Mě tahle černá práce baví, takže si to i užívám, prozrazuje Tomáš Ulč

V sobotu mečouni navázali na minulou domácí výhru a zapsali si tři body proti Letohradu. K dobrému vstupu do jarní části pomáhá týmu také Tomáš Ulč, který se nedávno vrátil po zranění. Plzeňský obránce plní především defenzivní činnost a soupeři zblokuje spoustu střel.

Tomáši, ve čtyřech zápasech jarní části jste si zapsali dvě výhry, stejný počet vítězství jste vybojovali také za 14 utkání podzimu. Co se změnilo?
Nemáme takové herní výpadky jako na podzim, kdy nám uteklo spoustu bodů o jednu nebo dvě branky. Začali jsme proměňovat více šancí a celkově tomu jdeme více naproti.

Na domácím hřišti jste po přestávce získali tři body s Ústím nad Labem, v minulém souboji jste porazili druhý Letohrad. Jak důležitý je takový vstup do druhé části sezóny?
Nebudu lhát, je to velká psychická vzpruha. Začít jaro sérií proher by nebylo pro další část sezóny ideální. Naštěstí jsme se po prohře s Karvinou dokázali oklepat a připomněli si, že umíme i vyhrávat.

V sobotu jste vyhráli s Letohradem 6:4, většinu zápasu jste si hlídali vedení a ani v závěru se letohradští hráči nedotáhli. Jaký moment byl podle tebe rozhodující?
Za mě bylo rozhodující hned druhé a třetí střídání. Nepoložili jsme se z té úvodní branky a naopak nás to nakoplo.

Podařilo se vám rychle odpovědět na první gól soupeře, který otevřel skóre už po devatenácti vteřinách. Ty jsi u toho byl, co se tam stalo?
Se Škárou (Karel Škarka, pozn. red.) jsme nedopočítali hráče soupeře a jeden byl asi půlku hřiště za námi úplně sám. Doteď nevím jistě, kde se tam vzal, ale těším se, že nám to trenéři na videu ukážou.

Nastupuješ také v oslabení, pravidelně zblokuješ spoustu střel a zastáváš důležitou defenzivní práci. Jak vnímáš svou roli v týmu?
Když to není v rukách a nohách, tak se aspoň nechám trefit, abych tam nebyl jenom pro parádu. Bylo by asi příjemnější rozhodovat na druhé straně hřiště, ale někdo to dělat musí. Mě tahle černá práce baví, takže si to i užívám.

Nedávno jsi byl zraněný a některé zápasy musel vynechat. Po takových nepříjemnostech už ses do hry vracel i dříve. Co je v takových situacích nejtěžší?
Po měsících bez intenzivnějšího pohybu většinou bývám nejtěžší já. Když kluci přes léto i zimu dřeli v plné rychlosti, tak já jsem sotva zvládal cvičení na rovnováhu a vyklusávat, takže když jsem začal trénovat s týmem, tak jsem viděl jenom jejich záda. Naštěstí se to už srovnává a s každým tréninkem a zápasem je to lepší.

V základní části už vás čekají jen čtyři utkání. Poměříte síly s týmem z čela tabulky, ze středu a také z dolní části. Je to dobrá příprava před dalšími duely?
Nezáleží, s kým a kde hrajeme. Půjdeme zápas po zápasu. Ve hře je 12 bodů.

O víkendu se představíte v Hradci Králové, který do jarní části také vstoupil v dobré formě a jen v jednom zápase zatím nebodoval. Očekáváš souboj, který nebude odpovídat týmům ze spodu tabulky?
Pořád je o co hrát. S Hradcem se potkáváme v posledních letech často, takže to bude třaskavý zápas plný emocí jako vždycky.