Reprezentační týmy U16 a U18 se sejdou ve Svitavách, o šampionát zabojuje desítka mečounů

Reprezentační cyklus mládežnických reprezentací směruje do závěrečné fáze. Výběry U16 a U18 se ve čtvrtek a v pátek sejdou ve Svitavách, kde budou reprezentanti bojovat o zvýšení šancí pro konečnou nominaci na juniorský šampionát v Liberci.

Hlavní trenér reprezentační šestnáctky Vít Čapek, lodivod plzeňského prvoligového B-týmu, se svými kolegy ukázal na 26 hráčů a čtyři brankáře. Mezi nominovaný je také čtveřice spoluhráčů z plzeňského dorostu. Obránci Martin Král, Jan Meiner, Pavel Novák a útočník Filip Kotrouš. Mezi náhradníky pak nalezneme brankáře Jindřicha Hoška a útočníka Jana Krause.

Šampionát pro kategorii U16 odstartuje v Liberci 28. června 2023, medailisty pozná již 2. července. Čas na přípravu se tedy zkracuje a trenéři tak uvítají dvoudenní kemp, kdy budou mít hráče pod drobnohledem. Asistent trenéra Michal Koza ovšem v rozhovoru zdůraznil, že nominace na šampionát zůstane nadále otevřená a záležet bude mimo jiné na aktuální formě hráčů.

Reprezentační osmáctka se do Svitav vrací po dvou měsísích. Naposledy zde zanechala velmi slušno stopu na Svitavském poháru, kde mladé reprezentanty prověřily prvoligové celky. Trenér Martin Davídek tentokrát pozval větší počet zástupců plzeňského klubu. Začněme brankáři. Pozvánku obdrželi Ondřej Kočka a David Růžička, loňští parťáci z dorostu, kteří oba letos sbírali zkušenosti v barvách plzeňského B-týmu, při čemž Růžička letos primárně nastupuje za domovské Stříbro.

O místa v defenzivě se popere trojice Jakub Kučera, Oliver Malý a David Štulc. Pozvánku obdržel také Matěj Pavlíček, sedmnáctiletý útočník, který letos v první lize nasbíral velmi slušných 16 bodů (7+9) v jedenácti případech a rovněž skóroval i v extralize. Mistrovství světa kategorie do 18 let se rozběhne po skončení mužských šampionátů do 16, 20 a 23 let. O zlaté medaile se v „osmnáctce“ bude soupeřit mezi 3. a 6. červencem 2023

Odjíždím s dobrou formou, ale neměl bych ji, nebýt mých spoluhráčů, říká Filip Kotrouš

V dobré náladě na kemp výběru U16 odjede Filip Kotrouš, plzeňský útočník, který prvním rokem nastupuje mezi dorostenci, nasbíral ze dvanácti utkání jedenáct bodů (6+5). Hned tři si připsal při posledním utkání na ploše pražského Kertu, kde mečouni vyhráli 6:2.

Nyní Kotrouš dostane možnost zabojovat o reprezentační dres. „Nejvíce se těším na spoluhráče z jiných týmů a samozřejmě doufám, že postoupím dál,“ říká bez okolků talentovaný střelec. Běžnou součástí reprezentačních kempů bývají také modelové či přípravné duely, naposledy reprezentaceU16 změřila síly s plzeňským B-týmem. Na koho narazí nyní?

Kotrouš se před odjezdem touto otázkou příliš nezabývá, hlavní je pro něj možnost kvalitní přípravy pro reprezentační celek. Na kemp by si rád přenesl pohodu z již zmíněného zápasu. „Myslím si, že odjíždím s dobrou formou, ale nebýt mých spoluhráčů z lajny, Jana Meinera a Jana Krause, neměl bych takové body. Myslím si, že jsme si krásně sedli,“ uzavírá skromně Kotrouš.

Na závěr nezbývá než popřát všem plzeňským zástupům hodně zdaru do závěrečné fáze přípravy před vrcholnou akcí!