Podzim starších žáků: Vyrovnanější skupina přinesla těžké zápasy, trenér Samec hráče chválí za pokrok

Starší žáci letos na podzim sváděli ve své skupině vyrovnanější boje, než jak tomu bylo v minulosti zvykem. Těžší zápasy ale mečounům více než prospěly, což dokládají také slova trenéra Michala Samce. Individuální progres byl znatelný u všech hráčů a trenéři by rádi, aby nadále pokračoval a mečouni na jaře nechyběli na finálovém turnaji. V jarní části je ale lehčí boje rozhodně nečekají. Pomoci by ovšem měla zimní příprava s dostatkem zápasového vytížení.

Starší žáci jsou po podzimní části na 3. místě tabulky skupiny Jih+Západ, absolutní pořadí ovšem zkresluje. Mečouni spolu se čtvrtým Pískem nasbírali za devět utkání 21 bodů na vedoucí Suchdol ztrácejí body čtyři, zároveň ale oba celky mají odehráno o dva zápasy méně. Celkové skóre má pak po podzimu podobu 60:24.

Nejvyššího vítězství dosáhli svěřenci dua Michal Samec-Tomáš Nejedlý hned v prvním utkání soutěže, když porazili Třemošnou 13:2. Rovněž závěr podzimní části byl při pohledu do statistik zajímavý. V posledních třech soutěžních duelech inkasoval plzeňský tým jedinou branku ze tří utkání!

Nejproduktivnějším hráčem týmu byl na podzim Jonáš Obr (14+8), který byl spolu s Matějem Šplíchalem také nejlepším střelcem mužstva. V brance se představili Vítek Vanžura a Matyáš Šebek, jenž odchytal vyjma jednoho duelu kompletní porci zápasů.

Trenér starších žáků Michal Samec: Odehráli jsme těžké zápasy, které nás opravdu prověřily

V kategorii starších žáků je vaše skupina letos velice vyrovnaná. Jak jste spokojený s první fází sezóny?
Podzimní fáze nám ukázala, že letos v rámci tabulky rozhodně nepůjde o "formalitu", jak bylo v této kategorii zvykem v loňských sezónách, ale že ve skupině je spousta kvalitních týmů, které jsou schopné nás přehrát. V dosavadní části jsme sice úplně nepropadli, ale nevyrovnanými výkony a vlastními výpadky jsme si na jaro poměrně zkomplikovali situaci. Na druhou stranu jsem rád, že jsme odehráli těžké zápasy se soupeři, kteří nás opravdu prověřili. Tyto zkušenosti jsou pro nás velmi cenné a věřím, že je dokážeme zhodnotit.

Kde byly na podzim silné, a kde naopak slabší stránky vašeho týmu?
Za silnou stránku určitě považuji, že tým je letos skvělá parta a hráči drží spolu. Stejně tak se s kolegou Nejedlým shodneme, že každý hráč udělal od začátku sezóny značný individuální progres a na hře týmu je toto velmi znát. Jmenovitě bych vyzdvihl staronového brankáře Šebka, jehož vzestupná tendence výkonů mě upřímně velice příjemně překvapila. Naší slabou stránkou jsou určitě výpadky koncentrace, kdy velice často dokážeme podat optimální výkon pouze určitou část zápasu a také určitá "jankovitost" a častá neschopnost kvalitních hráčů prodat během utkání to, co v sobě mají.

Jak bude vypadat zimní příprava? Na co se v ní zaměříte?
Určitě se zaměříme na to, abychom se co nejlépe připravili na splnění našeho předsezónního cíle, kterým je postup na finálové turnaje. Podzimní část ukázala, že nepůjde o nic jednoduchého, jelikož ostatní tři týmy na prvních příčkách jsou velice silní soupeři a v zápasech budou rozhodovat detaily. Musíme udělat maximum proto, abychom na jarní konfrontace byli co nejlépe připravení po kondiční, mentální, dovednostní i herní stránce. Proto chceme během zimy zařadit do přípravy i co nejvíce kvalitních přípravných zápasů, kde hráči získají zkušenosti a co nejvíce herní praxe.

S jakými cíli půjdete do jarní části?
Chceme postoupit na finálový turnaj a pak se uvidí, co dál. Musíme být pokorní a uvědomit si, že letos určitě nepůjde o nic jednoduchého. Ale věřím, že potenciál na to máme, dostatek kvalitních hráčů také. Doufám, že v klíčových zápasech se Suchdolem, Budějovicemi a Pískem obstojíme a na konci sezóny budeme hrát mezi těmi nejlepšími.