Dorost opanoval eXcellent League 2024! Na projekt zní z kabiny pouze chvála

Dorostenecká zimní soutěž předních klubů pomalu začíná nabírat na tradici. Během krátké doby získala svoji prestiž. Plzeňský celek nechyběl ani v jednom z ročníků. Letos nastupoval jaké obhájce prvenství. Mečouni si počínali na výbornou, když v neděli završili cestu soutěží čtvrtým vítězstvím, které podtrhlo zasloužené prvenství. Cestu týmu eXcellent league mapujeme v našem článku, v závěru se za soutěží ohlíží i sami její aktéři.

Plzeňský dorostenecký celek se z vítězství v projektu, který v zimní pauze spojuje elitní dorostenecká družstva, radoval už v loňském roce. První krok za obhajobou udělali mečouni již na konci ledna, když porazili berounské Kelty 8:1, k výhře hattrickem pomohl Martin Král. V následujícím týdnu odehráli mečouni hned dva zápasy. V pátek 2. února 2024 čelili pražskému Kertu, ovšem nikoliv tradičně na Lužinách, ale na zimním stadionu Nikolajka.

Širší hřiště Plzeňanům vyhovovalo. Na brankáře domácích šlo hned osmačtyřicet střel, na plzeňského gólmana pouze polovina. Nepřekvapí tak, že mečouni zvítězili 5:1. O dva dny později hostili mečouni Pardubice. Precol aréna viděla výsledkovou reprízu zápasu s Berounem. Při opětovném vítězství 8:1 tentokrát hattrick oslavil Matěj Kořínek.

Všechny tři odehrané zápas měli společný prvek. Povedené vstupy do zápasů. V prvních dvou případech mečouni vedli po první třetině 3:0. V zápase proti Pardubicím v první části přeci jen inkasovali branku. To poslední zápas v Hostivaři, před kterým si Plzeňané mimo jiné vyjeli do Žiliny pro další výhry, nabídl jiný obrázek. Mečouni si přesto dokázali vytvořit tříbrankový náskok, jen jim to trvalo téměř půl zápasu. Na dvě přesilovkové trefy Našince navázal gólem v oslabení Novák.

Hostivař nedala svoji kůži lacino. Přesto Plzeňané protáhli sérii vítězství a poslední zápas v eXcellent League ovládli 6:3. To týmu pod vedením Josefa Kadaněho zajistilo zasloužené prvenství, které měli mečouni jisté již před duelem v Hostivaři, přesto nechtěli zkazit vítěznou šňůru. Po prvenství na letním Memoriálu Libora Topolánka a zimním představení v Žilině má plzeňský dorost další cenné prvenství!

Plzeňský tým soutěží prošel s působivým skóre 27:6. To se promítlo i do individuálních statistik. Přestože zbývá odehrát souboj Hostivaře a Kertu, které ovšem čeká souboj o 4. a 5. místo, lze předpokládat, že Plzeňanům prvenství již zůstanou. Kapitán Jan Kraus ovládl tabulku produktivity (2+10) a je zároveň nejlepším nahrávačem. Martin Král se sedmi góly opanoval střelecké statistiky a mezi brankáři byl nejlepší Jindřich Hošek.

Co řekli vítězové o eXcellent League?

Jan Kraus (nejproduktivnější hráč soutěže, 2+10): „eXcellent League spojila dva týmy ze západu a tři z východu, kdy každý odehrál čtyři zápasy. Celý tento projekt hodnotím velmi pozitivně. Je to skvělé zpestření zimní přípravy. Obsazení týmů v turnaji bylo velmi kvalitní, úplně jednoduché zápasy to nebyly. Pardubice i berounské Kelty jsme porazili s vyšším brankovým skóre, naopak v neděli s Hostivaří jsme museli bojovat až do konce utkání. Ukázalo se pár slabin, na kterých musíme v jarní části zapracovat, abychom byli nadále úspěšní. Jsem rád, že jsme tento turnaj vyhráli.

Jindřich Hošek (lídr brankářských statistik, 95.6 % úspěšnosti zákroků): „Myslím, že to bylo velice dobré, protože jsme měli s týmem i přes zimu zápasy se soupeři na úrovni. Tomu se nevyrovná hra proti sobě na tréninku. Jsem rád, že se nám eXellent League povedla, jak herně, tak i výsledkově. Za sebe celou soutěž hodnotím pozitivně a beru ji jako dobrou přípravu do jarní části.“

Petr Našinec (5. nejproduktivnější hráč soutěže, 2+5): „Zimní eXcellent League se mi líbí. Je to super příležitost, jak nabrat formu do jarní části naší soutěže. Do eXcellent league byly podle mého názoru vybrané velmi silné týmy z naší kategorie. Myslím si, že i když většina našich zápasů vypadá výsledkově jednoznačně, byla to těžká střetnutí. To ukazuje na dobrý výběr týmů, které byly do eXcellent League pozvány.“