Hodnocení víkendu: A-tým zahájil play down vítězně, B-tým ukončil sezónu v předkole

Poslední dubnový víkendu vstoupil A-tým do play down. V obou zápasech se na domácím hřišti radoval z vysokých výher a je blízko záchraně. Sezóna skončila B-týmu, který prohrál v předkole play off s Vlční smečkou z Ústí nad Labem. Vysoké vítězství s čistým kontem vybojoval proti Třemošné dorost, mladší žáci nestačili na Prachatice.

A-tým

Mečouni zahájili sérii zápasů o záchranu Extraligy na domácím hřišti, kde přivítali Prachatice. Vstup do prvního utkání se jim vydařil skvěle, v sedmé minutě už na svém kontě měli tři branky, hosté jednu. V dalších částech své vedení navyšovali, ve druhé se prosadili dvakrát, ve třetí se blýskli třemi góly. Nebezpečné soupeřovy střely pochytal Kráčina, naopak domácím se dařilo v přesilových hrách, pět jich využili. K vysoké výhře přispěl hattrickem Švarc.

Sobota 29. dubna: HBC Plzeň – HBC Prachatice 8:1 (3:1, 2:0, 3:0)
Podrobnosti o utkání

Do dalšího souboje šli mečouni s jednobodovým vedením v sérii. Tentokrát ale vstoupili do utkání skvěle hosté, kteří se prosadili jen 36 vteřin po úvodním vhazování. Mečouni srovnali v úvodu druhé části a o necelé čtyři minuty později se radovali znovu. Dvoubrankový náskok drželi až do třetí třetiny, kde se rozstříleli a nedali Prachaticím šanci. Nejprve vsítili tři branky, na to hosté jednou trefou zareagovali a v závěru se ještě snažili o naději na první bod v power play. Do prázdné klece ale dopravili míček mečouni a v poslední minutě ještě upravil skóre Jiří Benedikt. Plzni tak k záchraně chybí už jen bod.

Neděle 30. dubna: HBC Plzeň – HBC Prachatice 7:2 (0:1, 2:0, 5:1)
Podrobnosti o utkání

Komentář trenéra Michala Edla: Myslím, že je to úspěšný vstup do play-down, kdy jsme úvodní zápasy nějakým způsobem zvládli. Určitě nejsem spokojený s první třetinou druhého zápasu, kde jsme si to odklonili mimo nás, ale jinak si myslím, že jsme utkání zvládli. Jsou tam určité pasáže, které je třeba vyřešit lepším způsobem, ale to bude asi vždycky. Kluci zápas odmakali a určitě v některých částech potvrdili svoji kvalitu.

B-tým

Plzeňský B-tým odehrál o víkendu předkolo play off 1. Ligy, kde se potkal s Vlčí smečkou z Ústí nad Labem. První utkání bylo na programu na severu Čech, kde se vedení ujali domácí už ve třetí minutě. Před první přestávkou byli přesní ještě dvakrát a mečouni do další části vstupovali s tříbrankovou ztrátou. Druhá třetina ale patřila plzeňskému týmu, když nejprve využil přesilovou hru Pavlíček, o necelou minutu později snížil na rozdíl jednoho gólu Poláček. Ve třetí třetině už se skóre neměnilo a Plzeňští se vraceli s těsnou prohrou.

Komentář trenéra Víta Čapka: V sobotu se nám vůbec nepodařil vstup do utkání, první třetinu jsme prospali a jen díky brankáři Kočkovi to bylo pouze 0:3. Do druhé části jsme udělali nějaké změny v sestavě a podařilo se nám snížit na 2:3.... ale naše nedisciplinovanost a střelecká nemohoucnost nám nedovolila více a samozřejmě si domácí tým zkušeně pohlídal svoje vítězství.

Sobota 29. dubna: Vlčí smečka Ústí nad Labem – HBC Plzeň B 3:2 (3:0, 0:2, 0:0)
Podrobnosti o utkání

Ve druhém utkání se série přesunula do Plzně, která musela vyhrát, aby si ještě prodloužila sezónu. Hostům se ale zase vydařil začátek utkání a ve třetí minutě otevřeli skóre. Vedení navýšili v úvodu druhé části dvěma góly, na to ale odpověděl Smeták. Jen 24 vteřin po začátku zase odskočili ústečtí hráči, jedním gólem pak snížil ztrátu Reiser. Další branku už se mečounům přidat nepodařilo, naopak ve čtyřicáté třetí minutě si ještě hosté pojistili výhru v přesilové hře. Mladí plzeňští hráči tak předkolem neprošli, ale v mužské soutěži sbírali cenné zkušenosti a zaznamenali také několik skvělých výsledků.

Komentář trenéra Víta Čapka: V neděli jsme věděli, že jen vítězství nám prodlouží sezónu. Vstup do utkání jsme měli velmi aktivní, následně ale přišly první vážnější akce hostí a bylo to 0:1. Trvalo nám dlouho, než jsme se dostali zpět do zápasu, ale naráželi jsme na dobře organizovanou obranu soupeře. Do druhé třetiny jsme vstoupili opět aktivně, ale dvě rychlé branky na 0:3 rázem určily směr utkání. Hosté se semkli kolem své branky a soustředili se spíše na obranu a vyráželi k rychlým kontrům. Nam se podařilo Smetákem snížit na 1:3. Hosté opět udeřili v přesilovce – 1:4. My se vrhli pokořit Řehoře a to se povedlo Reiserovi – 2:4, ale na více nám již soupeř nedovolil, naopak nám přidal pátou branku. V sobotu jsme prospali první třetinu, která určila výsledek, v neděli kluci makali, ale na zkušeného soupeře to bohužel nestačilo. Soupeři gratuluji k postupu.

Naši kluci zaslouží také pochvalu za celou sezónu, jaký udělali progres. 90 % týmu jsou junioři, kteří uspěli v soutěži mužů, a to nás těší. Poděkování za celou sezónu patří i Semičovi (Tomáš Semera, pozn. red.), Kásovi (Stanislav Kastner), Petrovi Němčákovi a v neposlední řadě Jirkovi Peckovi st.

Neděle 30. dubna: HBC Plzeň B – Vlčí smečka Ústí nad Labem 2:5 (0:1, 1:2, 1:2)
Podrobnosti o utkání

Dorost

Plzeňané se v domácím duelu s Třemošnou ujali vedení již v první minutě. Do konce první části se radovali ještě ze dvou gólů. Utkání v jasnou záležitost přeměnily třemošenské přesilovky. V nich se mečouni, ač ve čtyřech, hned třikrát prosadili. Gólový účet Plzně se nakonec zastavil na čísle deset, desátou brankou uzavřel svůj hattrick Popp. Brankářské duo Hošek-Sýkora ze starších žáků za svá záda nepustilo ani jediný míček.

Komentář trenéra Stanislava Kastnera: V neděli jsme přivítali doma poslední Třemošnou. Šanci dostali hráči širšího kádru a také několik starších žáků. Přestože tyhle zápasy nebívají jednoduché, tak se nám podařilo hladce zvítězit. Je třeba však na tenhle zápas rychle zapomenout a soustředit se na těžší zkoušky, které nás v závěru soutěže čekají.

Neděle 30. dubna: HBC Plzeň – TJ Tatran Třemošná 10:0 (3:0, 5:0, 2:0)
Podrobnosti o utkání

Mladší žáci

Mladí Plzeňané v neděli zajížděli na půdu Prachatic. V prvním vzájemném utkání v sezóně Horalové smazali pětibrankový náskok Plzně a dal se tak očekávat zajímavý duel. Plzeňské naděje navíc brzy po začátku poslal do vedení Míča. Horalové se ovšem nenechali zahanbit a kontrovali hned třemi zásahy. Plzeňské naděje na vítězství opět přižil zásah Ptáčníka pouhé dvě sekundy před koncem první části. To ovšem bylo z plzeňské strany vše, do konce zápasu se dvakrát prosadili už jen domácí. Plzeňská hra na obranu a brankáře Horalů již recept nenašla.

Komentář trenéra Michala Samce: K zápasu v Prachaticích nelze říct mnoho pozitiv. Soupeř byl jednoznačně lepší po celou dobu utkání, u našich hráčů jsem měl pocit, že jsme do Prachatic přijeli na výlet. Nikomu se nechtělo bojovat, udělat něco navíc... prostě jsme celou dobu tahali za kratší konec, nevyhráli jsme jediný souboj, všude jsme byli pozdě. Výsledek 5:2 je z našeho pohledu ještě milosrdný. Věřím, že to byl pouze výjimečný výpadek a v dalších utkáních hráči naváží na povedené výkony z dřívějších zápasů.

Neděle 30. dubna. dubna: HBC Prachatice - HBC Plzeň 5:2 (3:2, 1:0, 1:0)
Podrobnosti o utkání

Program příštího víkendu:

Sobota 6. května

  • A-tým: Prachatice - Plzeň (11:00)
  • Starší žáci: České Budějovice - Plzeň (12:30)

Neděle 7. května

  • případně A-tým: Prachatice - Plzeň (11:00)
  • Dorost: Beroun – Plzeň (12:00)

Pondělí 8. května

  • Starší žáci: Plzeň - Suchdol nad Lužnicí (12:00)