Pilsen Challenge 2024: Finálové drama pro sebe uzmula Považská Bystrica, Plzeňané třetí

Rozuzlení hokejbalového turnaje Pilsen Challenge 2024 přineslo v neděli dramatické boje. O místenkách do finále se rozhodovalo až na základě vzájemných zápasů. Z trojice Kert Park, Považská Bystrica a Plzeň si černého Petra vytáhli mečouni, kteří hráli o třetí příčku proti reprezentační dvacítce. Mečouni v boji o bronz dokázali třemi góly otočit nepříznivý stav 1:3. Finále nabídlo souboj úřadujících mistrů Česka a Slovenska. Považská Bystrica v pohledném duelu dvakrát prohrávala, přesto je nakonec vítězem 9. ročníku Pilsen Challenge. Prvenství získala po lépe zvládnutých samostatných stříleních.

Mečouni porazili slovenského mistra! Kert Park překvapení nedopustil

HBC Plzeň – HBK PROTEF Považská Bystrica 4:3 (1:1, 2:1, 1:1)

Nedělní program započal soubojem mezi Plzní a Považskou Bystricou. Na úvodní gól se čekalo do času 8:55. Švarc zachytil ve středním pásmu nepřesnou rozehrávku a našel Víta Lokajíčka, který se z mezikruží nemýlil. Za minutu ovšem bylo srovnáno. Po souboji na červené čáře uháněl v oslabení sám na Čapka Lukáš Piják a střelou pod břevno srovnal.PROTEF šel ve druhé třetině do vedení. Plzeňanům se nedařilo vyhodit míček z obranného pásma. Několikátá pobídka do prostorů před brankou skončila přesně na holi Andreje Straky, který svůj tým poslal do vedení.

Plzeňané ovšem neskládali zbraně a aktivita byla po inkasovaném gólu na jejich straně. Z toho pramenili hned tři vyloučení soupeře. Třetí početní výhoda konečně přinesla ovoce. Po křižném pasu v 28. minutě srovnal svým druhým gólem Vít Lokajíček. Hned další střídání pak přineslo další plzeňský úspěch. Junioři Dan Král a Lukáš Kopal byli za svoji poctivou práci odměněni. Když se druhý jmenovaný vytočil zpoza branky a našel místo v brankářově výstroji. Úvod třetí části nabídl přesilovky oběma týmům. Plzeňskou početní výhodu v 36. minutě využil úspěšnou dorážkou Michal Matoušek a mečouni vedli o dvě branky. Zdramatizování zápasu přinesl v závěrečné pětiminutovce Peter Škrabko, který napodobil Kopalův výběh zpoza branky. Závěr si ale mečouni pohlídali a nepustili Bystricu do vyložených šancí. První porážku na turnaji slovenskému šampiónovi tak připravili mečouni.

HC Kert Park Praha - Reprezentace ČR U20 6:2 (3:0, 1:1, 2:1)

Pražský Kert potřeboval pro vstupenku do finále zvítězit za plný počet bodů. Velký krok směrem k tomuto cíli udělali Pražané hned v první minutě. Kručkovu střelu hned po úvodním vhazování dorazil do sítě Dalimil Zvonek. Časomíra v té chvíli ukázala čas 00:07. Za čtyřicet sekund vyřešil přečíslení úspěšně střelou do horního rohu Tomáš Fejfar. Kert Park mládežnické naděje trestal tvrdě. První nabídnutou početní výhodu využil v 6. minutě střelou od modré čáry Martin Kruček a Kert tak po první třetině vedl o tři branky.

Čeští mladíci našli na Návaru v brance soupeře poprvé recept v 18. minutě. Po zablokování střeleckého pokusu byl do brejku vyslán Matěj Pavlíček, který bez problémů dopravil míček do sítě. Kert Park si přesto vzal tříbrankový polštář zpět, zásluhou Jakuba Myškovského, který využil pobídku před poloprázdnou branku. Pokus o dramatizaci utkání viděli diváci v 38. minutě, když po sérii odrazů při pokusu o vyhození míčku ze strany Kertu skončil míček až v síti Pražanů. Gól byl připsán Dominiku Švecovi. Kert Park ale zmíněný pokus o drama odmítl dvěma zásahy v nerovnovážných situacích. Ve 40. minutě udeřil Dalimil Zvonek v oslabení a na konečných 6:2 zvýšil přesilovkovou trefou Vojtěch Jágr.

Pořadí po základní skupině

1. HC Kert Park Praha 2-0-1 13:7 6b
2. HBK PROTEF Považská Bystrica 2-0-1 12:8 6b
3. HBC Plzeň 2-0-1 11:11 6b
4. Reprezentace ČR U20 0-0-3 7:17 0b


Zápasy o medaile přinesly napínavé boje. Pohár za první místo putuje na Slovensko

O 3. místo: HBC Plzeň - Reprezentace ČR U20 4:3 (1:1, 2:2, 1:0)

Ačkoliv Plzeňané získali stejně bodů jako Kert Park a Považská Bystrica, horší skóre ze vzájemných zápasů a horší skóre celkově je poslal do souboje o bronz. V něm Plzeňany přivítal hned v 11. sekundě Matěj Pavlíček, který se trefil perfektně pod břevno a česká dvacítka poprvé vedla. Inkasovaná branka mečouny mírně zaskočila. Postupně se ovšem dostávali do hry a vytvářeli si střeleckou převahu. Vyrovnávacím gólem skončila až přesilovková trefa Marka Švarce z 12. minuty, který stál na správném místě a odražený balonek poslal do sítě.

Také nástup do druhé části se povedl českým mladíkům. Podruhé během první minuty třetině se trefil Matěj Pavlíček, který zopakoval svůj úspěšný způsob zakončení. Když se stejný hráč prodral po levém křídle a uspěl v souboji s obráncem a po bekhendovém blafáku také s brankářem Kráčinou, vypadalo to s Plzeňany bledě, prohrávali 1:3. Po necelé minutě mečouny ovšem vrátil do zápasu Roman Poláček střelou mezi betony. Za pět minut pak bylo srovnáno. Miksan nastřelil balónek na branku a Martin Kunzmann byl u odraženého míčku jako první a do kabin se šlo za stavu 3:3!

Rozuzlení zápasu přinesla třetí třetina a rozhodovalo se v početních výhodách. První tři měli k dispozici čeští reprezentanti. V rámci nich také krátkou výhodu pěti proti třem. Mečouni se ovšem dokázali ubránit. Jediné vyloučení hráčů U20 bylo potrestáno po přibližně třiceti sekundách. Jan Miksan dostal nabito a jeho tvrdou střelu brankář soupeře nedokázal zastavit. Stejně jako v případě prvního ranního duelu si Plzeňané dokázali pohlídat jednobrankový náskok a po třetím vítězství brali bronzové medaile!

FINÁLE: HC Kert Park Praha – HBK PROTEF Považská Bystrica 2:3ss(1:1, 2:2, 1:0)

Finále nabídlo reprízu Československého Superpoháru. Proti sobě stáli úřadující mistři svých soutěží. Úvod zápasu vyšel lépe pražskému Kertu, který byl aktivnějším celkem a šel v sedmé minutě do vedení. Jelenův průnik gólem neskončil, jeho pobídku ale využil Tomáš Fejfar, který uspěl střelou z pravého kruhu. Za tři minuty ovšem Bystrica srovnala. Nabídnutou početní výhodu zužitkoval Ivan Hryzák, který dorazil neposedný míček v brankovišti. Druhá třetina nabídla pohledný hokejbal, kdy se hra často přenášela z jedné strany na druhou. Kert Park získával početní převahu díky třem vyloučením slovenského celku. To poslední navíc skončilo opětovným vedoucím gólem Pražanů. Po sérii zblokovaných střel využil odrazu od plexiskla Vojtěch Jágr, na jehož rychlou dorážku nedokázal brankář Buliš zareagovat.

Vedení si ale Kert příliš dlouho neužil. V čase 30:44 se od svého strážce dokázal odpoutat Lukáš Piják, který využil perfektního pasu přes osu. Přesouvající se Návara neměl příliš šancí Pijákovu svižnou střelu vyrazit. PROTEF mohl krátce poté otočit z přesilové hry. S přibývajícím časem začalo ubývat riskantních akcí a ztrát míčku. Mírně aktivnějším týmem byl ke konci zápasu Kert Park. Povážská Bystrica se ovšem mohla spolehnout na brankáře Petera Buliše, který vyřešil řadu ošemetných situací u svého brankoviště a také lapil samostatný únik Lhoty.

O vítězi nerozhodlo 45 minut základní hrací doby, ani tříminutové prodloužení tří proti třem. Na řadu tak přišly samostatná střílení. Ze šesti střelců základního rozstřelu se prosadil jeden na každé straně. Na řadu tak přišla „náhlá smrt“. Bystrici poslal do výhody střelou mezi betony Matúš Korbáš. Pokračování samostatných střílení měl na holi Dalimil Zvonek. V souboji s Bulišem ale neuspěl a tým HBK PROTEF Považská Bystrica se mohl radovat z celkového prvenství na turnaji.

Nejužitečnějším hráčem turnaje zvolen Lukáš Piják, Matěj Pavlíček nejlepším střelcem

V rámci závěrečného ceremoniálu došlo vyjma obdarování finalistů cennými kovy také na vyhlášení nejlepších hráčů jednotlivých týmů. Z plzeňského celku byl vyhlášen útočník Marek Švarc, který se statistikou 1+5 stanul na sdíleném 1. místě plzeňské produktivity spolu s Lokajíčkem a Chramostou. Nejužitečnějším hráčem celého turnaje byl zvolen Lukáš Piják, který vrátil Bystrici naděje ve finálové prvenství. Nejlepším brankářem byl zvolen jeho spoluhráč Peter Buliš.

Také cena za nejlepšího střelce turnaje má plzeňskou stopu, byť se tentokrát ukázala v dresu reprezentační dvacítky. Matěj Pavlíček patřil po celý turnaj mezi nejviditelnější hráče nově se tvořícího týmu reprezentace. Zejména díky hattricku v duelu o třetí místo duel zakončil s pěti góly, což mu zajistilo prvenství.

KOMPLETNÍ INFORMACE O TURNAJI