Chceme odehrát kvalitní zápasy a poprat se o vítězství, těší se na Pilsen Challenge Andrej Straka

Jediným zahraničním účastníkem letošního ročníku Pilsen Challenge bude Považská Bystrica. Loňský mistr slovenské extraligy má ve svém kádru několik reprezentantů. Jedním z nich je také vicemistr juniorského mistrovství v Liberci v kategorii U23 Andrej Straka. Slovenský útočník je nyní na čele kanadského bodování Bystrice a bojuje o nominaci na seniorský šampionát. Foto: HBK PROTEF Považská Bystrica

Andreji, na začátku února se s týmem Považské Bystrice zúčastníte mezinárodního turnaje Pilsen Challenge. Jak se na tento turnaj těšíte?
Na turnaj se těším a to určitě i celý tým. Bude to skvělá zkušenost zahrát si na takto kvalitně obsazeném turnaji a také nám ukáže, jak na tom jsme, na čem je třeba před jarní částí zapracovat.

V letošní sezóně se zatím nacházíte v nejvyšší slovenské hokejbalové soutěži na šestém místě, ale oproti většině týmům máte odehráno o zápas méně a na čtvrtou pozici vám chybí jen tři body. Jak probíhá příprava na jarní část?
Trénujeme už téměř měsíc, tréninky jsou kvalitní a ve vysokém tempu. Účast na trénincích bývá velká, z čeho mám radost, takže se snažíme dělat všechno pro to, abychom po základní časti skončili co nejvýše.

Na Pilsen Challenge se ve dvou dnech utkáte se třemi týmy, českou reprezentací do 20 let, Kert Parkem a domácím týmem z Plzně. Jaká máte od tohoto turnaje očekávání?
Očekáváme kvalitní a fyzicky náročné zápasy. Je to prestižní turnaj, na který přijedou všechny týmy určitě výborně připravené a jak jsem zmiňoval, ukáže nám naše nedostatky, které musíme odstranit.

S Kert Parkem vás čeká odveta za Československý Superpohár, o který jste se utkali na konci října. Co na to říkáte, že s šestinásobným mistrem české Extraligy můžete poměřit síly zase už během zimní přípravy?
Já osobně se na tento zápas těším nejvíc. Byla to pro nás trpká prohra po prodloužení, obzvlášť když jsme v zápase vedli 3:0. Máme jim co vracet, takže pevně věřím, že tentokrát se budeme z vítězství těšit my.

Na domácím hřišti jste měli zápas skvěle rozehraný. Ke konci první třetiny jste vsítil dva góly, v sedmnácté minutě už jste měli tříbrankové vedení, ale soupeř pak otočil skóre v prodloužení. Kde vidíte příčiny, že jste náskok neudrželi?
Začali jsme dělat individuální chyby a Kert je potrestal. Když hrajete proti takovému soupeřovi, tak chyby dělat nemůžete, nebo je potrestá. K tomu se přidaly naše nevyužité přesilovky a v prodloužení už to je o jednom gólu a tentokrát se štěstí přiklonilo na stranu Kertu.

Na turnaji budete jediným zahraničním týmem. Slovensko tam budete reprezentovat jako loňský mistr slovenské Extraligy. S jakými cíli na turnaj pojedete?
Jdeme tam s cílem odehrát kvalitní zápasy s co nejmenším počtem chyb a poprat se o vítězství na turnaji.

V České republice jste byl už minulý rok na Mistrovství světa v Liberci. Na šampionátu jste se slovenskou reprezentací U23 vybojovali stříbrné medaile, když jste ve finále prohráli s Českem v prodloužení. Jak na tuto událost vzpomínáte?
Těsně po finále ve mně převládalo obrovské zklamaní, ale s odstupem času si myslím, že jsme předvedli výborné výkony, za které se nemusíme stydět a stříbrné medaile z MS juniorů jsou také velký úspěch.

Na šampionátu jste byl nejproduktivnějším hráčem Slovenska a celkově jste se umístil v první desítce kanadského bodování. Nyní bojujete o nominaci na mistrovství světa mužů. Je to teď Váš největší osobní cíl v tomto sportu?
Ano, ohledně reprezentace je nyní mojí prioritou se dostat na MS.