovnaná partie. Hlavním rozdílem byla efektivita v koncovce. Plzeňané své šance ne a ne využít, a to ani během pětiminutové přesilovky. Dobřany nakonec v Precol aréně zvítězili 5:2 a postupují dál.

Komentář trenéra Stanislava Kastnera: V neděli proti extraligovým Dobřanům nastoupil mix zkušenosti a nadějného mládí s touhou postoupit do dalšího kola. Bohužel jsme však vyhořeli na neproměňování vyložených šancí. Přestože jsme v půli zápasu prohrávali 3:1, tak jsme byli lepší a naše hra, až na koncovku, měla dobré parametry. Ve třetí třetině jsme do toho chtěli šlápnout, ale bohužel jsme opustili kombinační hru a individuální průniky byly bez šance. Myslím, že zápas jsme si prohráli sami, kdy především od hráčů juniorky očekávám víc. Přesto zápas beru jakou dobrou zkušenost do další části sezóny.

Neděle 5. listopadu 2023 (Český pohár, 2. kolo): HBC Plzeň B - TJ Snack Dobřany 2:5 (1:3, 0:0, 1:2)
Podrobnosti o utkání

Program příštího víkendu:

Sobota 11. listopadu 2023

  • A-tým: Plzeň - Kert Park Praha (11:00)
  • Junioři: Plzeň - Kladno (14:00)
  • Starší žáci: Prachatice - Plzeň (13:30)
  • Přípravka: Turnaj Dobřany (11:00)

Neděle 12. listopadu 2023

  • B-tým: Plzeň - Třemošná (16:00)
  • Dorost: Plzeň - České Budějovice (11:00)
  • Mladší žáci: Dobřany - Plzeň (10:00)