Hodnocení víkendu: A-tým postoupil do dalšího kola Českého poháru, dorost vyhrál vysokým rozdílem

O posledním říjnovém víkendu měl A-tým od Extraligy volno, v pátek ale vybojoval postup do třetího kola Českého poháru. Dorostenci v pátek odehráli přípravné utkání se Stříbrem, v neděli pak v soutěžním zápase porazili vysoko Suchdol. Naopak se Suchdolem v sobotu neuspěli starší žáci. V akci byla také minipřípravka.

A-tým

Mečouni neměli o víkendu na programu extraligové utkání, v pátek ale nastoupili do druhého kola Českého poháru. Představili se na hřišti Písku, za který se do branky postavil Vít Čapek, jenž působí také v Plzni. Domácí otevřeli skóre ve třetí minutě, poté už ale byli přesní jen plzeňští hráči. Nejprve srovnal Beran. Poté srovnal Vobruba a během první části se podruhé trefil Beran. Ve druhé třetině přidali mečouni na své konto další tři branky, prosadili se Miksan, Chramosta a Majer. Skóre pak upravil ještě Kanta a mečouni si tak zapsali vysoké vítězství.

Komentář trenéra Michala Edla: Úvod do zápasu jsme neměli úplně optimální, ale je občas dobré, když někdo ukáže našim hráčům, jak se pořádně střílí od červené čáry, kdy hráč prostřelil tři hráče i gólmana. Ale myslím si, že jsme otěže zápasu převzali a postupně jsme byli lepší a lepší. Je to samozřejmě dané kvalitou soupeře, ale klobouk dolů před nimi. Už jsou to starší zkušení hráči, hráli pohledný hokejbal, ale samozřejmě fyzické předpoklady byly na naší straně a jsem rád, že jsme to zvládli. Trefili se i kluci, kteří se v Extralize tolikrát neskórovali, to nám samozřejmě také pomůže. Vnímám Pohár pro náš tým určitě jako přínosný. V zápase se objevovaly nějaké věci, které bychom chtěli praktikovat i v Extralize a doufám, že kluci pochopili, že to tak má být a budou to dělat i nadále. V jednoduchosti a přímočarosti je teď síla, kterou musíme zúročit.

Pátek 27. října 2023: HC ŠD Písek – HBC Plzeň 1:7 (1:3, 0:3, 0:1)
Podrobnosti o utkání

Dorost

Dorostenci odehráli na konci října dvě utkání. V pátek vyběhli do přípravného zápasu na hřiště Stříbra, tam ale souboj komplikovalo počasí. Mečouni v první třetině inkasovali jeden gól, po druhé prohrávali o dvě branky, ale ve třetí části se na soupeře dotáhli. Snížit se podařilo Martinu Královi, pak se do statistik zapsal Jan Kraus. Stříbro na to poté odpovědělo třetí brankou a plzeňští hráči už nesrovnali ani ve hře bez brankáře. Tým ale v utkání sbíral cenné zkušenosti, které mu pomohou v dalších zápasech.

Pátek 27. října 2023: HC Buldoci Stříbro – HBC Plzeň 3:2 (1:0,1:0,1:2)
Podrobnosti o utkání

V neděli už dorost čekalo soutěžní utkání, na domácím hřišti přivítal Suchdol nad Lužnicí. Plzeňští hráči vstoupili do zápasu skvěle a v první třetině rozvlnili síť sedmkrát. V další části v brankostroji pokračovali a navýšili vedení čtyřmi góly. Hosté nedopravili míček do branky ani jednou, naopak ve třetí třetině se plzeňští hokejbalisté ještě radovali ze dvou branek. Sedm kanadských bodů si zapsali Matěj Kořínek a Jan Kraus, šesti se blýskl Martin Král.

Komentář trenéra Josefa Kadaněho: Opět jsme po cca měsíci měli na programu dva zápasy. V pátek na místo tréninku přípravné repete ve Stříbře a v neděli už soutěžní se Suchdolem. Škoda, že nepřálo ve Stříbře trochu počasí, protože na tamní povrch moc nefungovaly ani boty s protiskluzovou podrážkou. Nicméně výkon týmu byl lepší než v prvním zápase se Stříbrem a také než poslední zápasy s Ústím a zejména Třemošnou. Škoda, že když jsme ke konci dotáhli dvoubrankový náskok soupeře, tak jsme inkasovali. Přes power play se nám srovnat už nepodařilo, ale byl to dobrý a pro nás užitečný zápas.

A nedělní utkání to myslím potvrdilo. Hlavně v první třetině se kluci rozstříleli. Branky padaly vesměs po dobrých akcích a kombinacích. Dobrý výkon jsme udrželi po celý zápas, jen frekvence gólů už nebyla taková. Potěšitelná je nula na kontě obdržených branek. Dozadu hrál tým velmi solidně. V každém případě se nám herně tohle dvojutkání celkem vydařilo. Příjemné je také, že se zapojila dvojice marodů David Dvořák a Petr Našinec – ten po více než měsíci.

Neděle 29. října 2023: HBC Plzeň – SK Suchdol nad Lužnicí 13:0 (7:0, 4:0, 2:0)
Podrobnosti o utkání

Starší žáci

Se Suchdolem nad Lužnicí se utkali také starší žáci, ti ale bojovali na hřišti soupeře. V první třetině se neujala žádná střela, ve druhé části nejprve dvěma góly odskočili domácí. Na to odpověděl Martin Ptáčník, ale ještě před druhou přestávkou se dvakrát prosadil Suchdol. Na začátku třetí patnáctiminutovky navýšili domácí vedení v oslabení. Skóre pak upravil v přesilové hře Patrik Blabol, ale další trefy na své konto mečouni nepřidali a vrátili se bez bodu.

Komentář trenéra Michala Samce: Zápas v Suchdole nám výsledkově nevyšel, přesto bylo v našem výkonu znát razantní zlepšení, zejména v přístupu a bojovnosti. Většinu času náš výkon nebyl špatný, bohužel, soupeř tvrdě trestal každou naši chybu, zatímco my jsme všechny tutové šance trestuhodně pálili. Doufám, že si ze zápasu dokážeme vzít pozitivní věci a v dalším zápase podat ještě lepší výkon.

Sobota 28. října 2023: SK Suchdol nad Lužnicí – HBC Plzeň 5:2 (0:0, 4:1, 1:1)
Podrobnosti o utkání

Minipřípravka

V sobotu měla na programu další turnaj minipřípravka. Nejmladší hokejbalisté se tentokrát představili na domácím hřišti. Plzeňských hráčů se sešlo hodně a byli rozděleni na dva týmy. Oba se hokejbalem bavily a také se ve svých dovednostech zdokonalovaly.

Komentář trenéra Jana Pavelky: V sobotu jsme měli možnost pořádat turnaj na naší Precol aréně se skvělými týmy. Účast jsme měli vysokou, a proto jsme si dovolili složit dva týmy (zelený a bílý). Cesta zelených měla moc pěkný start, dělalo se to, na čem jsme se domluvili. Byli jsme zodpovědní, nebáli si jít pro míček a dávat góly, byli aktivní a měli chuť hrát. Musíme zapracovat na vracení se po ztrátě míčku, ale to je maličkost. Cesta bílých měla trošku horší start, než se probudili, jelikož nohy jim vůbec nepracovaly tak, jak měly. Postupem času se probrali k světu a ukázali sílu a bojovnost mečounů. Na to, jak hráči chodí hrát pro radost, tak ví, co od nich očekáváme a klademe na to důraz. Pracujeme na jejich výkonech a naše příprava tím stále pokračuje. Snažíme se pracovat na tom, aby se naši začínající hráči učili v praxi od těch již zkušenějších. Tato harmonie nám funguje dobře. Úspěšný turnaj je za námi a my teď míříme za dalšími úspěchy, za další radostí a za zážitky ze hry.

Program příštího víkendu:

Sobota 4. listopadu 2023

A-tým: Kladno – Plzeň (15:30)
Junioři: Plzeň – Rebel Praha (11:00)
Starší žáci: Plzeň – Blatná (13:00)

Neděle 5. listopadu 2023

Dorost: Blatná – Plzeň (11:00)
Mladší žáci: Plzeň – Blatná (14:00)
B-tým: Plzeň B – Stříbro (16:00)