Hodnocení víkendu: Jednoznačné výhry dorostu a SŽ, Áčko má dva body z derby

První březnový víkend přinesl A-týmu dva body do extraligové tabulky za výhru po samostatných stříleních v dobřanské aréně. Svůj zápas prodlužovali také junioři, kteří pokračují v nadstavbě, ti ovšem bohužel podlehli Berounu. V domácím prostředí si zastříleli dorostenci a dvakrát starší žáci. Zápasy měly jeden společný prvek - dominantní druhé třetiny. Výsledkově se tentokrát nedařilo mladším žákům, kteří absolvovali turnaj v Písku, vítězství z něj ale nepřivezli.

A-tým

Plzeňané v Dobřanech prohrávali, když domácí využili početní výhodu. Zbraně ale neskládali, jelikož si sami dokázali vytvořit střelecké možnosti. Ve druhé části hráli dlouhou přesilovku pěti proti třem, ze které přišlo vyrovnání. Krátce poté navíc otočili vývoj utkání. Z první akce třetí třetiny ovšem bylo srovnáno. Oba týmy ve zbytku utkání využily ještě jednu přesilovou hru a utkání směřovalo do prodloužení. V něm mohli Plzeňané rozhodnout, ovšem míček zamířil pouze do tyče. Samostatná střílení ale nakonec přeci jen přiřkla bonusový bod mečounům. Čapek při nich neinkasoval a z plzeňských střelců byli úspěšní Lokajíček s Vobrubou.

Komentář trenéra Michala Edla: Chtěli jsme do zápasu vstoupit hodně aktivně a to se nám dařilo vlastně po většinu zápasu, včetně prodloužení. Na obdržených brankách musíme pracovat, situace se daly zvládnout lépe. Určitě je pro nás příjemnější postupně body získávat než ztrácet.Myslím, že aktivní hra po celý zápas nám přinesla potřebné štěstí i v nájezdech. Je důležité tuto cestu držet!

Sobota 2. března 2024: TJ Snack Dobřany - HBC Plzeň 3:4ss (1:0, 0:2, 2:1 – 0:0)
Podrobnosti o utkání

Junioři

V rámci druhého kola nadstavbové části do Plzně dorazili berounští Kelti. Diváci sledovali atraktivní juniorský hokejbal dvou silných celků. V první polovině zápasu byli mírně lepší mečouni. Jednobrankové vedení zařídil Slezák. Kelti ale dokázali duel dvěma zásahy otočit. Mečouni tak museli v domácím prostředí dotahovat. To se jim povedelo. Ve 40. minutě srovnal Koc. Duel došel do prodloužení. V něm byli nakonec úspěšnější hokejbalisté berounského celku a Plzeňané tak na první výhru v nadstavbové části budou muset nadále čekat.

Komentář trenéra Stanislava Kastnera: Ve druhém domácím zápase jsme přivítali Kelty z Berouna. I přes prohru v prodloužení musím konstatovat, že utkání mělo velmi vysoké tempo a muselo se líbit. Náš výkon byl určitě lepší než v prvním jarním kole a věřím, že se budeme zlepšovat i nadále.

Sobota 2. března 2024: HBC Plzeň – SK Kelti 2008 2:3p (1:0, 0:1, 1:1 - 0:1)
Podrobnosti o utkání

Dorost

Dorost v neděli hostil Prachatice. Netradičně v modré venkovní sadě dresů, kterou brzy dostanou všechny klubové kategorie. Soupeřovy řady byly prořídlé a Plzeňané se dokázali zhostit role favorita. Po úvodním gólu z druhé minuty se sice na další gól čekalo minut deset, poté se ale mečouni rozjeli. Zejména ve druhé části, kdy nasázeli šest branek. Po závěrečné siréně oslavili vítězství 11:1. Kapitán Kraus potvrdil pozici nejproduktivnějšího hráče týmu. K jednomu přesnému zásahu přidal čtyři asistence.

Komentář trenéra Josefa Kadaněho: Těžký zápas na koncentraci. Přece jen máme za sebou sérii konkurenčních zápasů v přípravě. Hrát proti týmu s osmi hráči na motivaci úplně nepřidá. Zápas jsme ale po této stránce zvládli slušně. Hlavně ve druhé třetině jsme hráli celkem dobře kombinačně.

Neděle 3. března 2024: HBC Plzeň – HBC Prachatice 11:1 (3:0, 6:0, 2:1)
Podrobnosti o utkání

Starší žáci

První ze dvou víkendových zápasů odehráli starší žáci v Precol aréně proti Blovicím. Mečouni šli od prvních minut za vítězstvím, na gól ovšem čekali až do desáté minuty. Postupně začalo přibývat úspěšných akcí. S narůstající střeleckou převahou přibývaly i branky. Celkem jich Plzeňané nastříleli osm. Soupeři žádný gól nepovolili. Blovičtí hráči vyprodukovali pouze pět střel na branku. Po Matyáši Šebkovi šel do branky mladý Adam Soták, který se prvním startem v kategorii starších žáků podepsal pod čisté konto.

Sobota 2. března 2024: HBC Plzeň - SK Inter Blovice 8:0 (2:0, 5:0, 1:0)
Podrobnosti o utkání

Po souboji Plzně a Prachatic v kategorii dorostu přišlo v neděli na řadu také klání v kategorii starších žáků. Bohužel, taktéž ovlivněné nízkým počtem hráčů z jihočeského města. Někteří z nich navíc měli v nohách zápas dorostu. Plzeňané tak směřovali za druhým víkendovým vítězstvím. To odšpuntovali dvěma zásahy v páté minutě. Pořádný uragán ale spustili ve druhé části, kdy rozhodčí nahlašovali hned jedenáct plzeňských gólů. Zápas skončil výhrou mečounů 17:0. Pozici přesného střelce tentokrát obstaral především Jonáš Obr se sedmi zásahy!

Komentář trenéra Michala Samce: Zápasy není z mého pohledu nutné hodnotit odděleně. Oba dva dny přijel oslabený a odevzdaný soupeř, který s námi, při vší úctě a respektu, nemohl udržet tempo. Zápasy jsme tedy pojali tak, že si můžeme vyzkoušet některé věci, které chceme zabudovávat do naší hry a jejichž dodržování po hráčích vyžadujeme. To se nám v určitých částech zápasu dařilo více, v jiných méně. Výsledky jsou přesvědčivé, avšak soupeři nás téměř neprověřili a hráči musejí zůstat pokorní, neboť o víkendu nás čeká zápas pravdy v Písku, který bude úplně o něčem jiném. Uděláme maximum proto, abychom i v těžkých zápasech byli úspěšní.

Neděle 3. března 2024: HBC Plzeň - HBC Prachatice 17:0 (3:0, 11:0, 3:0)
Podrobnosti o utkání

Mladší žáci

Plzeňští mladší žáci absolvovali českomoravským svazem hokejbalu organizovaný turnaj v Písku. Ten se jim ale výsledkově nevyvedl, také kvůli náhlým absencím v sestavě. V zápase proti Blatné měli mečouni velkou střeleckou převahu. Soupeř jim ale ale lekci z efektivity a výsledkem tak byla těsná porážka 1:2. Ve druhém utkání ve skupině Plzeňané hráli proti Stříbru. V zápase již ztráceli tři góly, přesto dokázali zdramatizovat jeho vývoj. Výsledkem ale byla druhá prohra, tentokrát 2:4. Mečouni nevyzráli ani na domácí Písek, který zvítězil 8:0.

Komentář trenéra Marka Štrunce: Na další kvalifikační turnaj hraný v Písku se kluci moc těšili. Jenže den před konáním onemocnělo několik hráčů, a tak jsme odcestovali jen s malým počtem. V prvním zápase jsme blatenské Datly přehrávali, ale trápili jsme se v zakončení. Důkazem toho je naše prohra, kdy jsme z 23 střel vsítili pouhou jednu branku, soupeři stačilo na dvě branky jen šest střel. Další utkání přineslo větší bitvu. Bylo vidět víc osobních soubojů a méně střel. Obě mužstva v tomto zápasu nechala hodně sil. Nakonec nás favorizovaní Buldoci ze Stříbra porazili. Na závěr turnaje mladí mečouni sehráli utkání proti domácímu ŠD Písku. Předešlá utkání v malém počtu se ale projevila velmi brzo. Začaly nám docházet síly, soupeři jsme vzdorovali jen krátce. A tak se zrodila i třetí prohra. Jsem ale rád, že kluci poznali i tuto zkušenost. Celý tým bojoval, a to včetně tří brankářů, kteří si zachytali každý po jednom zápase.

Program příštího víkendu:

Sobota 9. března 2024

  • A-tým: Plzeň - Prachatice (11:00)
  • Junioři: Kladno - Plzeň (13:00)
  • Starší žáci: Písek - Plzeň (11:00)

Neděle 10. března 2024

  • B-tým: Dobřany B - Plzeň B (17:30)
  • Dorost: Zliv - Plzeň (11:30)
  • Mladší žáci: Písek - Plzeň (12:00)