Pilsen Challenge 2024: Mečouni se utkají s mládežnickou reprezentací a šampiony Čech a Slovenska

Pouze jeden týden zbývá do vyvrcholení mezinárodního hokejbalového turnaje Pilsen Challenge 2024, který se uskuteční od 10. do 11. února 2024 v Precol aréně na Košutce. Pozvání plzeňského klubu tentokrát přijali účastníci posledního Československého Superpoháru – pražský Kert Park a Považská Bystrica. Čtvrtým účastníkem bude česká reprezentace do 20 let, která v Plzni započne nový reprezentační cyklus.

Plzeňané budou obhajovat první příčku, nasadí také jednoho navrátilce

Plzeňané do turnaje vstupují v podobném rozpoložení jako v loňském ročníku. V podzimní části se jim výsledkově nedařilo. Nyní by se rádi ukázali proti silným sokům. Loňský turnaj Pilsen Challenge zastihl plzeňský A-tým v dobré formě. Porazili reprezentační dvacítku, pražský Kert a Oberwil Rebells ze švýcarského Zugu. Jedinou remízu si připsali proti Nitře a celý turnaj ovládli, navíc s působivým skóre 14:4.

Pro mečouny nepůjde o první zápasovou přípravu během zimy. Během ledna a února porazili prvoligové České Budějovice a Beroun, poradili si také s reprezentační osmnáctkou. V zápase proti berounským Keltům nastoupil také Vít Lokajíček, který má za sebou studijní stáž ve španělské La Coruñe. Čtyřiadvacetiletý útočník ukázal, že by mohl být vítanou vzpruhou pro produktivitu plzeňského celku. Svůj návrat proti Berounu (5:4) podepřel hattrickem!

K turnaji se pro svazový web hokejbal.cz vyjádřil také plzeňský trenér Michal Edl, který během loňského Pilsen Challenge figuroval stále ještě jako trenér dorostu. „Pilsen Challenge je pro nás dlouhodobě skvělý turnaj v zimním období, kde se potkávají nejlepší celky a pro nás je to skvělá příprava. Myslím, že turnaj je dobrý na to, aby hráči ze sebe vydali maximum,“ nechal se slyšet Edl.

Turnaj Plzeňané odstartují proti Kertu, slovenský mistr je čeká v neděli

HBC Plzeň zahájí celý program turnaje proti HC Kert Park Praha. Pražané vytvořili bez pochyb hokejbalovou dynastii a od roku 2017 nezná česká extraliga jiný zlatý celek. Mečouni ovšem během podzimu dokázali, že Kert lze minimálně potrápit. Listopadové duely v extralize (2:3) a v Českém poháru (5:6) v Precol aréně byly v řadě ohledů reklamou na hokejbal. Plzeňané ovšem nedokázali dotáhnout slibné vedení a Kert ukázal svoji sílu a zápasy dokázal otočit. Mnohem veselejší vzpomínky jsou na loňský duel na Pilsen Challenge, kdy Plzeňané zdolali úřadujícího šampióna poměrem 5:0!

Druhý páteční duel sehrají mečouni proti Reprezentaci ČR U20. Reprezentační dvacítka na Košutce zahájí nový reprezentační cyklus, jehož vrcholem by měl být světový šampionát v roce 2025. Do akce půjde řada mistrů světa z kategorie U18, včetně plzeňského Matěje Pavlíčka. Dostalo se také na reprezentační novice z řad plzeňského juniorského celku. Šanci na Pilsen Challenge dostanou také David Němčák a Denis Hrabák.

Premiéru na Pilsen Challenge zažije slovenský celek HBK Protef Považská Bystrica, který se tak zařadí po bok Ružinova, Vrútek, Nitry či Skalice v roli reprezentanta slovenského klubového hokejbalu. Letos se Bystrica nachází sice až na šesté příčce. Na druhou pozici ji ale schází pouhých pět bodů a navíc má zápas k dobru. Do Plzně se chystá také Andrej Straka. Jeden ze stěžejních hráčů se k turnaji vyjádřil v rozhovoru pro klubový web. „Je to prestižní turnaj, na který přijedou všechny týmy určitě výborně připravené. Ukáže nám naše nedostatky. Jdeme do turnaje s cílem odehrát kvalitní zápasy s co nejmenším počtem chyb a poprat se o vítězství na turnaji,“ nechal se slyšet střelec zlatého gólu Bystrice z loňského finále, kterým na půdě Skalice rozhodl pátý rozhodující zápas.

Pevnou součástí Pilsen Challenge byly také týmy ze Švýcarska. Ať už se jednalo o Oberwil, Grenchen či Belpu. Švýcarské celky ale letos na turnaj nedorazí. Řada hráčů těchto celků se do Plzně chystá o týden později, kdy Precol aréna hostí turnaj reprezentačních celků Česka, Slovenska a Švýcarska, kdy půjde o velkou prověrku připravenosti před MS, které letos v červnu hostí právě země helvétského kříže. O prvenství tak letos zabojují „pouze“ čtyři celky.

Podrobnosti o turnaji a rozpis utkání