Hodnocení víkendu: Čistá konta hned tří týmů, MŽ a přípravka úspěšně v Dobřanech

Mužský A-tým o víkendu pořádně potrápil úřadujícího mistra. Pražský Kert ještě sedm minut před koncem v Precol Aréně prohrával. Závěr zápasu bohužel byl v jeho režii. Doma neuspěli ani junioři, jejichž zápas proti Kladnu rozhodla až samostatná střílení. Na vítěznou vlnu se vracejí starší žáci, kteří v Prachaticích zvítězili s čistým kontem. Stejný úspěch zaznamenal v přátelském utkání dorost a také druholigový B-tým. Úspěšná přestavení za sebou mají mladší žáci a přípravka. Oba týmy se ukázaly v Dobřanech.

A-tým

Úřadující mistr extraligy se v Precol aréně ujal vedení v 6. minutě. Mečouni ale nepropadli skepsi a trpělivá hra přinesla vyrovnání Kunzmanna. Ve druhé třetině měl každý z týmů dvojnásobnou přesilovku, která ovšem zůstala bez využití. Domácí se prosadili z kraje třetí části, když se krásně trefil Ulč. V tu chvíli poprvé v sezóně na domácí ploše vedli a až do 38. minuty drželi naději na velké překvapení. Kert Park ovšem v přesilovce vyrovnal a krátce na to otočil skóre, které nakonec zůstalo na podobě 2:3.

Komentář trenéra Michala Edla: V první třetině jsme měli více přitlačit, abychom dosáhli gólu, který by tým uklidnil. Inkasovaný gól byl opět "zadarmo". To je věc, která nás opakovaně sráží. Přesto jsme se ale dokázali dostat do zápasu. V jednu chvíli jsme i vedli po dobré přesilovce, kterou jsme natrénovali. Pak ale uděláme nesmyslný a hloupý faul. Tak zkušený soupeř tuhle situaci proměňuje. V závěru se pak ukázala kvalita Kertu a naše nekvalita nebo nevyzrálost. Určitě nemáme špatný tým, ale dopouštíme se věcí, které nás sráží. Je to smutné, protože proti Kertu jsme po bodech sahali a podali jsme solidní výkon, na kterém se dá stavět. Do hlav si ale musíme nastavit to, abychom takové výkony podávali i proti soupeřům, kteří jsou v tabulce kolem nás.

Sobota 11. listopadu 2023: HBC Plzeň - HC Kert Park Praha 2:3 (0:1, 1:0, 2:1)
Podrobnosti o utkání

Junioři

Precol aréna v sobotu viděla souboj předních týmů juniorské extraligy. Zdálo se, že hlavní otázkou bude, kdy se mečouni prosadí. Měli totiž více ze hry, než silný soupeř. Bylo to ale Kladno, kdo v netradičním čase 15:00 otevřel skóre. Mečouni nadále bojovali s koncovkou. Přes střeleckou převahu na vyrovnávací trefu čekali až do 39. minuty. Více branek v základní hrací době, ani v prodloužení diváci neviděli. V samostatných stříleních pak v "náhlé smrti" byli úspěšnější kladenští.

Komentář trenéra Stanislava Kastnera: V sobotu k nám zavítalo Kladno, kterému jsme chtěli oplatit jedinou podzimní porážku. Bohužel se nám to přes veškerou snahu a místy až drtivý tlak nepovedlo. Musíme být v útočném pásmu mnohem více efektivní a nepřestávat na tom pracovat.

Sobota 11. listopadu 2023: HBC Plzeň - HBC Kladno 1:2ss (0:0, 0:1, 1:0 - 0:0)
Podrobnosti o utkání

Dorost

Plzeňský dorost se v pátek vydal na hřiště pražského Kertu, kde odehrál přátelské utkání. Mečouni navázali na poslední povedená představení a již ve třetí minutě vedli. Jinak se ale hrál kvalitní mládežnický hokejbal. Plzeňané ale dokázali proti pražskému celku čisté konto a dvě minuty před koncem zvyšovali na konečných 3:0.

Komentář trenéra Josefa Kadaněho: Tím, že se nám odložil nedělní zápas s Pedagogem, jsme rádi za možnost si ho takto nahradit. Možná ještě lépe, že to bylo na venkovním hřišti. Na Lužiny jsme přijeli v menším počtu než je obvyklé, ale o to více se kluci dostali do hry. Utkání bylo myslím přínosné, Kert hrál velmi dobře a naše výhra 3:0 byla odpracovaná.

Pátek 10. listopadu 2023: HC Kert Park Praha - HBC Plzeň 0:3 (0:1, 0:1, 0:1)
Podrobnosti o utkání

Starší žáci

Mečouni měli v Prachaticích herní převahu. Více práce v zápase měl rozhodně gólman domácích. Na góly se ale čekalo poměrně dlouho, až do 25. minuty, kdy se mečouni poprvé prosadili. Ve zbytku druhé části se radovali ještě z dvou tref a to zápas zřejmě rozhodlo. Prachatické konto zatížili hosté ještě dvěma zásahy. Na druhé straně potvrdili Plzeňané kvalitní hru i směrem do defenzivy a odměnou jim bylo čisté konto brankáře Šebka.

Komentář trenéra Michala Samce: Druhý zápas po sobě musím tým pochválit. Přestože počasí a podmínky rozhodně nebyly ideální, dokázali hráči podat solidní, zodpovědný a bojovný výkon, kdy soupeře prakticky k ničemu nepustili. Jediné, co pochválit nelze, byla úroveň našeho zakončení, protože šancí bylo rozhodně více, než na pět gólů. Kluci se musí naučit tutovky proměňovat, v dalších zápasech by nás takto žalostná efektivita mohla mrzet.

Sobota 11. listopadu 2023: HBC Prachatice - HBC Plzeň 0:5 (0:0, 0:3, 0:2)
Podrobnosti o utkání

Mladší žáci

Mladší žáci v Dobřanech sehráli pohledný zápas. Dobrý nástup do utkání přetavili ve dvougólové vedení. Ve druhé třetině se karta obrátila a Dobřany se dostaly do hry. Výsledkem byla kontaktní branka, která plzeňskou střídačku znervózněla. Mečouni se ale na závěrečnou dvanáctiminutovku dokázali ukázkově zkoncentrovat a výsledkem byly čtyři vstřelené góly a výsledná cenná výhra 6:3.

Komentář trenéra Marka Štrunce: Od začátku zápasu jsme soupeři nedovolili vůbec nic. Výborný pohyb na hřišti, nahrávky a střelba, to byl důvod proč jsme šli do dvoubrankového vedení. Dobřanští hráči pak přistoupili na tvrdší hru. Tu nejvíc pocítil Marek Šplíchal, který svým pohybem dělal nejvíce problémů soupeři. Přesto byl ve druhé třetině aktivnější soupeř, začal víc napadat a hlavně střílet. Rázem se hra přelévala ze strany na stranu. Oba brankáři předváděli neskutečné zákroky, ale byl to náš gólman, kdo pustil za svá záda jednu střelu. Kluci najednou nevěděli, co hrát, vázla rozehrávka, přestalo se střílet. Do poslední třetiny se šlo jen za stavu 1:2 pro nás a mladí mečouni opět přidali. Zlepšilo se napadání a hlavně hra dozadu. K vidění byly i vypracované akce, ze kterých padly ještě tři góly do soupeřovy branky. Poslední branku vsítil Jarda Kejř, kdy ukličkoval postupně tři soupeře a svojí oblíbenou střelou do pravého horního rohu nedal brankáři šanci. Radost zavládla na straně mečounů, ovšem tu největší měl náš brankář Matyáš Bečvář. Musím kluky pochválit za obětavost.

Sobota 11. listopadu 2023: TJ Snack Dobřany - HBC Plzeň 3:6 (0:2, 1:0, 2:4)
Podrobnosti o utkání

Přípravka

Turnaj přípravek o víkendu hostily Dobřany. Mečouni tentokrát nezačali ideálně. Postupem času se ale zlepšovali a sobotní turnaj zakončili dvěma vítězstvími s výraznějším rozdílem.

Komentář trenéra Petra Lakó: V sobotu proběhl další turnaj v kategorii přípravky, tentokrát v promrzlé "hale" v Dobřanech. Hned na úvod jsme se utkali s domácím týmem, který nás v úvodu zaskočil aktivitou, kterou proměnil ve vedení o několik branek. V tomto zápase se nám již nepovedlo dorovnat a zapsali si porážku 5:9. Od druhého zápasu se hra celého týmu již zvedla a následoval zápas se Stříbrem 7:7 a pak již jednoznačné výhry s Třemošnou 6:2 a Prachaticemi 14:2.

B-tým

Zápas B-týmu se ve svém průběhu proměnil v plzeňskou střelnici. Plzeňské Béčko vedlo od druhé minuty po gólu Deji. Další branka v první části nepadla. Ve druhé a třetí patnáctiminutovce se domácí shodně radovali ze čtyř tref a zvítězili 9:0. Hattrick zapsal Petr Zeman.

Komentář Vlastimila Lokajíčka: V nedělním zápase, který byl přímým soubojem o první místo v tabulce, odolával soupeř z Třemošné jednu třetinu, po níž jsme vedli 1:0. Pak jsme během prvních pěti minut druhé třetiny dali tři góly a o vítězi bylo prakticky rozhodnuto. Naše herní převaha byla jasná a třemošenští se snažili pouze o brejky, které jsme tentokrát dobře eliminovali a zápas byl jednoznačně v naší režii. A když přišla během prvních čtyř minut třetí třetiny další naše gólová smršť, bál se soupeř, aby si nakonec neodvezl desítku. Oproti pohárovému zápasu s Dobřany jsme tentokrát dokázali dobrý výkon vyjádřit i gólově.

Neděle 12. listopadu 2023: HBC Plzeň B - TJ Tatran Třemošná 9:0 (1:0, 4:0, 4:0)
Podrobnosti o utkání

Program příštího víkendu:

Pátek 17. listopadu 2023

  • Dorost: Plzeň - České Budějovice (11:00)

Sobota 18. listopadu 2023

  • A-tým: Plzeň - Ústí nad Labem (14:00)
  • Junioři: Ústí nad Labem - Plzeň (14:00)

Neděle 19. listopadu 2023

  • A-tým: Plzeň - Karviná (11:00)
  • B-tým: Plzeň - Horní Bříza (17:00)
  • Dorost: Beroun - Plzeň (12:00)
  • Mladší žáci: Plzeň - Třemošná (13:30)