Hodnocení víkendu: Áčko se vrátilo do zápasu a má bod, mládežníci nezaváhali

Téměř veškeré hokejbalové dění týmů HBC Plzeň se tentokrát koncentrovalo do soboty. V Precol Aréně se odehráli hned tři zápasy. Nabitý den otevřela výhra juniorů. A-tým se dokázal vrátit do zápasu proti Svítkovu, podruhé v sezóně ale prohrál v prodloužení. Dorostenci, starší žáci a hokejbalisté B-týmu získali shodně po třech bodech. Ani jeden z týmů ale přílišnou radostí nepřekypoval. Naopak na třemošenském turnaji se ve velmi dobrém světle ukázala přípravka.

A-tým

Mečouni proti Svítkovu prohrávali od první minuty. Brzy srovnali stav díky využité přesilovce. Jenže nedůraz před vlastní brankou znamenal druhý svítkovský gól. Také soupeř na startu druhé třetiny využil přesilovou hru a Plzeň prohrávala o dvě branky. Domácí tým pak nastartovala individuální akce Vobruby a od té doby hřiště patřilo domácím hokejbalistů. I díky fantastické divácké kulise srovnal ve 43. minutě Michel. Závěr zápasu nabídl šance na obou stranách, v divokém prodloužení byli přeci jen šťastnější pardubiští hráči, když brankář Kráčina nejprve lapil tutovou šanci, na pokračující akci ale byl již krátký.

Komentář trenéra Michala Edla: Vstup do zápasu nebyl ideální. Nechali jsme hráče vyběhnout do zakončení. Zda situaci předcházel faul, to nevím, ale zbytečně jsme vypadli ze hry a gól jsme soupeři přímo darovali. Potom jsme se zaslouženě krásnou přihrávkou a gólem vrátili do hry. Když si ale necháme dát další gól a poté nezvládneme oslabení, prohráváme o dva góly. To byl pro nás hrozivý scénář. Poté jsme se zlepšili, udělali jsme změny v sestavě, které hru oživili. Myslím si, že jsme zaslouženě vyrovnali. Inkasovaný gól v prodloužení se mi těžko hodnotí. My jsme si zápas prohráli tím, že jsme soupeře nechali utéct do dvoubrankového náskoku. Druhá polovina zápasu ale ukázala, jakým stylem máme hrát. Zápas měl vzestupnou tendenci, díky které jsme srovnali dvoubrankové manko. Na tom je třeba stavět.

Sobota 21. října 2023: HBC Plzeň - HBC Svítkov Stars Pardubice 3:4p (1:2, 1:1, 1:0 - 0:1)
Podrobnosti o utkání

Junioři

Sobotní hokejbalový program v Precol Aréně začali junioři a začali jej na výbornou. V páté minutě vedli o dvě branky. Do kabin odcházeli mečouni za vedení 3:0, když se trefil v bratrském souboji Slezáků trefil ten plzeňský. Ve druhé třetině se z gólu radovali pouze hosté. Plzeňské zlepšení přišlo ve třetí třetině, kterou si domácí hokejbalisté pohlídali a gólem v poslední minutě zvyšovali na konečných 5:1.

Komentář trenéra Stanislava Kastnera: V sobotu jsem vstoupili do druhé poloviny podzimní části a chtěli jsme navázat na dobré výsledky z poslední doby. Zároveň jsme hráče upozornili, že vítězství v prvním zápase se nerodilo lehce a rozhodla až třetí třetina. To se také potvrdilo, jelikož Prachatice jsou houževnatý soupeř co předvádí bojovný hokejbal a to za jakéhokoliv stavu. Sice jsme šli do rychlého vedení 2:0, bohužel to však bylo z naší strany v první třetině všechno. Druhou třetinu jsme hráče nabádali, že se musíme zlepšit, ale to se nám povedlo až v části třetí, kdy jsme definitivně utkání rozhodli. Věříme, že hráči pochopili, že na sobě musíme stále všichni pracovat, abychom hráli dobře po celé utkání a neustále se zlepšovali.

Sobota 21. října 2023: HBC Plzeň - HBC Prachatice 5:1 (3:0, 0:1, 2:0)
Podrobnosti o utkání

Dorost

Zápas dorostenecké extraligy se hrál netradičně ve středu. Mečouni vyrazili do nedaleké Třemošné a v zápase byli velkým favoritem. Tatran ovšem nehodlal dát svoji kůži lacino. Plzeňané sice měli po celý zápas střeleckou převahu, jinak se tým na specifickém třemošenském povrchu spíše trápil. Klid na plzeňskou střídačku přinesl v 35. minutě gól Martina Krále v přesilové hře na 1:3. Domácí ještě v závěru snížili, Plzeň ale překvapení nedopustila a odvezla si tři body.

Komentář trenéra Josefa Kadaněho: Zápas v Třemošné spíš jen prohloubil momentální matné výkony. Bylo to tak trochu trápení. Teď jsme si pár dní od hokejbalu odpočinuli a od pondělka začneme pracovat na tom, abychom zase začali stoupat výkonnostně vzhůru. Tohle mužstvo pro to předpoklady rozhodně má.

Středa 18. října 2023: TJ Tatran Třemošná - HBC Plzeň 2:3 (0:1, 1:1, 1:1)
Podrobnosti o utkání

Starší žáci

Plzeňský tým starších žáků nastoupil v sobotu po utkání A-týmu. Utkání nakonec přineslo poněkud utrápené vítězství. Plzeňané měli teoreticky využít početní převahy a soupeři odskočit vyšším rozdílem. Diváci ovšem sledovali tuhý boj, ve kterém se Dobřany dokázaly opakovaně vracet do zápasu. Mečounům se příliš nedařilo v obranné činnosti, nedokázali také ubránit ani jednou ze dvou oslabení v zápase. Dramatický duel rozhodla až poslední pětiminutovka hry, ve které se plzeňský celek vzchopil a během jednadvaceti sekund vstřelil dvě branky, které rozhodly o výhře 6:4.

Komentář trenéra Michala Samce: Málokdy se stává, že u mě po vítězném zápase převažují negativní pocity. V tomto zápase jsme podali celkově špatný výkon, na kterém se pozitiva dají spočítat na prstech jedné ruky. Kdybychom, při vší úctě, podali takovýto výkon se soupeřem, který by nás prověřil více, na vítězství by to stačilo těžko. V posledních zápasech máme problémy s koncentrací, přístupem, nervozitou. Jakoby na nás ležela deka, protože hráči v sobě mají velký potenciál, který se nám nedaří využít. Často děláme věci, které kategoricky dělat nechceme - odpalujeme míčky, zanedbáváme osobní souboje a aktivní napadání, necháváme se zbytečně dostávat pod tlak. Je třeba, aby si kluci srovnali mentální nastavení a po všech stránkách přidali na přístupu.

Sobota 21. října 2023: HBC Plzeň - TJ Snack Dobřany 6:4 (2:1, 1:1, 3:2)
Podrobnosti o utkání

Přípravka

Dosud poslední turnaj přípravek hostila Třemošná. Mladí mečouni si v něm vedli na výbornou. Ze čtyř zápasů vyšli vždy jako vítězové.

Komentář trenéra Petra Lakó: S tímto turnajem mohu být jako trenér spokojen. Jak s předvedenou hrou,tak i s výsledky zápasů. Postupně jsme se utkali s tými Blovic 7:1 , Dobřan 8:1 , Suchdola 5:0 a Třemošné 7:2.

B-tým

Divoký zápas odehrálo plzeňské Béčko v Blovicích, kam zavítalo premiérově. I přes ne zcela ideální výkon si mečouni vydobili dvoubrankový náskok, o který ale z kraje druhé části přišli. Dvě branky Jaroslava Kejře v téže patnáctiminutovce opět přiblížili vítězství Plzni. Mečouni nakonec zvítězili 7:3. V brance soupeře nastoupili dorostenecký brankář Plzně Jindřich Hošek. Na blovické střídačce se také sešli ex-plzeňský trenér mládeže Daniel Král se svými syny nebo Lukáš Zdrha z LZ Hockey, kterého známe především z letních hokejbalových kempů.

Komentář Vlastimila Lokajíčka: Blovice jsou sice nováček soutěže, ale ani nováček se neporazí sám, zvlášť když v jeho řadách nastoupili i někteří hráči HBC Plzeň z juniorských kategorií a s reprezentačními zkušenostmi. V neznámém a nezvyklém prostředí jsme odehráli bez nadsázky divný zápas. Od začátku jsme měli velký problém s vysokým napadáním soupeře, který nedovoloval našim obráncům rozehrávat akce, ale i sami se sebou, když nám míčky odskakovaly, přeskakovaly hokejky a ani orientace v prostoru nebyla ideální, takže hra místy připomínala vesnickou kopanou. Po první třetině, kterou jsme vyhráli 2:0 to vypadalo, že jsme sice lopotně, ale přece na dobré cestě ke klidnému vítězství. Když jsme ale během prvních dvou minut druhé třetiny dvakrát nechali před brankou úplně volného soupeře, bylo to rázem 2:2 a začínalo se od znova. Postupně jsme sice přidali další góly, ale ještě pět minut před koncem byl stav 5:3. Nakonec se prosadili opět i junioři z naší sestavy, takže konečné skóre 7:3 sice vypadá jednoznačně, ale spokojeni můžeme být především se třemi body, které jsme si do Plzně odvezli a zůstali v této sezóně stoprocentní.

Sobota 21. října 2023: SK Inter Blovice - HBC Plzeň 3:7 (0:2, 2:3, 1:2)
Podrobnosti o utkání

Program příštího víkendu:

Pátek 27. října 2023

  • A-tým: Písek - Plzeň (19:00, Český Pohár)

Sobota 28. října 2023

  • Starší žáci: Suchdol nad Lužnicí - Plzeň (11:00)
  • Minipřípravky: Turnaj (Precol aréna, 11:00)

Neděle 29. října 2023

  • Dorost: Plzeň - Suchdol nad Lužnicí (13:00)