Hodnocení víkendu: Důležité body v extralize, těsný dvojboj žáků s Pískem, přípravka válela

Áčko si o víkendu připsalo důležitou výhru, poprvé v extraligovém ročníku zůstal plný počet bodů v Precol aréně a odstup na poslední Prachatice v přímém souboji opět narostl. Juniorům se v nadstavbě stále výsledkově nedaří. Dorostenci naopak potvrdili roli favorita. Žákovský dvojboj v Písku přinesl dva velmi těsné výsledky, oba kluby si přišly na své. Těsné vítězství si přivezl také B-tým. Povedenou sobotu má za sebou plzeňská přípravka, která v Prachaticích poznala pouze vítězné emoce.

A-tým

Mečouni se v první části ujali vedení, když se ujala střela po vyhraném vhazování. Oba týmy potom zažily horké chvilky při bránění dvojnásobné přesilovky. Další branky padali až ve druhé třetině. Průnik Vobruby v oslabení znamenal vedení již 4:0. Prachatice se ovšem vrátily do zápasu a stáhli manko na rozdíl dvou branek. Závěr zápasu ale patřil mečounům, kteří došli k důležitému vítězství 6:2 a svému sobotnímu soupeři se vzdálili na rozdíl sedmi bodů.

Komentář trenéra Michala Edla: Důležitý zápas s důležitým výsledkem. Od začátku zápasu jsme měli tempo hry na naší straně. Šlo hlavně o to, kdy dáme první branku. To se povedlo po pasáži, kdy jsme byli aktivní a byli jsme za to odměněni. Poté jsme si zavařili při našich přesilových hrách. Tam jsme nebyli efektivní, jak by bylo potřeba. Na tom musíme zapracovat. Větší komplikace přišla po zbytečných vyloučeních, kdy jsme soupeři dali šanci. Tu naštěstí nevyužil a my jsme naopak přidali další branky. Ty dvě inkasované bohužel přišly po našich chybách. Je určitě škoda takové góly dostávat, situace si samozřejmě rozebereme. V závěru nás ale definitivně uklidnily naše dvě trefy a zápas jsme dotáhli do vítězného konce. Jsem rád, že jsme Prachaticím odskočili, ale není to pro nás konec. Venku bychom nyní chtěli potvrdit výkony a získat další body.

Sobota 9. března 2024: HBC Plzeň – HBC Prachatice 6:2 (1:0, 3:1, 2:1)
Podrobnosti o utkání

Junioři

Plzeňané neměli na těžké půdě na Kladně ideální start. Již v první minutě byli vyloučeni a Kladno se v závěru početní výhody prosadilo. Inkasovaná branka dostala mečouny do útlumu, ze kterého se dlouho nemohli dostat. Předvedená hra měla od druhé třetiny rostoucí tendenci, před jejím koncem bohužel přišla druhá využitá přesilovka domácích. Naději přinesl kontaktní gól v 38. minutě. Do závěrečného tlaku ale Plzeň nepustila další vyloučení.

Komentář trenéra Stanislava Kastnera: Na Kladno jsme dorazili s cílem konečně na jaře vyhrát. Bohužel první třetina tomu, skrz náš výkon, rozhodně neodpovídala a mohli jsme být rádi, že prohráváme jen o gól. Od druhé části jsme hru vyrovnali, ale k lepšímu výsledku nás nepustila nízká produktivita a velké množství vyloučených.

Sobota 9. března 2024: HBC Kladno - HBC Plzeň 2:1 (1:0, 1:0, 0:1)
Podrobnosti o utkání

Dorost

Dorostenecký celek na hřišti Zlivi potvrdil roli favorita. Po první třetině šel do kabiny s čtyřbrankovým polštářem. Druhá patnáctiminutovka sice nadále znamenala střeleckou převahu hostů, ale výsledkem byl pouze jeden gól na každé straně. Ve třetí části Plzeňané svůj výkon pozvedli a opět skórovali pouze oni. Dorostenci HBC Plzeň se nakonec radovali z výhry 8:1.

Komentář trenéra Josefa Kadaněho: První třetina byla výsledkově velmi dobrá, ale pokažená hned třemi tresty. Druhá se nesla v celkově matném výkonu téměř týmu. Do třetí už nastoupilo to mužstvo, které herně ve většině zápasů zimní přípravy dominovalo. Výkon s vysokými parametry dal do velké míry zapomenout na předchozí škobrtání jednotlivců i dosavadního týmového projevu.

Neděle 10. března 2024: HBC Zliv - HBC Plzeň 1:8 (0:4, 1:1, 0:3)
Podrobnosti o utkání

Starší žáci

V Písku sehráli mečouni očekáváný těžký duel se soupeřem ze skupiny týmů z čela tabulky. Plzeňanům se povedl úvod utkání. Do vedení šli hned de druhé minutě. Písek v druhé třetině srovnal krok a situace plzeňského vedení a následného vyrovnání se opakovala ještě jednou. Nakonec rozhodla jedna ze tří plzeňských přesilovek, kterou ve 40. minutě využil Šplíchal. Těsný náskok už si mečouni pohlídali.

Komentář trenéra Michala Samce: Jsem rád, že jsme dokázali zvládnout těžký zápas s kvalitním soupeřem. Některé pasáže sice měly do ideálu daleko, ale tam, kde jsme přílišnou pasivitou a herním chaosem dovolili soupeři hrozit, nás podržel skvěle chytající gólman. Představoval bych si i v takto vypjatých duelech od hráčů více klidu a sebevědomí, avšak jsem rád za poctivý, bojovný přístup celého týmu, který ukázal velké odhodlání. V dalších zápasech musíme zůstat pokorní a tento výsledek potvrdit.

Sobota 9. března 2024: HC ŠD Písek - HBC Plzeň 2:3 (0:1, 2:1, 0:1)
Podrobnosti o utkání

Mladší žáci

O den později se do Písku vydali také mladší žáci. Opět byl k vidění těsný zápas. Jihočeši se dostali do vedení v 6. minutě, poté měli sice střeleckou převahu, Plzeňané ale odolávali a mečouny držel ve hře také brankář Soták. Vytoužené vyrovnání přišlo na konci druhé třetiny. Písek si ale pouhých 16 sekund před jejím koncem vzal vedení zpět a duel už nepustil.

Komentář trenéra Marka Štrunce: Domácí hráči Písku na nás vlétli s velkým nasazením. První nápor jsme vydrželi, ale to byl pro některé naše hráče impuls, že můžou zvolnit ještě víc, že se v podstatě nic neděje. A tak jsme po první třetině prohrávali o jeden gól. Ve druhé třetině jsme zabrali a hru srovnali. Výsledkem toho bylo srovnání na 1:1. Soupeř ale v poslední minutě druhé části opět vsítil branku. Poté nastalo dobývání domácí branky. Bylo vidět hodně osobních soubojů, a přesto, že nás soupeř stále přehrával, mečouni měli několik šancí na srovnání zápasu. To se ovšem nestalo. Utkání bych rozdělil na dvě části: "nechtěli jsme" a "museli jsme". Chválím brankáře, kteří drželi náš tým stále ve hře.

Neděle 10. března 2024: HC ŠD Písek - HBC Plzeň 2:1 (1:0, 1:1, 0:0)
Podrobnosti o utkání

Přípravka

Přípravka se v sobotu představila v Prachaticích, kam přijela ve velmi dobré formě. Tu postupně ukázala ve všech utkáních. Po vítězství nad Zliví (6:3) následovaly zápasy proti domácím Horlům (12:1), Suchdolu (3:2) a Blatné (8:0). Vítězný duch se zkrátka Plzeňanů držel.

Komentář trenéra Petra Lakó: V Prachaticích jsme narazili na čtyři jihočeské týmy, se kterými se ne vždy utkáme. Musím s potěšením konstatovat, že se nám turnaj povedl jak po stránce výsledku, tak především po stránce herní. Ve všech zápasech jsme byli lepším týmem a kluci vše zaslouženě vyhráli.

B-tým

Druholigové Béčko v Dobřanech šlo do vedení, dvě inkasované branky v 27. minutě ale změnili skóre a Plzeňané museli dohánět. Ve třetím dějství se přeci jen projevila střelecká aktivita na straně Plzně a mečouni dvěma zásahy získali zápas zpět na svoji stranu. Dva ze tří gólů Plzně měl na svědomí junior David Štulc.

Komentář Vlastimila Lokajíčka: I v improvizované a okleštěné sestavě se nám podařilo vyhrát zápas v Dobřanech. Domácí rozhodně nebyli lehkým a odevzdaným soupeřem, a tak základem našeho úspěchu byla opět prověřená taktika. Hrál se asi ne moc pohledný, ale spíš taktický hokejbal se spoustou osobních soubojů a nasazení. Škoda, že jsme ze šancí, kterých jsme měli v první třetině dost, využili pouze jednu. Zápas by pak mohl být klidnější. Domácí se od druhé třetiny chytili a o body se bojovalo až do poslední sekundy. Celkově jsme ale byli lepším týmem, vítězství jsme si zasloužili a letošní spanilá jízda soutěží tak stále pokračuje.

Neděle 10. března 2024: TJ Snack Dobřany - HBC Plzeň 2:3 (0:1, 2:0, 0:2)
Podrobnosti o utkání

Program příštího víkendu:

Sobota 16. března 2024

  • A-tým: Karviná - Plzeň (14:30)
  • Junioři: Plzeň - Hostivař (11:00)
  • Starší žáci: Plzeň – České Budějovice (14:00)
  • Minipřípravka: Turnaj Písek (11:00)

Neděle 17. března 2024

  • A-tým: Letohrad - Plzeň (11:00)
  • B-tým: Plzeň – Rolling Ballwans Plzeň (16:00)
  • Dorost: Plzeň - Kladno (11:00)
  • Mladší žáci: Plzeň – České Budějovice (13:30)