Východní trip: Mečouni zavítají do Letohradu a Karviné

Základní část hokejbalové extraligy se blíží ke konci. Plzeňané se zřejmě nevyhnou play-out. Nyní se snaží vybojovat co nejlepší pozici do další fáze sezóny. Následující zápasy odehrají u nejvýchodnějších týmů soutěže, v Letohradu a v Karviné. Na podzim 2019 absolvovali mečouni stejný trip a vedli si velmi dobře, když získali 5 bodů.

SK Hokejbal Letohrad – HBC Plzeň, sobota 2. dubna od 14:00

Na poslední zápas v Letohradu mohou mít mečouni dobré vzpomínky. V rámci jarního restartu extraligy v loňském roce zavítali do Orlických hor hned na první venkovní zápas. Snový úvod jim v páté minutě zajistil třígólový náskok, ten se sice na konci druhé části snížil na rozdíl jedné branky, tři body ale čtvrtou trefou zajistil týmu Ondřej Kejř. Tři kanadské body, včetně premiérového gólu v extralize, si připsal Tomáš Hýbl. Toho bohužel do letošní sezóny nepustilo zranění. Obecně pamětníků loňského utkání na straně Plzně výrazně ubylo…

Dobré vzpomínky pojí mečouny i s posledním vzájemným zápasem v plzeňské hale. V závěru podzimu porazila Plzeň Jeleny 5:2. Zápas měl i podobný průběh. Nabytý třígólový náskok v první třetině, snížení soupeře a pojistka v podobě dvou branek v závěru.

Třetí soutěžní výhra ve vzájemném zápase by se mečounům rozhodně hodila. Minimálně z hlediska ukončení čekání na první venkovní body. Těm byly na jaře mečouni blízko na Kladně, kde ovšem ztratily slibně rozehrané utkání. Naopak v Ústí nad Labem zcela pohořeli a inkasovali šest branek.

Na jaře jsou na tom oba týmy shodně. Jedna vysoká výhra, v případě Letohradu proti ústecké Elbě 7:2, a jinak samé prohry. Ztracený zápas zažil rovněž Letohrad, naposledy v Hradci Králové, kde Letohrad vedl ve čtvrté minutě o dvě branky, utkání ale prohrál 4:2. Oproti Plzni má Letohrad výhodu v podobě zápasu k dobru, který odehraje na domácí ploše v pátek proti Kovu.

Oba týmy trápí vyšší počet inkasovaných branek. U obou týmu je hranice inkasovaných branek přes 3,5 branek na utkání. U mečounů je situace ještě horší v posledních utkáních, proti Mostu inkasovali pětkrát, proti Ústí šestkrát. Naopak sami ze dvou zápasů vstřelili jedinou branku, když po nahrávce Vobruby skóroval Kejř. Jakub Vobruba v sezóně nasbíral již čtrnáct asistencí a se šestnácti body je nejproduktivnějším hráčem týmu. Letohrad bodově táhne mladé útočné duo Faltus & Rozlívek. Na vrcholu týmové produktivity je s patnácti body (10+5) mládežnický reprezentant Filip Faltus i přesto, že vynechal tři utkání.

Prolomí mečouni prokletí venkovních zápasů a dočkají se prvního úspěchu na hřišti soupeře?

Utkání můžete sledovat v textovém online přenosu zde.

HbK Karviná – HBC Plzeň, neděle 3. dubna od 11:00

Z Letohradu přejíždějí hokejbalisté Plzně do Karviné. Vzájemný souboj otevřel mečounům 20. února hokejbalové jaro. Týmy se tak potkávají po relativně krátké době. V Plzni se ze zisku tří bodů radovala Karviná, Slezané na Košutce potrestali dvě chyby mečounů a Jan Šimara v brance za svá záda pustil jediný míček.

Dlouholetý strážce svatyně Letohradu je novou akvizicí Karviné a nutno podotknout, že brankář s reprezentačními zkušenostmi je zatím trefou do černého. Poslední zápas na půdě Pardubic jemu ani jeho spoluhráčům nevyšel podle představ. V divokém zápase prohrála Karviná 8:5, když čtyři branky inkasovala hned v první třetině. Jinak ale byli karvinští na jaře při venkovních duelech velice úspěšní. Zvítězili v šesti po sobě jdoucích(!) venkovních zápasech a při výhře po samostatných stříleních ztratili jediný bod v Mostě.

Ve svém středu má Karviná řadu produktivních hráčů s pravým držením hole, kteří jsou často nebezpeční z přesilových her. Na čele týmové produktivity se nachází Lumír Rosůlek (14+16), pouze o gól méně má na svém kontě Jan Diviš. Dvorním nahrávaček je poté s dvěma trefami a šestnácti nahrávkami Martin Pala, který v minulosti nastupoval také za pražský Kert.

Naopak slabinou, kterou může Plzeň využít, je karvinská nedisciplinovanost. Ve vzájemném zápase měla Karviná hned osm vyloučených hráčů a rovněž jediná plzeňská branka padla při hře pěti proti čtyřem.

Utkání můžete sledovat v textovém online přenosu zde.

Program víkendu:

Sobota 2. dubna

  • A-tým: Letohrad – Plzeň (14:00)
  • Junioři: Plzeň – Třinec (15:30)
  • Starší žáci: Plzeň – Suchdol nad Lužnicí (13:30)
  • Mladší žáci: Plzeň – Blatná (11:00)

Neděle 3. dubna

  • A-tým: Karviná – Plzeň (11:00)
  • Dorost: Plzeň – Beroun (14:00)