Hodnocení víkendu: Junioři zvládli obě utkání, radovali se také mladší žáci a B-tým

O uplynulém víkendu vyběhly na hřiště všechny plzeňské týmy. A-tým se vrátil z Hradce bez bodů, junioři vyhráli dva zápasy. Dorost nestačil na Ústí, starší žáci těsně prohráli s Českými Budějovicemi. Mladší žáci zvítězili ve Zlivi vysokým rozdílem a posílený B-tým porazil na domácím hřišti Litice. Minipřípravka bojovala na turnaji v Třemošné. Foto: SK Kelti 2008

A-tým

Plzeňští hráči vyjeli podruhé v sezóně na východ Čech. V Hradci Králové vyběhli na hřiště v oslabené sestavě, ale bojovali a dostávali se do šancí, které se jim nedařilo využít. Po první třetině bylo skóre bezbrankové, ve druhé hosté poprvé inkasovali. Ve třetí odskočil Hradec dalšími třemi brankami, výrazně jim k tomu pomohli také zkušení hráči po návratu do sestavy Novák s Bacovským. Plzeňské střely pochytal Brykner, mečouni ho ani jednou nepřekonali.

Komentář trenéra Víta Čapka: Dokážeme odehrát dobré utkání, ale naše hrubky a místy až naivita nás hrozně sráží. Pokud první inkasujeme, těžko se s touto situací vyrovnáváme. Koncovku řešíme hrozně složitě až zbrkle. Nezbývá nám nic jiného než zatnout zuby a makat, bez tvrdé práce a osobní zodpovědnosti hráčů to nepůjde... máme na čem pracovat.

Sobota 14. října 2023: HBC Hradec Králové – HBC Plzeň 4:0 (0:0, 1:0, 3:0)
Podrobnosti o utkání

Junioři

Juniory o víkendu čekaly dva zápasy. Nejprve se představili v Berouně, který otevřel skóre v deváté minutě. V další se radovala Plzeň, rychle odpověděl David Němčák. Ve druhé třetině si žádná střela cestu do branky nenašla, na začátku třetí potrestal vyloučení domácího hráče Matěj Pavlíček. Těsný náskok drželi plzeňští hokejbalisté do závěru třetí patnáctiminutovky, ve čtyřicáté druhé minutě ale domácí srovnali a utkání šlo do prodloužení. Tam byl v další přesilové hře přesný Matěj Pavlíček a vystřelil týmu druhý bod.

Komentář trenéra Stanislava Kastnera: V sobotu jsme zavítali na půdu neporažených berounských Keltů. Utkání bylo hrané ve vysokém tempu, avšak plném chyb z obou stran. Přestože jsme nakonec byli šťastnější a vyhráli v prodloužení, nepředváděli jsme hru, jakou se chceme prezentovat. Hráči musí pochopit, že proti kvalitnímu soupeři, jakým Kelti bezesporu jsou, je kombinace a herní disciplína jediná správná cesta.

Sobota 14. října 2023: SK Kelti 2008 – HBC Plzeň 2:3p (1:1, 0:0, 1:1 - 0:1)
Podrobnosti o utkání

V neděli se mečouni utkali s Ústím nad Labem před domácími fanoušky, museli ale bojovat v oslabené sestavě. Hosté šli v páté minutě do vedení, v první nabídnuté přesilové hře pak zanedlouho srovnal David Slezák, druhé vyloučení potrestal Lukáš Kopal. Ve druhé třetině viděli diváci pět branek, dva vsítil Matěj Pavlíček, dvakrát se prosadili hosté a jen vteřinu před druhou přestávkou si druhý gól zapsal také Kopal. Ve třetí části už jen mečouni upravili skóre, síť rozvolnil Slezák a tři body získali plzeňští hráči.

Komentář trenéra Stanislava Kastnera: V nedělním zápase proti Ústí na Labem jsme vinou marodky nastoupili jen se 12 hráči v poli a se zápasem v Berouně v nohách. Z toho vyplývá, že my trenéři jsme měli trochu obavy, jak to proti výrazně početnějšímu soupeři fyzicky zvládneme. Po první třetině jsme sice vedli 2:1, ale spokojeni jsme nebyli, jelikož jsme sice měli optický tlak, ale dlouhé přidržování míčku a naběhaná kolečka s míčkem na holi v soupeřově pásmu nás akorát stála síly a efekt to nepřinášelo. O přestávce jsme hráčům za náš dosavadní způsob hry důrazně vyčinili a od druhé části se naše hra blížila tomu, čím se chceme prezentovat. Utkání jsme i přes malý počet hráčů a náročný program dotáhli díky odhodlání a bojovnosti do vítězného konce, z čehož máme opravdu radost. Nicméně nic není starší než včerejší vítězství a je třeba stále pracovat.

Neděle 15. října 2023: HBC Plzeň – Elba DDM Ústí nad Labem 6:3 (2:1, 3:2, 1:0)
Podrobnosti o utkání

Dorost

Dorost bojoval v domácím prostředí také s Ústím nad Labem. První třetina se ale plzeňským hokejbalistům nevydařila podle představ a obdrželi čtyři góly. Během osmnácté minuty se pak radovali dvakrát, nejprve gól zaznamenal Jan Kraus, na něj pak navázal v přesilové hře Matěj Kořínek. Ještě ve druhé části dopravili míček za brankovou čáru také hosté a i do třetí patnáctiminutovky vstupovala Plzeň se čtyřbrankovou ztrátou. Šest vteřin po druhé přestávce snížil Kraus, poté ještě Filip Kotrouš, ale na soupeře už se mečouni nedotáhli a poprvé v sezóně prohráli.

Komentář trenéra Josefa Kadaněho: Úvodní třetinu je na místě nazvat jako jedno velké selhání. Prohrávat doma o 4 góly s takovým soupeřem, to je opravdu velký handicap. A zatím na tom nejsme s výkony tak, abychom takto „rozehraný“ zápas dokázali úplně otočit. Byť jsme se dvakrát dokázali dost výrazně nadechnout. Utkání však obnažilo naše nedostatky téměř až na dřeň. Možná je to dobře, čeká nás hodně usilovné práce stát se vysoce kvalitním týmem.

Neděle 15. října 2023: HBC Plzeň – Elba DDM Ústí nad Labem 4:6 (0:4, 2:2, 2:0)
Podrobnosti o utkání

Starší žáci

V Českým Budějovicích pokračovali dalším utkáním starší žáci. Zápas začali skvěle a už ve čtvrté minutě rozvlnil síť Marek Kozák. V osmnácté minutě se během dvaceti vteřin prosadili dvakrát, postarali se to Matěj Šplíchal a Matěj Tyr. Poté se jim ale nedařilo a ještě před druhou přestávkou se soupeř dotáhl. Plzeňští hráči už další gól na své konto nepřidali, domácí pak vítěznou branku vsítili ve třetí třetině a Plzeň si tak zapsala první prohru v sezóně.

Komentář trenéra Michala Samce: K zápasu v Českých Budějovicích nemám mnoho co říct. V první třetině byla hra velice opatrná, my jsme měli více štěstí a vedli dokonce 0:3. Poté na hřišti zůstal tým, který nic nevzdal a obětavě šel až do konce za vítězstvím, a tým, který si myslel, že už zvítězil, vypadl z tempa a do rozjetého vlaku už nedokázal nastoupit. Z přístupu hráčů v druhé polovině zápasu jsem rozladěný, protože jsme zápas prostě odevzdali a nepředvedli nic. Je třeba se z toho poučit a napříště se toho vyvarovat.

Sobota 14. října 2023: TGB Swietelsky Pedagog České Budějovice – HBC Plzeň 4:3 (0:1, 3:2, 1:0)
Podrobnosti o utkání

Mladší žáci

Mladší žáky čekal zápas ve Zlivi. Mečouni zahájili utkání skvěle a v první třetině se z branky radovali třikrát. Nejprve se do statistik zapsal Jan Kuneš, druhý gól zařídil Matěj Šplíchal, pak se trefil také Tomáš Vraný. V další části domácí snížili, ve třetí pokračovali v brankostroji plzeňští hráči. Během půl minuty překonali domácího gólmana Kryštof Matějka a Otakar Skřivan. Pak ještě stav navýšil Václav Navrátil a druhým gólem se blýskl Matějka. Plzeň si tak odvezla vysokou výhru.

Komentář trenéra Marka Štrunce: Zliv, nový soupeř v naší kategorii. Nevěděli jsme, co nás tam čeká. Mladí Mečouni ale navázali na zlepšené výkony z posledních zápasů. Od začátku utkání jsme soupeře dostali pod tlak. Napadáním, rychlým přístupem k soupeři a častou střelbou jsme se dostali do vedení. Navíc se zlepšila i střelecká produktivita. Ve druhé třetině však kluci ubrali a bylo to znát. Chyběl důraz, osobní souboje se nedohrávaly nebo úplně vypustily. V šatně před poslední třetinou jsem musel opět říci, že zápas ještě můžeme prohrát. A kluci si to vzali k srdci. Vrátili se ke hře jak na začátku utkání a odměnou jim bylo vyhrané utkání. Branku Mečounů střežil Adam Soták a zejména ve druhé třetině prokázal své schopnosti. Celkově kluky chválím, zápas se musel líbit i divákům, kteří přijeli podpořit naše hráče.

Neděle 15. října 2023: HbC Zliv – HBC Plzeň 1:7 (0:3, 1:0, 0:4)
Podrobnosti o utkání

Minipřípravka

Druhý turnaj v letošní sezóně odehrála minipřípravka, tentokrát nejmladší hráči bojovali v Třemošné.

Komentář trenéra Jana Pavelky: 14.10 jsme s minipřípravkou vyjeli na turnaj do Třemošné. Dorazili jsme v hojném počtu a turnaj jsme obhájili. Děti hrály moc pěkně, chválím je za to, že se ponaučily z minulého turnaje, neopakovaly chyby. Byly energické a měly chuť dávat góly. Občas to bolelo, ale zvedly se a hrály dále. Nechali jsme tam dobrou pověst a děti byly nadšené. V tomhle směru budeme chtít nadále pracovat a vylepšovat techniku hry.

B-tým

Ve druhé lize se plzeňský B-tým potkal s Liticemi. Hosté se v první třetině ujali vedení a drželi ho až do závěru druhé části. Poté už plzeňský gólman neinkasoval a jen čtyřicet vteřin před druhou přestávkou vyrovnal Jakub Vobruba. Ve třicáté deváté minutě otočil skóre Martin Kunzmann, druhý gól pak na své konto přidal Vobruba a mečouni vyhráli čtvrté utkání v řadě.

Komentář Vlastimila Lokajíčka: Do nedělního souboje s Liticemi jsme vstupovali s třemi kompletními pětkami, zatímco soupeř opět dorazil v nižším počtu hráčů. Oproti minulým zápasům, v nichž jsme zapojovali hlavně juniory, nás tentokrát posílili tři hráči z áčka. V zápase se tedy měla projevit jak početní, tak kvalitativní převaha. Místo toho, abychom soupeři vnutili rychlý a kombinační hokejbal, se však stal opak. Přizpůsobili jsme se taktické poziční a soubojové hře Litic a když se k tomu ještě od nás odvrátilo střelecké štěstí, kdy jsme neproměňovali jasné gólové šance, bylo ze zápasu pořádné drama. Ke konci první třetiny jsme přes herní převahu dokonce inkasovali jako první. Nakonec se i přesto, že několik hráčů z různých důvodů utkání nedohrálo, projevila větší vůle po vítězství i kvalita a hráči áčka se nakonec prosadili. Ve druhé třetině vyrovnal Jakub Vobruba a když pak přidal další gól i v závěrečné části a k němu se připojil i Martin Kunzmann, zrodilo se vítězství 3:1. Zápas jsme si sami zkomplikovali a po jasných vysokých vítězstvích v prvních třech zápasech jsme se tentokrát strachovali o výsledek téměř až do konce. Obrazu hry by sice odpovídal vyšší rozdíl skóre, ale tři body zůstaly na hale, což je to nejdůležitější.

Neděle 15. října 2023: HBC Plzeň B – HBC Plzeň-Litice 3:1 (0:1, 1:0, 2:0)
Podrobnosti o utkání

Program příštího víkendu:

Sobota 21. října 2023

A-tým: Plzeň – Svítkov (14:00)
Junioři: Plzeň – Prachatice (11:00)
Starší žáci: Plzeň – Dobřany (16:30)
Přípravka: Turnaj Třemošná
B-tým: Blovice – Plzeň B (15:30)

Neděle 22. října 2023

Dorost: Třemošná – Plzeň (11:00)