Podzim klubových kategorií – junioři

Nejstarší mládežnický tým přezimuje na druhé příčce v divizi Západ juniorské extraligy. Svěřenci trenéra Tomáše Semery se na podzim prezentovali kvalitními výkony. Řada hráčů navíc nakoukla i do mužské extraligy. Velmi dobře je ale zastupovali mladší kolegové včetně dorostenců. V jarní části se Plzeňané utkají i s nejsilnějšími týmy z východní skupiny. V zimní přípravě se vyjma fyzické kondice zaměří také na herní návyky.

Nejstarší mládežnický celek zažil povedený podzim. Dvanáct vítězství ze čtrnácti duelů znamená přezimování na druhé příčce v divizi Západ. Na první Ústí nad Labem ztrácí pouze bod, na nejbližšího pronásledovatele mají naopak náskok dvanácti bodů. Hned polovinu výher ozdobili mečouni čistým kontem. Zaujme rovněž skóre 75:16, které je nejúspěšnější v rámci divize Západ v obou pólech.

Mezi pozitiva na podzim patřily nerovnovážné situace. Úspěšnost přesilových her se dostala přes hodnotu 23 %, celkem v nich Plzeňané vstřelili patnáct branek. Naopak trestnou lavici navštívili Západočeši v průměru čtyřikrát za zápas, což je řadí v nejslušnější týmy v divizi. Navrch se v oslabení pětkrát tadovali ze vstřeleného gólu.

Největší vítězství se urodilo v šestém kole. V domácím utkání proti Novému Strašecí, které Plzeň porazila 11:0. Naopak obě porážky byly jen o dvě branky. V prvním kole prohráli mečouni 2:0 v Ústí nad Labem, v polovině října v Prachaticích 3:1.

Řada juniorů dostala prostor v mužské extralize a nemá tak odehraný plný počet zápasů. Na čele produktivity tak nalezneme Stanislava Smetáka s 22 body (10+12) ze třinácti duelů. Nejlepším střelcem byl Kevin Kristl, který za dvanáct utkání vstřelil jedenáct branek. V brance dostal více prostoru Jakub Šlechta, naskočil do dvanácti zápasů. Jeho kolega Václav Šubrt nastoupil do čtyř duelů. Úspěšnost zákroků obou brankářů se pohybuje okolo hodnoty 92 % a byly pravou oporou týmu. Poslední statistickou zajímavostí je pouze dvojice hráčů, která odehrála kompletní porci zápasů – obránci Tomáš Krejčí a Jiří Pecka.

Trenér Tomáš Semera: Podávali jsme kvalitní vyrovnané výkony

Máte za sebou podzimní část, odehráli jste čtrnáct zápasů, prohráli pouze dvakrát. Jaké je vaše hodnocení první části sezóny?
Podzimní část nemůžu hodnotit jinak, než kladně. Zpočátku to nebyla zcela optimální, ale postupně si naše hra sedala a podávali jsme kvalitní vyrovnané výkony.

Jaké byly silné a slabé stránky vašeho týmu?
Myslím, že silnou stránku týmu je umění si vytvářet brankové příležitosti a konsolidovaná hra. Slabší stránku vidím v proměňování šancí a chtěla by ještě zlepšit komunikace na hřišti.

V létě do týmu přišla řada hráčů z kategorie dorostu. Jak se adaptovali do týmu a do juniorské soutěže?
Adaptovali se výborně. Už na konci minulé sezóny si hráči vyzkoušeli juniorskou soutěž a teď na to navázali a podávají dobré výkony. Z důvodů zranění několika hráčů v průběhu podzimní části za nás nastupují další dorostenci a musím říct, že si vedou také dobře.

Jaké jsou vaše plány směrem k zimní přípravě? Na co se zaměříte?
Opět se v zimní přípravě zaměříme na získání fyzické kondice, která bude v jarní části hodně zapotřebí. Bude to sice zpočátku hráče bolet, ale je to zapotřebí. Také se budeme věnovat jednotlivým herním situacím a návykům, které by měli přecházet již do automatismů.

S jakými cíli půjdete do jarní části?
V jarní části budeme hrát s třemi nejlepšími týmy z východní části, což budou jistě všechno vyrovnaná utkání. Sílu soupeřů zatím neznáme, ale bude se chtít co nejlépe umístit v tabulce, abychom měli dobrou výchozí pozici

Pod vaším vedením nastupuje řada hráčů, kteří budou na jaře bojovat o konečnou nominaci na juniorské MS v Žilině. Ať už v kategorii U20 nebo U18. Budou na jaře pod větším tlakem? Co byste jim doporučil do zbývající části sezóny?
Neřekl bych, že by měli být pod tlakem. Musí předvádět ty nejlepší výkony v každém utkání, být těmi rozdílovými hráči. Musí na sobě makat i mimo tři tréninky, které v týdnu máme. To znamená chodit navíc běhat a cvičit. Pokud tomu tak bude, mají šanci si zajistit účast na MS