Hodnocení víkendu: Áčko porazilo Pardubice, vysoké výhry dalších tří týmů

Uplynulý víkend přinesl téměř stoprocentní úspěšnost. Z výhry se poprvé radoval mužský A-tým, vysoké výhry si připsali junioři, dorost a starší žáci. Dorostenci dokonce udrželi čisté konto. Atraktivní duel mladších žáků podruhé za sebou rozhodovala až samostatná střílení, tentokrát zůstali mečouni poraženi. První turnaj, byť v náhradní lokaci, má za sebou plzeňská přípravka. FOTO: HBC Prachatice.

A-tým

Duel dvou týmů, které do sobotního utkání vstupovaly s nulovým bodovým ziskem, začali lépe Plzeňané. V sedmé minutě se radovali z první branky, čímž byli odměněni za organizovanou zodpovědnou hru. Do konce první části navíc domácím utekli na rozdíl dvou gólů. Ve druhé části Plzeňané mírně polevili, čímž se Pardubice dostaly do hry a vstřelily kontaktní branku v přesilové hře. Ve třetí části mečouni ukrajovali minuty do konce utkání. Mohli se také spolehnout na jistého Čapka v bráně a i přes nervózní závěr oslavili cenné vítězství 2:1. Plzeňské Áčko v Pardubicích uspělo téměř po šesti letech.

Komentář trenéra Michala Edla: Byl to pro nás těžký zápas. Měli jsme dobrý nástup. Tak, jako jsme hráli první třetinu v Pardubicích, bych si s mírným zlepšením představoval, že budeme hrát pořád. Ve druhé třetině jsme částečně od této hry ustoupili a Pardubice nás potrestali. Ve třetí třetině byla hra nahoru a dolu. Zápas jsme se štěstím ubojovali, ale tomuto štěstí jsme šli naproti a jsem rád, že máme první tři body.

Sobota 23. září 2023: HBC Pardubice - HBC Plzeň 1:2 (0:2, 1:0, 0:0)
Podrobnosti o utkání

Junioři

Plzeňská juniorka pokračuje v sérii venkovních zápasů. Druhý zápas v sezóně sehráli Plzeňané proti pražským Rebelům. V zápase se ujali vedení díky dvěma brankám Kopala. Jinak ale hra mečounů poměrně vázla. Na konci první třetiny tak přišla kontaktní branka. Také ve druhé třetině měla Plzeň dvougólového střelce, prosadil se Smeták. Rebelové ale byli nadále ve hře. Ve třetí třetině přidali hosté na obrátkách a tomu odpovídalo i narůstající skóre. Z Čimic si mečouni nakonec odvezli tři body po vítězství 9:3. Poslední branku utkání vstřelil plzeňský kapitán Kopal, který tak dokonal hattrick.

Komentář trenéra Stanislava Kastnera: V Praze-Čimicích na nás měl dle předpokladů čekat papírově lehčí soupeř. K zápasu jsme tak bohužel přistoupili. Sice jsme se dostali do rychlého vedení 2:0, náš výkon ale nebyl vůbec optimální. Bylo vidět, že se "nám příliš nechce". Soupeři se dvakrát podařilo dotáhnout se na rozdíl jedné branky, po dvou třetinách jsme tak vedli 4:2. S naším výkonem jsme nebyli vůbec spokojeni, což jsme hráčům v první a hlavně druhé přestávce důrazně dali najevo. To se pozitivně podepsalo na třetí třetině, kde sice byly rezervy, ale alespoň se blížila tomu, co bychom chtěli hrát. Tím jsme zápas definitivně rozhodli. Přesto si myslím, že jsme zápas měli vyhrát výraznějším rozdílem a pokud bychom k zápasům s těžšími soupeři přistoupili, jako k začátku zápasu proti Rebelům, nemuselo by se nám to vyplatit. Je třeba mít hlavy nastavené správně proti každému soupeři a za jakéhokoliv stavu.

Sobota 23. září 2023: SK Rebel Praha - HBC Plzeň 3:9 (1:2, 1:2, 1:5)
Podrobnosti o utkání

Dorost

Dorostenci se po měsíci utkali s celkem Prachatic. Zatímco první utkání na startu herní přípravy na sezónu bylo až do své poloviny výsledkově otevřené, v neděli mečouni směřovali za vítězstvím již od první třetiny. Čtrnáct sekund před první sirénou totiž oslavovali čtvrtou vstřelenou branku v utkání. Prachatice přitom nedali svoji kůži lacino, Plzeňané ale byli ve formě na obou koncích hřiště. Brankáři ve výsledku dokázali udržet čisté konto a útok se u vstřelených branek zastavil za čísle osm. Ze vstřelené branky se radovalo hned šest hráčů.

Komentář trenéra Josefa Kadaněho: Druhý soutěžní zápas jsme zvládli lépe než ten úvodní. Soupeř nehrál vůbec špatně, jen jsme se dokázali prosadit v útočném pásmu a šance Prachatic likvidovali bez zaváhání naši brankáři. Máme rezervy v kombinaci a přesilových hrách i oslabení, zapracujeme na větším progresu těchto činností.

Neděle 24. září 2023: HBC Prachatice - HBC Plzeň 0:8 (0:4, 0:2, 0:2)
Podrobnosti o utkání

Starší žáci

Plzeňský tým starších žáků se poprvé v sezóně představil v Precol Aréně. Proti Třemošné se na góly čekalo do osmé minuty. Poté se domácí radovali ze dvou tref. O osudu utkání pak rozhodla druhá třetina. Mečouni svému soupeři dalece odskočili a po třiceti minutách ukazovala výsledková tabule skóre 9:1. Počet plzeňských gólů nakonec překonal dvouciferné číslo a zápas skončil plzeňskou výhrou 13:2, kdy se mečouni prosadili při všech herních situacích, včetně přesilovky i oslabení. Hattrick zapsali Obr a Sinkule.

Komentář trenéra Michala Samce: Do zápasu jsme šli s tím, že chceme, aby hráči nehledě na výsledek odehráli celé utkání naplno a v maximální koncentraci, což se nám ne vždy úplně dařilo. Soupeř držel krok jen chvíli a pak se hrálo v podstatě na jednu branku. Na naší straně se střídaly dobré pasáže, kdy hráči důsledně dělali věci, které po nich dlouhodobě chceme, s laxnějšími úseky, které bohužel odpovídaly rozdílu ve skóre. Celkově jsem na první soutěžní zápas s předvedenou hrou spíše spokojen, ale určitě máme co zlepšovat. V těžších zápasech nám podaný výkon zdaleka nemusí stačit.

Sobota 23. září 2023: HBC Plzeň – TJ Tatran Třemošná 13:2 (2:0, 7:1, 4:1)
Podrobnosti o utkání

Mladší žáci

Divácky atraktivní a pohledný zápas za sebou mají mladší žáci. Mečouni nevkročili do zápasu šťastně a bránili se dvojnásobnému oslabení, těsně po skončení prvního trestu inkasovali první branku. Do konce první třetiny ale stačili vyrovnat. Ve druhé části se Plzeňanům podařilo obrátit vývoj skóre a do kabin odcházeli s jednobrankovým náskokem. Situace se ale ve třetí třetině zrcadlově obrátila a Plzeňané tak podruhé v řadě mířili do samostatných střílení. Na rozdíl od předchozího týdne se ale z vítězství radoval soupeř. Zápasovou premiéru si odbyli Vojtěch Brantl a brankář Matyáš Bečvář. Všechny plzeňské branky vstřelil Kryštof Matějka.

Komentář trenéra Marka Štrunce: Již od první minuty bylo vidět, že si oba týmy nic nedarují. Velké tempo, hodně střel, osobní souboje a pohledné akce zdobily tento zápas. Hra se přelévala z jedné strany na druhou. Brankáři museli být stále ve střehu. Dvakrát jsme výsledek dotahovali, ale ve třetí třetině mečouni strhli vedení o dvě branky na svou stranu. Jenže soupeř ukázal své kvality a v závěru srovnal skóre a v samostatných stříleních zvítězil. Chválím kluky za předvedené nasazení a za vysoké tempo, které vydrželi hrát se soupeřem. Těší mě i to, že se do hry zapojili dva noví hráči.

Neděle 23. září 2023: HBC Plzeň - SK Suchdol nad Lužnicí 4:5ss (1:1, 2:1, 1:2 - 0:0)
Podrobnosti o utkání

Přípravka

V sobotu se poprvé v sezóně představila přípravka. Oproti původním plánům zamířila do Stříbra, kde sehrála čtyři utkání. V prvních třech si vždy mladí mečouni nadělili radost z vítězství, v posledním zápase sice Plzeňané nestačili na Stříbro. Za své výkony se ale rozhodně nemuseli stydět a hráči ukázali, že opět udělali řadu kroků směrem vpřed ve svém rozvoji.

Komentář trenéra Petra Lakó: Tým přípravky se v sobotu měl účastnit turnaje v jihočeském městě Zliv. Z technických důvodů se turnaj neuskutečnil, a tak se podařilo vyjednat účast na turnaji ve Stříbře. První tři zápasy s Blovicemi, Blatnou i Dobřany jsme herně i výsledkově zvládli na výbornou. V posledním zápase jsme však nestačili na domácí Stříbro, kde jsme trochu zaspali začátek a celý zápas tahali za kratší konec. Vzhledem k tomu, že až na pár výjimek se pro kluky jednalo o první konfrontaci po přechodu z minipřípravky, jsem s výkonem týmu na turnaji spokojen.

Program příštího týdne:

Čtvrtek 28. října 2023

  • A-tým: Plzeň - Dobřany (11:00)
  • Junioři: Kladno - Plzeň (13:00)

Sobota 30. září 2023

  • A-tým: Prachatice - Plzeň (15:00)
  • Starší žáci: Blovice - Plzeň (11:00)

Neděle 1. října 2023

  • Dorost: Plzeň - Zliv (11:00)
  • Mladší žáci: Stříbro - Plzeň (10:00)