Hodnocení víkendu: Veleúspěšný víkend, na vítěznou rozlučku Áčka navázala mládež

Plzeňský A-tým završil soutěžní ročník 2023/2024 výhrou. V zápase proti Kladnu byl střelecky aktivnější a připsal si těsnou výhru, která ve výsledku znamená konečnou 9. příčku v extralize. Na Kladno dokázali vyzrát také junioři, kteří si v nadstavbové části připsali druhý úspěch v řadě. Výhra dorostu nad Blatnou se zrodila až v poslední třetině, ve které mečouni nasázeli hned sedm branek! Vyšším rozdílem zvítězily také oba žákovské týmy.

A-tým

Předehrávku závěrečného kola extraligy sehráli Plzeňané již ve středu na hřišti Kert Parku. Do vedení šli již po necelých čtyřiceti sekundách. Domácí ale rychle obrátili stav utkání. Plzeňané nicméně favorita "kousali". Zápas byl dlouho otevřený se šancemi na obou stranách. Plzeňané na začátku třetí třetiny jeden střelecký pokus proměnili. Jenže namísto zadělání na drama viděli přítomní závěrečnou kanonádu Kertu. Tři inkasované branky v krátkém sledu a po nich pojišťovací trefa Kertu znamenala výhru Pražanů 6:2.

Komentář trenéra Michala Edla: Hodně težký zápas k hodnocení...Měli jsme do utkání dobrý vstup, pak ale soupeři góly naservírujeme způsobem, že je má zadarmo. Když se zmátoříme a vyrovnáme, tak se situace opakuje. Pokud budeme soupeřům dávat takové šance, budou je prostě trestat. Zvlášť když hrajeme proti několikanásobnému mistrovi. Je škoda, že jsme po vyrovnání nedali gól, to by nám samozřejmě pomohlo. Měli jsme na to i dostatek střel, ale nebyli jsme efektivní.

Středa 10. dubna 2024: HC Kert Park Praha - HBC Plzeň 6:2 (2:1, 0:0, 4:1)
Podrobnosti o utkání

Také závěrečný duel sezóny otevřeli mečouni rychlou trefou. Špatné vyhození brankáře potrestal v přesilovce Švarc. Jirotka v brance Kladna ale tuto zaváhání několikrát vykoupil. Dlouho odolával veškerým plzeňským šancím, včetně nařízeného střílení. Když se Plzni nepodařilo odskočit do většího náskoku, ujala se až střela kladenských hokejbalistů. Mečouni ale vzápětí šli do dvojnásobné početní výhody a tu využil Lokajíček. Třetí třetina opět patřila gólmanům. Gól nepadl ani v divokém závěru. Plzeňané se tak loučí se sezónou vítězně, díky čemuž v tabulce extraligy obsadili 9. příčku.

Sobota 13. dubna 2024: HBC Plzeň – HBC Kladno 2:1 (1:0, 1:1, 0:0)
Podrobnosti o utkání

Junioři

Také junioři proti Kladnu začali dobře. Navíc v 9. minutě přidali gól na 2:0. Dvakrát využil přesných pasů Pavlíčka skórující Štulc. Ten ve 20. minutě navíc dovršil čistý hattrick a za další tři minuty už mečouni vedli o čtyři branky, čímž podtrhli dosud velmi dobrý výkon. Ve třetí třetině se ale do hry začínalo více a více dostávat Kladno, které se dvěma slepenými zásahy vrátilo do hry o bodový zisk. Plzeňané ale drama nepovolili. Při kladenské hře bez brankáře uzavřel skóre David Štulc svým čtvrtým gólem. Juniorka Plzně si v nadstavbě připsala druhou výhru a ve zbývajících dvou kolech je ve hře o zlepšení své výchozí pozice do dalších bojů.

Komentář trenéra Pavla Štulce: Zápas jsme po dlouhé době začali hodně aktivně a kluci plnili to, co se jim povědělo. Z toho pramenil náš tlak i brzký gól. Konečně jsme si pomohli také přesilovkami a soupeři jsme odskočili. Ve třetí třetině přišlo polevení a Kladno snížilo na rozdíl dvou branek. Kluci musí pochopit, že se hraje 45 minut. Doufáme, že také pochopí, že když přistoupí k tréninkům a zápasům zodpovědně, tak se, i když to někdy bolí, mohou měřit s jakýmkoliv soupeřem.

Sobota 13. dubna 2024: HBC Plzeň – HBC Kladno 5:2 (2:0, 2:0, 1:2)
Podrobnosti o utkání

Dorost

Až nečekaně tuhý boj, minimálně po dvě třetiny, absolvovali dorostenci v Precol aréně proti sedmé Blatné. Ta šla v první části do vedení po využité přesilovce. Mečouni museli ztrátu dorovnávat. Stejné situace se opakovala také ve třetině druhé a přes střeleckou převahu odcházely týmy po třiceti minutách do kabin za stavu 2:2. Nervozitu na straně Plzně zahnal svoji druhou trefou v 35. minutě Kotrouš a odšpuntoval gólové hody. Plzeňané ve třetí třetině nasázeli hned sedm branek, z toho čtyři v přesilovkách a došli si pro patnácté vítězství v dorostenecké extralize v tomto ročníku.

Komentář trenéra Josefa Kadaněho: Utkání mělo pro mne dva momenty, které si vyhodnotíme. Ten negativní – dvě oslabení a dva obdržené góly. Následně i díky aktivně hrající Blatné naše hra šla hodně dolů. Pozitivní – s několika hráči jsme si v druhé přestávce probrali naše předchozí neduhy a postupně se v poslední třetině z naší strany strhla doslova smršť gólů.

Neděle 14. dubna 2024: HBC Plzeň – TJ Blatná Datels 9:2 (1:1, 1:1, 7:0)
Podrobnosti o utkání

Starší žáci

Starší žáky čekal stejný soupeř jako dorostence, s tím rozdílem, že se hrálo na hřišti Datels. Plzeňané šli po třech minutách do vedení. Nepříliš soustředěný výkon mečounů ale Blatná potrestala srovnáním. Skóre na plzeňskou stranu pak do konce první části vrátila vstřelená branka v oslabení. Do konce utkání už box časomíry zapisoval vstřelené góly pouze na straně Plzně. Celkem jich mečouni nastříleli devět. U čtyřech z nich byl mladší žák Václav Hradský (2+2).

Komentář trenéra Michala Samce: Jak bývá zvykem, po dobrém výkonu z minulého týdne přišlo uspokojení a náš výkon v první patnáctiminutovce byl opravdu šílený. Poté jsme si v šatně řekli nějaké věci a náš projev se zlepšil, ale stále to nebylo ono, nehráli jsme tak, jak hrát chceme. Jsme rádi za "povinné" tři body, herní projev a přístup hráčů bych si ale i v takových zápasech představoval úplně jiný.

Sobota 13. dubna 2024: TJ Blatná Datels - HBC Plzeň 1:9 (1:2, 0:4, 0:3)
Podrobnosti o utkání

Mladší žáci

Po výhře nad Stříbrem mečouni zavítali do Blovic. Do zápasu měli dobrý vstup, ukazovali své hokejbalové dovednosti v plné míře a po první třetině vedli o pět branek. Velmi dobře rozehraný zápas pak dal možnost zamíchat se sestavou a hráči si mohli vyzkoušet i jiné, než klasické posty. Góly rozhodně padat nepřestaly a Plzeň zvítězila 11:2.

Komentář trenéra Marka Štrunce: Mečouni od začátku zápasu proti Blovicím nenechali nic náhodě a na soupeře vlétli. Brzy si vypracovali náskok. Na hřišti byl v podstatě jen jeden tým. Od druhé třetiny jsem úplně změnil sestavu a to tak, aby si kluci vyzkoušeli i jiné posty, než na které jsou zvyklí. Bylo zajímavé je sledovat při hře.

Neděle 14. dubna: SK Inter Blovice - HBC Plzeň 2:11 (0:5, 1:2, 1:4)
Podrobnosti o utkání

Minipřípravka

Komentář trenéra Jana Pavelky:.

B-tým

Sobota 13. března 2024: HBC Taurus Plzeň - HBC Plzeň B 0:5 (kontumačně)

Program příštího víkendu:

Sobota 20. dubna 2024

  • Junioři: Hostivař - Plzeň (14:00)
  • Přípravka: Turnaj Precol aréna (11:00)

Neděle 21. dubna 2024

  • B-tým: Stříbro - Plzeň (14:30)
  • Dorost: České Budějovice - Plzeň (11:30)
  • Mladší žáci: Plzeň - Zliv (14:00)