Hodnocení víkendu: Béčko postoupilo v Českém Poháru, dorost podruhé s čistým kontem

Hodnocení víkendu je tentokrát obsáhlejší, než obvykle, jelikož se hrálo i během státního svátku. A-tým a B-tým mají za sebou hned dva zápasy. Áčko z nich v extralize vytěžilo pouze bod, Béčko oproti tomu vyřadilo silný celek z Kladna v prvním kole Českého Poháru a v neděli navázalo výhrou v druholigové soutěži. Svůj první úspěšný turnaj má za sebou plzeňská minipřípravka. Dařilo se také dorostu, který podruhé v řadě udržel čisté konto. Junioři se tahali o výsledek na Kladně, starší žáci se v Blovicích zvládli za včasu probrat a otočili vývoj utkání.

A-tým

Na státní svátek začali mečouni zostra. Proti Dobřanům si vytvářeli územní a střeleckou převahu. Gól ale nevytěžili a naopak sami před koncem první části inkasovali. Ve druhé třetině byla hra poměrně rozkouskována vyloučeními na obou stranách. Hlavními postavami druhé části ale byli oba brankáři. Ve třetí třetině se Plzeň vrátila k dobývání soupeřovy branky, vytoužené srovnání přišlo ve 34. minutě, kdy se trefil Michel. Byla to pro něj první trefa v plzeňském dresu. Stejný hráč měl na holi rozhodnutí v prodloužení, do kterého se utkání překlenulo. Hra ale pokračovala a Dobřany si vynutily přesilovou hru 4 na 3. Plzeňané se dlouho bránili příkladně, na dobře postaveného Brauna, který si našel odražený míček od mantinelu, ale už nestačili a druhý bod tak patřil hostům.

Komentář trenéra Michala Edla: Myslím si, že jsme měli dobrý vstup do zápasu, který jsme měli korunovat minimálně jedním až dvěma góly, což se nepovedlo. Poté nás v jednom střídání soupeř zatlačil a hra byla vyrovnanější. My jsme udělali hrubku v obranném pásmu při vhazování a soupeř ji využil. Do zápasu jsme se vrátili a opět jsme měli několik šancí na to, abychom zápas rozhodli v základní hrací době, což se nestalo a bereme pouze bod. V domácím prostředí je to málo. V zápase jsme si vytvořili více gólových šancí, které jsme měli proměnit, ale na to se historie neptá.

Čtvrtek 28. září 2023: HBC Plzeň - TJ Snack Dobřany 1:2p (0:1, 0:0, 1:0 - 0:1)
Podrobnosti o utkání

První třetina zápasu v Prachaticích nabídla gólové šance na obou stranách. V jejím závěru to byli mečouni, kdo udržovali v permanenci gólmana soupeře, mohli ale také děkovat Kráčinovi ve své brance za bezbrankový stav. Ve druhé třetině přidali na střelecké aktivitě také domácí. Tentokrát to byli ale Plzeňané, kdo se šťastnou trefou dostal na konci druhé třetiny do vedení. Prakticky ihned jej mohli navýšit, bohužel se tak nestalo. Přišel tak zákonitý trest. Dvě špatně vyřešené situace v obranném pásmu znamenaly v polovině třetí části obrat ve skóre, který Plzeňany otupil. Prachatice poté jednoduchou hrou odkrajovaly minuty do konce utkání a třetí trefu přidaly v oslabení při plzeňské power-play.

Komentář trenéra Michala Edla: Zápas měl obdobný scénář jako proti Dobřanům. Měli jsme opět více ze hry a měli jsme rozhodnout, ale nestalo se tak a první třetina skončila 0:0. Hra se poté přelévala a z naší strany byla druhá část horší. Ve třetí třetině jsme opět zapnuli. Co se poté stalo mi hlava nebere. Od zkušenějších hráčů očekávám daleko kvalitnější a kompaktnější výkon, což tak nebylo a soupeři jsme prakticky darovali dva góly z ničeho. Potom už jsme si nedokázali vytvořit soustavnější tlak a ani hra v power-play nebyla optimální. Je třeba dál pracovat, což ode mě budou hráči slyšet celou sezónu. A minimálně starší a zkušenější hráči musejí tým táhnout a ne jej srážet hrubými chybami. Od mladších hráčů zase čekám lepší výsledky a aktivitu. Musí pod nimi "hořet plast", a to jsem v letošní sezóně příliš neviděl. Všem hráčům ale věříme, víme co v nich je. Musíme ale situaci společnýma silama zlomit, potenciál máme a musíme ho otevřít a dlouhodobě na tom být lépe.

Sobota 30. září 2023: HBC Prachatice - HBC Plzeň 3:1 (0:0, 0:1, 3:0)
Podrobnosti o utkání

Junioři

Utkání mezi Kladnem a Plzní bylo šlágrem západní divize juniorské extraligy. Plzeňanům na hřišti Středočechů dělaly problém nástupy do třetin. Ve všech třech totiž inkasovali hned v jejich úvodních minutách. Mečouni v dalším průběhu ale třikrát vyrovnali. Postupně se trefili Slezák, Koc a Smeták. Kladno mělo ale připravenou ještě jednu gólovou trefu na 42. minutu. Na tu už hosté nedokázali zareagovat, a to ani přesto, že zápas dohrávali v početní výhodě. Plzeňský tým tak ke dvěma výhrám zapsal také první prohru.

Komentář trenéra Stanislava Kastnera:

Čtvrtek 28. září: HBC Kladno - HBC Plzeň 4:3 (1:1, 1:1, 2:1)
Podrobnosti o utkání

Dorost

Plzeňský dorost v domácí premiéře zvládl roli favorita, v zápase proti Zlivy nasázel hned v první třetině pět branek, z toho Plzeňané využili obě dvě nabídnuté přesilové hry. Ve zbytku duelu si již žádnou nezahráli, sami se museli bránit v oslabení. Také ve čtyřech hráčích měli domácí dva gólové úspěchy. Skóre postupně narůstalo, rozhodčí ale neměli práci jen s nahlašováním plzeňských branek, ale také se vzájemnými vyloučeními. Výsledná výhra má nakonec podobu 13:0, čisté konto si jako v předchozím případě rozdělili oba brankáři. Hattrick si připsal obránce Pavel Novák, pět gólů mělo podpis Petra Našince (2+3).

Komentář trenéra Josefa Kadaněho: Během tří dnů jsme stihli odehrát hned dva zápasy. V pátek přípravný ve Stříbře s tamními Buldoky. Utkání jsme výsledkově nezvládli, ale bylo velmi přínosné. Soupeř nás prověřil přesně tam, kde máme zatím největší rezervy. V neděli nás čekal soupeř ze skupiny Zliv. Poprvé doma a podruhé v řadě bez obdržené branky. To bylo potěšující, stejně tak jako zlepšující se výkonnost řady hráčů. Negativum tohoto utkání je zranění hned dvou hráčů. Teprve se uvidí na jak dlouho.

Neděle 1. října 2023: HBC Plzeň - HBC Zliv 13:0 (5:0, 6:0, 2:0)
Podrobnosti o utkání

Starší žáci

Plzeňané šli v Blovicích sice brzy do vedení, jinak ale zápasili sami se sebou. Soupeř také zaslouženě otočil skóre a ještě na začátku druhé třetiny držel jednogólové vedení. Poté došlo k přeskupení sestavy a tento impuls týmu pomohl. Do kabin se po druhé třetině odcházelo za stavu 4:8. Plzeňané ve třetí části nedovolili žádné drama a zaokrouhlili počet vstřelených gólů na rovných deset. U šesti z deseti branek byl Matěj Šplíchal (3+3).

Komentář trenéra Michala Samce: V Blovicích jsme neodehráli úplně ideální utkání. Počasí hokejbalu úplně nepřálo a my jsme nastoupili v rozpoložení, že všechno půjde samo. Soupeř nás rychle vyvedl z omylu a první třetina byla v našem podání naprosto šílená. Nevyhrávali jsme souboje, byli jsme líní a neochotní je podstupovat, v našem podání nebyla vidět jediná kvalitní akce. Protivník, který měl ve svém středu výrazné individuality, nás často přehrával a mohli jsme být rádi, že jsme po přestávce nemuseli dohánět vyšší manko. Hráči museli razantně přehodnotit svůj přístup, udělali jsme nějaké změny v sestavě a druhá část druhé třetiny tak přinesla razantní zlepšení. Přesto vzhledem k tomu, že jsme hráli téměř v ideální sestavě, vidím v našem výkonu i výsledném dojmu obrovské rezervy pramenící zejména ze špatného mentálního nastavení a přístupu hráčů, který rozhodně nehodláme tolerovat. Věřím, že si kluci sáhnou do svědomí a do následujícího zápasu nastoupí úplně jinak.

Sobota 30. září 2023: SK Inter Blovice - HBC Plzeň 4:10 (2:2, 2:6, 0:2)
Podrobnosti o utkání

Mladší žáci

Ve Stříbře mladí mečouni brzy inkasovali. Po vyrovnání přišly dva slepené zásahy domácích a mečouni prohrávali před druhou třetinou o dvě branky. Druhá dvanáctiminutovka ovšem byla velmi nepovedená. Mečouni nehráli s obvyklým elánem a byli za to potrestáni - Stříbro slavilo čtyřikrát během čtyř minut a na tabuli svítilo skóre 8:1. Do třetí třetiny ale nastoupili Plzeňané jako vyměnění. Jakoby chtěli oplatit soupeři stejnou mincí, a skutečně nasázeli v rozmezí minuty a půl tři branky. Do konce utkání sice vstřelili jen jednu branku a upravili stav na 8:5, za závěrečné vzedmutí ovšem zaslouží pochvalu. Hattrick si připsal Jaroslav Kejř, první odchytané minuty v kategorii mladších žáků měl ve třetí třetině Karel Hamhalter.

Komentář trenéra Marka Štrunce: Krok se soupeřem jsme drželi jen na začátku utkání. Úvodní branku vstřelili domácí. Mečouni dokázali ještě srovnat, ale pak nás srazila dvě oslabení jdoucí po sobě. Soupeř toho využil a začal ještě víc vyvíjet tlak na náš tým. Kluci hráli v křeči a to se nevyplatilo. Po první třetině vedli domácí 3:1. Jenže bylo ještě hůř. Nikdy jsem neviděl tak odevzdaný tým. Pár jedinců si myslelo, že nemusí nic, že stačí být jen na hřišti. Když nechci, tak nechci. Nehráli pro sebe ani pro tým. Žádná chuť do hry, žádné napadání soupeře, žádné osobní souboje a pomoc obráncům dozadu? To je přeci zbytečné. A tak nás tímto pojetím hry soupeř potrestal čtyřmi góly v rozmezí čtyř minut. Ač nerad, měl jsem o přestávce k hráčům proslov. A pomohlo to. Do třetí třetiny nastoupil zcela jiný tým. Kluci začali hrát, pomáhali si, zlepšila se důraznost v osobních soubojích a hlavně bylo vidět, že táhnou za jeden provaz. Také se zlepšila souhra mezi obránci a útočníky. A rázem byl na hřišti jen jeden tým. Kluci zamkli soupeře na jeho vlastní polovinu a nic mu nedovolili. Důkazem toho je, že ve třetí třetině Buldoci vystřelili na našeho brankáře jen pětkrát, naopak Mečouni vstřelili čtyři branky. Takhle hrát od začátku utkání, mohlo být vše jinak. Doufám, že si z toho hráči vzali ponaučení.

Neděle 1. října 2023: HC Buldoci Stříbro - HBC Plzeň 8:5 (3:1, 5:0, 0:4)
Podrobnosti o utkání

Minipřípravka

První turnaj má za sebou plzeňská minipřípravka. Ačkoliv se v Písku představila v malém počtu, mladí mečouni se zlepšovali zápas od zápasu a odměnou jim byla řada hezkých akcí a také vítěznou radost.

Komentář trenéra Jana Pavelky: Na turnaj nám dorazilo šest hráčů a gólman z důvodu marodky a prodlouženého víkendu, ale kluci se s tím poprali moc pěkně. Jeli jsme do Písku s cílem si to užít společně jako tým a zjistit, co v nás je. První zápas jsme sehráli se Suchdolem, který nás zaskočil a trošku nám ukázal, v čem je se třeba probrat. Od druhého zápasu, kdy je hráli proti Blatné, jsme této zkušenosti využili a šli jsme do toho naplno. Ukázali jsme na hřišti několik pěkných akcí a pěknou hru s vyrovnaným soupeřem. Posledním soupeřem byl Písek, ačkoli byli domácí a měli početnější tým, mládí mečouni se nedali, kousli se a svým fanouškům (rodičům) ukázali, že si přijeli pro výhru. Stále je na čem pracovat a stále budeme pilovat naší hru k těm nejlepším výsledkům a především k skvělým zážitkům ze hry

B-tým

Plzeňský B-tým se v 1. kole vypravil na Kladno. Zde je čelil protivník s názvem Mašiny Kladno. Ambiciózní celek má ve svém kádru řadu zajímavých jmen, například bývalého reprezentanta Františla Plimla nebo Davida Šrámka. Plzeňané nastoupili s namixovanou sestavou zkušených hráčů B-týmu a juniorskými hráči, v brance dostal příležitost dorostenec Hošek. Ten inkasoval pouhou sekundu před koncem druhé části druhou branku, mečouni ale ve třetí části skvěle otočili a k vítězství jim zbývaly necelé dvě minuty. Zkušené Kladno ale zásluhou zmíněného Šrámka poslalo zápas do prodloužení. V něm ale převalil zápas na plzeňskou stranu Kastner a plzeňské Béčko tak postupuje do druhého kola.

Komentář Stanislava Kastnera:

Český Pohár, 1. kolo; Čtvrtek 28. září: Mašiny Kladno - HBC Plzeň B 3:4p (1:0, 1:0, 1:3 - 0:1)
Podrobnosti o utkání

V neděli se plzeňské Béčko vrátilo do druholigové soutěže na Západě. Hostilo Béčko Dobřan a od počátku mělo navrch, což demonstrovala vedoucí branka ve druhé minutě. Skóre úměrně narůstalo a zastavilo se na podobě 7:1. B-tým tak bere druhou výhru ze dvou zápasů. Hattrick si připsal Jaroslav Kejř (tentokrát starší).

Komentář Vlastimila Lokajíčka: Nedělní zápas B-týmu měl být reprízou posledního finále 2. ligy a očekávali jsme tedy těžký zápas s kvalitním soupeřem. Dobřany však přijely s nekompletními dvěma pětkami a bez hráčů A týmu, kteří v béčku obvykle nastupují, takže dramatický boj se nakonec nekonal. V sestavě velmi podobné té z minulého týdne jsme začali dobře a už po minutě hry jsme se ujali vedení. Pak jsme se však přizpůsobili tempu soupeře, takže rozdíly v kvalitě, zkušenosti i počtu hráčů se na skóre projevovaly až s postupem času. Konečné skóre 7:1 je však vypovídající a 6 bodů z prvních dvou zápasů je velmi dobrý začátek soutěže.

Neděle 1. října 2023: HBC Plzeň B - TJ Snack Dobřany B 7:1 (2:0, 2:0, 3:1)
Podrobnosti o utkání

Program příštího víkendu:

Sobota 7. října 2023

  • Junioři: Rakovník - Plzeň (11:00)
  • Starší žáci: Plzeň - Písek (14:00)
  • Přípravka: Turnaj Blovice

Neděle 8. října 2023

  • Dorost: Kladno - Plzeň (14:00)
  • Mladší žáci: Plzeň - Blovice (10:00)
  • B-tým: Rolling Balwans - Plzeň (16:00)