Takovou sezónu jsem popravdě ještě nezažil, přiznává Petr Kráčina

Mečouni v letošní sezóně museli bojovat o záchranu extraligy. První sérii s Hradcem Králové nezvládli, v další už porazili pražské Kovo. Do všech zápasů nastoupil v bráně Petr Kráčina, který svými výkony přispěl k udržení v naší nejvyšší hokejbalové soutěži. Plzeňský gólman neskrývá, že tato sezóna byla velmi náročná a doufá, že už se nebude opakovat.

Po nevydařené základní části jste sehráli dvě série play down. Jak náročné zápasy o udržení extraligy to byly?
Určitě to byly těžké zápasy, protože nikdo z extraligy nechce spadnout. Nám se série s Hradcem úplně nepovedla, ale s Kovem jsme se kousli a zvládli jsme to do úspěšného konce.

Nastoupil jsi do všech utkání, jen jedno jsi neodchytal celé. První čtyři zápasy jste nezvládli, většinou jste v nich nebyli horším týmem, ale nedokázali jste se prosadit. Jak jsi tento problém viděl z branky?
Řekl bych, že všem nám ještě asi v sérii s Hradcem nedocházelo úplně o co hrajeme. Pořád jsme asi nepřijímali, že se hraje o udržení. V prvním zápase s Kovem jsme neměli sportovní štěstí, všechny balonky se odráželi k hráčům Kova, všechny góly, které jsme dostali, byly smolnější, po odrazech.

Sérii s pražským Kovem jste nakonec zvládli 3:1 na zápasy, první domácí utkání jste ale prohráli 1:5. Byl to jeden z nejtěžších momentů, po kterém jste se dokázali zvednout?
Určitě, asi už nám došlo, že už nemůžeme nikam couvnout, že jde to tuhého. V těch ostatních zápasech už to bylo vidět. Myslím, že i ten první zápas s Kovem nebyl úplně špatný, jen nám chybělo štěstí. Druhý zápas v neděli už jsme ukázali, že hokejbal hrát umíme. V Praze už to bylo jen o tom, abychom se nepřizpůsobili hře Kova, ale spíš hráli to, co jsme chtěli my.

Další tři zápasy už jste vyhráli a otočili sérii. V obou venkovních duelech jsi byl blízko čistého konta, soupeř se ale v závěru každého prosadil jednou. Jak moc ti vychytaná nula mrzela?
Mně to ani popravdě nemrzelo. Byl jsem rád, že to byly většinou góly, kdy snižovali za stavu 3:1 nebo i víc, takže už to výsledek neovlivnilo. Byl jsem rád, že jsme vyhráli a že jsme to tam zvládli, že jsme nespadli a že už nebyl pátý zápas u nás.

Kovo bylo hodně nebezpečné a snažilo se také udržet v extralize. Překvapilo Tě něčím?
Asi ne. Samozřejmě posílili jako my. Je vidět, že Tomáš Šmerha je dobrý hráč a že v prvních dvou zápasech jim pomohl. Myslím si, že kdyby v tom druhém zápasu nebyl, tak to skončilo větším rozdílem i u nás doma.

Po dlouhé době jste zvládli vyhrát tři utkání v řadě, vsítili jste v nich patnáct gólů. Kde se v týmu v závěrečných zápasech vzala síla? Bylo to velké úsilí všech udržet se v soutěži?
Určitě také. Před play off jsme posílili a řekl bych, že už se kluci rozehráli a už v nás bylo, že se nám daří. Také se k nám přiklonilo štěstí, většina míčků se odrážela k nám, šli jsme tomu naproti.

Podařilo se vám zachránit extraligu. Je to úleva po tak fyzicky a psychicky náročné sezóně?
Určitě to úleva je, protože takovou sezónu jsem popravdě ještě nezažil. Pro mě byla spíš psychicky náročná než fyzicky a doufám, že už se tato sezóna nebude nikdy opakovat, protože to opravdu bylo nepříjemné.

Tým se omladil, ale asi nikdo neočekával, že budete bojovat o extraligu ve druhé sérii. Věříš, že zkušenosti využijete v další sezóně?
Doufám v to, že jsme si teď zkusili sedm těžkých zápasů a že nám to jen prospěje.