Máme před sebou několik zápasů základní části, kde se musíme porvat o co nejvíce bodů, neskrývá Petr Gřonka

Mečouni nezvládli ani třetí utkání v jarní části. Hostivař přestříleli, ale nedokázali využít přesilové hry a vsítili jen jednu branku. Plzeňský útočník Petr Gřonka, který je jedním z nejzkušenějších hráčů v týmu, v rozhovoru hodnotí zápas, ohlíží se také za problémy ve hře a zmiňuje se i o nepříznivé situaci týmu.

Vydařila se vám příprava, ale v extraligových zápasech jste v jarní části zatím nezískali žádný bod. Myslel sis, že vám přestávka pomůže a dobrou náladu si přenesete i do extraligy?
Jojo, myslel jsem si, že jaro začneme úplně jinak. Tým k tomu měl všechny podmínky, příprava v teple, suchu, s hokejkami, rozšíření trenérského štábu, nic nám nechybělo. Přišla liga, prohra ve třech zápasech a veškerá očekávání jsou pryč a bavíme se tu o tom, v jak moc velkém průseru jsme.

V sobotu jste v Hostivaři odehráli první jarní utkání venku, i přes dobrý výkon jste ale prohráli 1:3. Jaký to byl zápas z tvého pohledu?
Asi se nemůžeme bavit o dobrém výkonu, když jsme zase prohráli. Možná jsme měli opticky více ze hry, ale hraje se na góly, ty jsme zase nedali a prohráli.

Před prvním gólem Hostivaře jste si před domácím gólmanem vytvořili tlak a snažili se o otevření skóre, ale Hostivaři se najednou podařilo poslat míček na druhou stranu a skončil až v brance. Jak jsi vnímal tento okamžik?
Jako každou jinou inkasovanou branku, kluci v bráně nás drží neustále.

Soupeře jste výrazně přestříleli, ale vsítili jste jen jednu branku. Kde vidíš příčiny, že máte problémy s produktivitou a nedaří se vám vstřelit víc branek v utkání?
Já nemohu hodnotit příčiny z respektu k trenérům a svým spoluhráčům. Mohu ale říci, že prohry s Karvinou a Hostivaří jdou rozhodně za přesilovkovou formací, v které jsem. Nevyužíváme přesilovky 5 na 3 a všichni známe rčení, že kdo ji nepromění, nemůže vyhrát. Hrajeme to špatně, nepřenášíme nacvičené věci z tréninku a nepomáháme týmu, který na nás v těchto situacích spoléhá.

Zaměřujete se teď na přesilové hry více?
Věnujeme se tomu, samozřejmě. Ale do zápasu to nepřeneseme, hrajeme to jinak, děláme věci, které je těžké pochopit, nevím proč.

Soupeři se před vámi trochu vzdalují, ale do konce základní části ještě můžete získat hodně bodů. Sledujete tabulku nebo se na to snažíte nemyslet?
Buďme upřímní, pohled na tabulku je katastrofa, a tak to zůstane do konce sezony. Play off už je tabu a vše ostatní je pro klub, který má nejlepší podmínky v republice a takovou tradici, obrovské zklamání. Je to tak, vyžíráme si to. Vše směřuje k play out, ale tam se nestane zázrak mávnutím kouzelným proutkem, kdepak, máme před sebou několik zápasů základní části, kde se musíme porvat o co nejvíce bodů a co nejlepší výchozí pozici.

Jsi jeden z nejzkušenějších hráčů v týmu. Snažíš se s mladšími komunikovat a předávat jim rady?
Jo jo, ale to je úplně normální a přirozený. V této situaci člověk musí najít i v rovnováhu v komunikaci, protože tlak je velký ze všech stran a každý ho zpracovává jinak.

Nyní vás čeká náročný víkend, v sobotu se na domácím hřišti utkáte s pražským Kovem, v neděli vyjedete do Kladna. Věříš, že se na soupeře dobře připravíte a získáte nějaké body?
Rozhodně, s Kovem se jedná o důležitý zápas z pohledu psychiky. Jediný tým, co je v tabulce za námi, potencionální soupeř do play out. Tvrdá realita, zápas, který nám nastaví zrcadlo a který musíme zvládnout, nejen výsledkově, ale i předvedenou hrou. Zápasy na Kladně byly vždy těžké a tento nebude výjimkou, o body se popereme.