Starší žák Jan Kraus chce bojovat o zlatou medaili, zkušenosti sbírá i v dorostenecké kategorii

V mládežnických kategoriích najdeme řadu šikovných útočníků s pravým držením hole. Jedním z nich je čtrnáctiletý Jan Kraus. Forward starších žáků nasbíral ve své kmenové kategorii v jedenácti zápasech čtyřiadvacet branek. Své bodové konto naposledy rozšířil hattrickem a dvěma asistencemi. Hbitý útočník sbírá zkušenosti také v dorostenecké kategorii, naposledy se mu podařilo skórovat v prestižní eXcellent League.

Honzo, jak se cítíš po zimní přípravě? Připravili trenéři náročné tréninky? Na co jste se zaměřili?
Po zimní přípravě se cítím skvěle, těším se na další ligové zápasy. Trenéři připravovali náročné tréninky, ale také jsme měli tréninky, kde jsme hráli. Zaměřovali jsme se hlavně na komunikaci a přesnost přihrávek.

V zimní pauze jste absolvovali také kvalitní prověrku v podobě domácího turnaje. Jak na něj vzpomínáš? Co vám ukázalo měření s týmy z jiných skupin?
Na turnaj vzpomínám rád. Škoda prvního zápasu s Berounem, kde jsme zaspali první třetinu a potom už se těžce dotahovalo skóre. Měření s jinými týmy nám ukázalo, že je pořád co zlepšovat.

V sobotu jste se staršími žáky v prvním jarním duelu porazili Blatnou 18:2. Co rozhodlo o tak vysokém výsledku? Góly jste navíc rozložily poměrně rovnoměrně.
Rozhodlo to, že jsme od začátku zápasu soupeře přehrávali a měli dost střel a šancí na branku. Měli jsme také spoustu chyb, na které se s trenérem zaměříme. Góly střílely všechny lajny, které byly dobře poskládané.

Ty jsi zvyšoval gólem na 3:0. Později si dosáhl hattricku a dvou asistencí. Dodá ti hattrick potřebné sebevědomí nebo mu nepřikládáš větší váhu?
Hattrick vždy zvedne sebevědomí a hlavně jsem byl rád, že jsem pomohl týmu k výhře.

Nebyly to ale jediné gólové zásahy. V neděli ses prosadil také při zápase dorostu. Mohl bys nám popsat gólovou situaci z tvého pohledu?
Naběhl jsem před bránu a řekl si o přihrávku, která přišla přesně na hokejku a já už jen střílel do odkryté brány.

Jak vůbec hodnotíš nedělní utkání v eXcellent League? V projektu jsi naskočil také do prvního utkání s Kladnem, v čem se oba zápasy lisšily?
Zápas to byl vyrovnaný, jednou jsme přehrávali soupeře my a podruhé zase oni nás. Byla to pro mě obrovská zkušenost zahrát si zápas s dorostenci. Zápasy se lišily v tempu hry.

Kdy a jak jsi s hokejbalem začínal? Máš nějakou radu pro začínající hokejbalisty?
S hokejbalem jsem začal až v jedenácti letech. Na Sportmánii v roce 2019 jsem si hokejbal vyzkoušel a dostal nabídku, zda nechci vstoupit do klubu. Od dětství jsem tíhl k hokeji, ale pro hokejbal jsem se nadchnul. Rada jít do toho s chutí a nebát se.

Jaké jsou tvé cíle pro letošní sezónu a jaké do sezón budoucích?
Moje cíle pro letošní sezónu jsou vybojovat postup na finálový turnaj a bojovat o zlatou medaili. Do budoucnosti mám jen ty nejvyšší cíle.